Document! Ce garantează Rusia republicilor separatiste din Donețk și Lugansk: bani, infrastructură militară și pază la frontiere


Document! Ce garantează Rusia republicilor separatiste din Donețk și Lugansk: bani, infrastructură militară și pază la frontiere

Decretele privind recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk de către Rusia par trase la indigo după cele privind recunoaşterea "independenţei'' provinciilor secesioniste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia în 2008, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţa, în reuniunea Consiliului de Securitate care s-a desfăşurat în cursul nopţii de luni spre marţi.

Diplomatul ucrainean a arătat copii ale acestor decrete, pentru a demonstra că documentele sunt identice.

"Kremlinul copiază literalmente astăzi (luni) decretele cu privire la Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcţionează foarte bine. Cine va fi următorul membru al ONU (în rolul Ucrainei)? Întrebarea este deschisă", a declarat Kisliţa.

Pe 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat recunoaşterea "independenţei" teritoriilor aflate sub controlul separatiştilor proruşi din Lugansk şi Doneţk şi a semnat două decrete în acest sens în prezenţa liderilor celor două autoproclamate "republici populare" - Leonid Pasecinik, respectiv Denis Puşilin. Cele două documente prevăd intrarea trupelor ruse pe "teritoriile Ucrainei ocupate temporar" (ORDLO) pentru a asigura ''menţinerea păcii'', convenind în esență asupra unor beneficii pentru cele două republici: pază comună a frontierelor, dreptul de a utiliza infrastructura militară și bazele militare de pe teritoriul fiecărei părți, recunoașterea documentelor eliberate de organele fiecărei părți, Rusia va adopta măsuri privind susținerea financiară și a sistemelor bancare ale „RPD” și „RPL”, reieșind din faptul că moneda de schimb în cele două regiuni este rubla rusească, acordurile vor fi valabile în următorii 10 ani.

După cum reiese din documentele semnate de Putin şi liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, ca și în cazul Osetiei de Sud şi Abhaziei, Rusia are în vedere instalarea de baze militare în Doneţk şi Lugansk. Conform textelor, părţile semnatare pot utiliza reciproc infrastructura militară şi bazele militare de pe teritoriul lor şi prevăd protejarea comună a graniţelor Donbasului. Un proiect de lege în acest sens a fost trimis preşedintelui Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin.

De altfel, preşedintele Vladimir Putin a trimis spre ratificare în Duma de Stat aşa-numitele "tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc" între Federaţia Rusă şi ''republicile populare'' Doneţk şi Lugansk (DNR), respectiv (LNR). Preşedintele Dumei a înaintat documentele spre avizare comisiilor de profil ale Camerei inferioare ruse.

După cum rezultă din textul documentului, acordurile Rusiei cu DNR şi LNR privind asistenţa reciprocă vor fi încheiate pe o perioadă de zece ani. Dar "valabilitatea lor va fi prelungită automat la fiecare cinci ani dacă niciuna dintre părţi nu îşi declară prin notificare scrisă dorinţa de a rezilia" acordul "cu cel puţin şase luni înainte de expirare".

Potrivit proiectelor de acorduri, fiecare dintre părţi îi va acorda celeilalte dreptul de a construi şi utiliza de către forţele sale armate baze şi instalaţii militare pe teritoriul său, transmite TASS.

Totodată, protecţia frontierelor DNR şi LNR "se va realiza prin eforturi comune" ale părţilor (...) în acest scop urmând să fie încheiat un "acord separat".

Cick aici pentru a accesa conținutul celor două acorduri:
https://www.scribd.com/document/560512195/Acorduri-Rusia-Republicile-Separatiste-Donetk-si-Lugansk#fullscreen=1

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.