Economist la Harvard: Rusia este ”o mare și neimportantă benzinărie”, inferioară economic Italiei și Coreei de Sud


Economist la Harvard: Rusia este ”o mare și neimportantă benzinărie”, inferioară economic Italiei și Coreei de Sud

Jason Furman, reputatul economist al Universității Harvard, fost consilier al președintelui american Barack Obama, spune într-un interviu publicat de jurnalul The New York Times că Rusia nu este altceva decât „o mare benzinărie”, una de altfel „incredibil de neimportantă” în economia globală, cu excepția resurselor sale de gaze.

Comentariile lui Furman vin în timp ce SUA și Europa pregătesc sancțiuni drastice împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei prin sprijinirea celor două republici autoproclamate în regiunile separatiste Donețk și Lugansk.

Deși au potențialul de a arunca întreaga economie rusă în haos, aceste măsuri ar putea, de asemenea, să afecteze și mai mult SUA, Europa și restul lumii, în timp ce acestea se luptă cu inflația și creșterea prețurilor la energie, un efect de undă pe care Occidentul speră, totuși, să îl vadă atenuat.

Luni, Moscova a recunoscut independența celor regiuni separatiste ale Ucrainei și a trimis trupe acolo – escaladând perspectiva unui război major. Președintele Joe Biden a ordonat deja sancțiuni asupra regiunilor separatiste – Donețk și Lugansk – interzicând cetățenilor americani să se angajeze în orice export, import sau noi investiții în aceste zone.

În ciuda dimensiunii Rusiei și a bogăției în materii prime, economia sa este mai asemănătoare cu cea a Braziliei decât cu cele ale unor națiuni precum Germania, Franța și Marea Britanie, potrivit celor mai recente date privind PIB-ul nominal de la Banca Mondială. Potrivit Băncii Mondiale, economia Rusiei este mai slabă chiar decât cea a Italiei și a Coreei de Sud, două națiuni cu mai puțin de jumătate din populația Rusiei.

Dar, după cum notează Furman, exporturile de petrol și gaze ale Rusiei sunt semnificative pentru lume.

Uniunea Europeană importă în jur de 80% din gazele naturale pe care le folosește, conform Administrației de Informații Energetice din SUA, iar Rusia deține 41% din importurile de gaze naturale și 27% din importurile de petrol de pe continent, conform Eurostat.

Adăugată la creșterea prețurilor la energie în UE, de la 20 de euro la 180 de euro pe megawat-oră în ultimul an, dispariția acestor importuri de gaze și petrol ar putea însemna un dezastru pentru regiune și economia globală interconectată. Între timp, în SUA, prețurile carburanților au atins un maxim al ultimilor șapte ani, urcând la aproximativ 3,50 USD per galon, în timp ce inflația crește la cea mai mare rată din ultimii 40 de ani - 7,5%.

Pe de altă parte, Ucraina a fost, de asemenea, un furnizor important de cereale în alte regiuni, trimițând 40% din exporturile sale de grâu și porumb în Orientul Mijlociu și Africa, anunță The Times. Ca răspuns la o potențială criză alimentară în acele regiuni, secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, a declarat sâmbătă că fermierii americani vor crește producția și „vor interveni și își vor ajuta partenerii”.

Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și se estimează că va asigura 16% din exporturile globale de porumb în acest an.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.