Analiză: Putin, presat să ia o decizie crucială în scurt timp, de a invada Ucraina pe scara largă sau de a retrage trupele


Analiză: Putin, presat să ia o decizie crucială în scurt timp, de a invada Ucraina pe scara largă sau de a retrage trupele

Potrivit unor experți militari citați de The Guardian, trupele rusești masate la granița cu Ucraina mai pot rămâne pe poziții pentru doar câteva zile. În caz contrar, trupele sunt în pericol de a avea o capacitate combativă diminuată. 

Asta înseamnă că președintele Rusiei, Vladimir Putin, trebuie să decidă în curând dacă va folosi trupele pentru o invazie pe scară largă ori le va trimite înapoi în bazele permanente, în sudul sau vestul Rusiei, chiar la sute de kilometri distanță de granița cu Ucraina.  

Publicația The Guardian a atras atenția că asemenea poziții avansate în care se află în prezent trupele rusești le oferă o protecție diminuată în ceea ce privește frigul, iar astfel pot sta în respectiva locație doar pentru o scurtă perioadă. 

De asemenea, ziarul citează postări de pe rețelele sociale și publică o serie de fotografii dezvăluite de analistul militar Rob Lee, care arată aproximativ 100 de soldați înghesuiți în gara Dolbino, la aproximativ 20 km de granița cu Ucraina, fără rații, forțați să cumpere singuri alimente.

Soldații ruși care au staționat în Belarus, în pădurile de lângă satul Khoiniki, la 50 de kilometri de granița cu Ucraina, au fost descriși de un localnic în urmă cu câteva zile drept oameni care "beau mult și vând des motorină". Asta relevă lipsa lor de disciplină în pofida tensiunilor politice extrem de intense. 

Serviciile occidentale estimează că aproximativ o treime din trupele rusești sunt acum desfășurate tactic în poziții aflate în prima linie, iar astfel sunt gata de acțiune. 

Luni, un înalt oficial a spus că e de părere că Rusia este capabilă să țină trupele în poziții avansate pentru "câteva zile", concluzie susținută de experți independenți.

Analistul militar Nick Reynolds, care activează în cadrul think tank-ului din Londra denumit "Royal United Services Institute", a declarat: "Dacă trupele vor fi folosite, este posibil ca acestea să fie folosite foarte repede, cât încă sunt odihnite". Astfel, Reynolds a fost de acord cu evaluarea conform căreia, pentru a fi o acțiune eficientă, comandanții ar dori să înceapă operațiunile în câteva zile.

Pe cale de consecință, The Guardian precizează că este încă posibil ca Rusia să retragă trupele de la graniță la bazele permanente, așa cum a făcut în primăvara trecută; acestea urmând să reescaladeze tensiunile la scurt timp după reaprovizionare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.