Rareș Bogdan: "Vor fi patru etape de sancțiuni la adresa Rusiei!". Eforturile UE de a suprima folosirea gazului rusesc, trecute în revistă de eurodeputatul PPE


Rareș Bogdan: "Vor fi patru etape de sancțiuni la adresa Rusiei!". Eforturile UE de a suprima folosirea gazului rusesc, trecute în revistă de eurodeputatul PPE

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și lider al delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a anunțat miercuri, 23 februarie, la RFI, că Uniunea Europeană pregătește 4 etape de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care dictatorul de la Kremlin continuă agresiunea față de Ucraina. 

"Practic, sunt o parte din pachetul de sancțiuni pregătite. Vor fi patru etape de sancțiuni la adresa Rusiei. Sancțiunile au fost discutate atât la nivelul Parlamentului European, la sesiunea de la Strasbourg de săptămâna trecută, cât și la nivelul Comisiei Europene și al Consiliului și de asemenea am văzut sancțiunile enunțate aseară de președintele Biden. Sunt sancțiuni care urmăresc pe de-o parte să izoleze Rusia din punct de vedere financiar-economic și să pună presiune pentru a opri acest tăvălug extrem de periculos revizionist (...). Este un joc periculos, un joc la care este testată inclusiv funcționarea și reacția atât a NATO, cât și a UE. Practic, este un test pe care dacă cele 27 de state din UE, de asemenea NATO și SUA îl trec cu brio, vom fi mult mai puternici. Se așteaptă ca sancțiunile să meargă până la scoaterea din sistemul bancar internațional a tuturor tranzacțiilor venite dinspre Federația Rusă, de asemenea blocarea conturilor nu doar a unor oligarhi, inclusiv din Belarus, ci a tuturor proprietăților și conturilor cetățenilor ruși aflați în afara Rusiei. Este absolut firesc, normal ca UE, Marea Britanie și SUA să reacționeze. Iar Putin se poate trezi, deși își dorea un NATO mai departe de granițele Federației Ruse, cu mai mult NATO atât în țările baltice, cât și în Polonia, respectiv România. Cam acesta va fi efectul pe termen scurt. Iar blocarea Nord Stream 2, pentru situația economico-financiară în care se află Federația Rusă, poate însemna începutul sfârșitului sau intrarea într-o criză", a zis eurodeputatul PPE. 

De asemenea, în contextul în care fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, a amenințat Europa, într-un mesaj publicat pe Twitter, cu prețuri de 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz, ca urmare a deciziei Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a trecut în revistă pregătirile pe care le-a făcut și le face UE pentru a suprima dependența față de gazul rusesc. 

"Am văzut și anunțurile de ieri, încercarea de a pune presiune prin creșterea prețului la mia de metri cubi de gaz la 2 mii de euro. Sunt amenințări venite din partea Rusiei în special pentru economia Germaniei și a Italiei, economii care funcționează astăzi cu aproximativ 32%, respectiv 35,5% gaz din Federația Rusă. Pe această temă, Guvernul României putea să fie ceva mai prezent în comunicarea publică pentru ca lumea să înțeleagă că această dependență de gazul rusesc, cel puțin pentru România și în general pentru spațiul european, e una relativă, pentru că gazul lichefiat nu mai e o poveste. Există în porturile din Portugalia capacitățile de descărcare și de distribuție spre țările UE a gazului lichefiat venit din SUA. Și în porturile din Izmir, Dalaman, de la Mediterană și Marmara din Turcia există capacitățile de descărcare și de distribuție spre țările UE, există acorduri semnate pentru gaz lichefiat venit din Qatar și din Azerbaidjan pentru Sud-Estul Europei și zona Europei Centrale, ce include România. Ministrul Energiei și premierul au avut întâlniri pe această linie. Practic, Europa s-a pregătit și se pregătește din timp pentru a suprima complet folosirea gazului rusesc în cazul în care Vladimir Putin continuă agresiunea", a precizat liderul liberal. 

Pe finalul intervenției, eurodeputatul PNL a comparat invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin cu invadarea Poloniei de către Hitler.

"Trebuie să se înțeleagă că agresiunea nu este într-un stat îndepărtat. Noi avem o graniță de 650 de km cu Ucraina. Agresiunea lui Putin seamănă foarte mult, din păcate, cu agresiunea lui Hitler la adresa Poloniei din 1 septembrie 1939, practic actul care a declanșat al Doilea Război Mondial. Atunci, prin cele trei corpuri de armate, Hitler a intrat în Polonia, fiind sprijinit apoi de un corp mai mic din Slovacia și de intrarea a aproximativ un milion de ruși în zona estică a Poloniei. Situația se repetă (...). Occidentul și UE și NATO joacă testul prin care se dovedesc eficiente sau dovedesc că un individ care a depășit orice limită a raționalului poate să țină în șah și să agreseze două organisme internaționale", a conchis europarlamentarul PNL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.