Putin se răzbună pentru sancțiunile economice! Europenii, amenințați că vor plăti un preț al gazului de 2.000 de euro per mia de metri cubi!


Putin se răzbună pentru sancțiunile economice! Europenii, amenințați că vor plăti un preț al gazului de 2.000 de euro per mia de metri cubi!

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Europa va trebui să plătească 2.000 de euro per mia de metri cubi de gaz din cauza suspendării certificării gazoductului Nord Stream 2. După ce Rusia a recunoscut independența autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR), Ministerul German al Economiei a anunțat suspendarea certificării proiectului Nord Stream 2, fapt care a stârnit mânia lui Vladimir Putin și a marionetei sale tradiționale, Dmitri Medvedev.

Conform deciziei autorităților germane, conducta va trebui să își reevalueze securitatea aprovizionării - aceasta fiind una dintre condițiile prealabile pentru certificare. Evaluarea pozitivă anterioară a Ministerului Economiei al Germaniei, efectuată în octombrie 2021 de guvernul Angelei Merkel, a fost retrasă pe 22 februarie prin decizia cancelarului Olaf Scholz. Din declarațiile oficialilor germani rezultă că aceștia nu mai consideră Nord Stream 2 o sursă sigură de aprovizionare cu gaze.

„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit în lumea nouă, unde europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!” — a scris Dmitri Medvedev pe Twitter.

După recunoașterea independenței DPR și LPR, reprezentanții permanenți ai UE au convenit asupra adoptării de sancțiuni specifice împotriva unui număr de cetățeni ruși și de companii ruse. Germania a decis să suspende certificarea proiectului Nord Stream 2. În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut oprirea completă a gazoductului.

Între timp, Marea Britanie a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva a cinci bănci și a trei oameni de afaceri ruși, aceștia din urmă fiind Arkadi și Boris Rotenberg și Ghenadi Timcenko. 

„Astăzi, Regatul Unit impune sancțiuni asupra următoarelor cinci bănci rusești: Rossiya, IS-bank, Genbank, Promsvyazbank și Black Sea Development Bank, iar noi impunem sancțiuni asupra a trei persoane foarte bogate”, a spus Johnson în Parlament.

„Este absolut vital să menținem noi sancțiuni semnificative în rezervă, în lumina a ceea ce ar putea face președintele Putin în continuare”, a spus Boris Johnson. „Vrem să lipsim companiile rusești de oportunitatea de a strânge fonduri în lire sterline sau chiar în dolari... Ne dorim ca acestea să nu poată strânge finanțare la bursele din Marea Britanie și vrem să dezvăluim cine deține imobiliare în această țară. ”, a mai declarat premierul britanic.

„Orice bunuri pe care le dețin în Regatul Unit vor fi sechestrate, persoanelor interesate li se va interzice intrarea aici și vom interzice și tuturor persoanelor fizice și juridice britanice să aibă vreo relație de afaceri cu ele”, a dezvăluit Boris Johnson detaliile sancțiunilor împotriva oamenilor de afaceri din Rusia.

Premierul britanic Boris Johnson nu a exclus extinderea măsurilor restrictive.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.