După o lună de negocieri la care au participat câte 5 senatori din fiecare partid, parlamentarii americani au reușit dor adoptarea unei rezoluții simbolice, care nu are forță legală, document în care președintelui rus i se recomandă oprirea amenințărilor sale împotriva Ucrainei și NATO.
Singurul care a obiectat chiar și față de acest document a fost senatorul republican Rand Paul din Kentucky. Tatăl său, fostul congresman Ron Paul, a participat la un program de televiziune al Russia Today, care prezenta o „viziune alternativă” a politicii americane, Rand devenind apoi singurul senator care a votat constant împotriva sancțiunilor „anti-ruse”.
Chiar și în fața unui război, despre inevitabilitatea căruia presa vorbește de câteva săptămâni încoace, democrații și republicanii nu au reușit să se pună de acord asupra unui complex de măsuri punitive, dar i-au promis lui Putin „sancțiuni din iad”, un codex numit „mama tuturor sancțiunilor” și alte epitete amenințătoare cu referire la o sumă de pedepse fără precedent pentru economia și finanțele rusești și, personal, pentru înalții oficiali și oligarhi ruși.
Democrații și republicanii susțin 2 proiecte de sancțiuni pentru Rusia, care coincid în parte, dar conțin și o serie de diferențe fundamentale și foarte importante.
Democrații vor să aplice „Mama tuturor sancțiunilor” doar în caz de invazie și pericol iminent
Administrația Biden a susținut un proiect de lege al senatorului democrat Bob Menendez, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, pe care autorul l-a numit, deloc modest, „mama tuturor sancțiunilor”, implicând natura „cuprinzătoare și distructivă” a interdicțiilor pe care Rusia și partenerii acesteia le-ar primi în cazul unei invazii. Este important de menționat că senatorul din New Jersey se bucură de sprijinul diasporei ucrainene locale și, pentru el, problemele referitoare la Ucraina sunt direct legate de viitorul său politic personal.
Proiectul de lege a lui Menendez a servit drept punct de plecare pentru negocierile cu republicanii, care au durat mai bine de patru săptămâni. Senatorii au nevoie de un document care ar putea câștiga sprijinul necesar de 60 de voturi.
„Legea privind protecția suveranității Ucrainei din 2022” (acesta este denumirea oficială a „Mamei tuturor sancțiunilor”) a fost susținută inițial de 38 de senatori democrați și prevede, în esență, următoarele sancțiuni aplicabile Rusiei, în cazul invadării Ucrainei:
— sancțiuni severe asupra sectorului bancar rus și a oficialilor militari și guvernamentali de rang înalt, inclusiv asupra președintelui, prim-ministrului, ministrului afacerilor externe, ministrului apărării, șefului Statului Major al Forțelor Armate și comandanților diferitelor ramuri ale armatei. În baza legii, Președintele este obligat să impună sancțiuni asupra a trei sau mai multe organizații financiare de pe listă: Sberbank, VTB, Gazprombank, VEB RF, Fondul Rus de Investiții Direct, Moscow Credit Bank, Alfa-Bank, Rosselkhozbank, FC Bank Otkritie, Promsvyazbank, Sovcombank, Transcapitalbank;
— interdicții privind tranzacțiile cu datoria suverană primară și secundară a Rusiei, sancțiuni împotriva industriilor extractive din Rusia, precum și împotriva furnizorilor de servicii financiare specializați (de exemplu, sistemul SWIFT). Statele Unite ar trebui să ia în considerare toate măsurile disponibile și adecvate pentru a preveni punerea în funcțiune a conductei Nord Stream 2.
- transferul accelerat de produse de apărare pentru consolidarea capacității de apărare a Ucrainei și autorizarea asistenței suplimentare de urgență în valoare de 500 de milioane USD. Autorizarea suplimentară a pregătirii militare pentru Ucraina în valoare de 3 milioane USD;
— extinde eforturile SUA de a contracara dezinformarea Kremlinului și de a consolida legăturile cu partenerii regionali cheie care se confruntă cu agresiunea Kremlinului. Ca parte a Fondului pentru Contracararea Influenței Rusiei, se va acorda prioritate ajutorării Ucrainei în a ”lupta împotriva dezinformării rusești”. Radio Liberty și Radio Europa Liberă vor deschide noi birouri pentru a ajunge la noi audiențe în regiunea Eurasiatică.
- devoalarea publică a activelor și activităților financiare ale lui Putin și ale cercului său apropiat, precum și ale membrilor familiilor acestora.
Foarte important este, însă, un aspect care iese în evidență din lecturarea conținutului legii: sancțiunile sunt prevăzute doar în cazul unei invazii sau în ipoteza unei „escaladări a ostilităților”. Ori, după cum a remarcat și președintele ucrainean Zelensky la Conferința de securitate de la München, „cine mai are nevoie de sancțiuni dacă există deja o invazie”? Criticii lui Biden se întreabă ce se va întâmpla dacă acțiunile Rusiei se vor dovedi a fi o cacealma grandioasă. Nu vor exista deloc noi sancțiuni internaționale împotriva Kremlinului?
Republicanii spun ”NYET” și cer sancțiuni imediate împotriva Rusiei
Spre deosebire de „Mama tuturor sancțiunilor”, propus de democrați, proiectul de lege republican prevede impunerea imediată a unui număr de sancțiuni, fără a se aștepta o invazie militară a Rusiei în Ucraina. Săptămâna trecută, republicanii și-au dezvăluit propria lege „cu privire la teritoriul Europei niciodată predat”(Never Yielding Europe's Territory (NYET), ceea ce în acronim devine „Nu” în limba rusă).
Susținută inițial de 32 din cei 50 de senatori republicani, legea ar afecta și băncile rusești, dar cu așa-zise sancțiuni secundare care penalizează organizațiile care fac afaceri cu companii rusești. Oficialii europeni și-au exprimat consternarea față de o astfel de propunere, deoarece o mare parte din comerțul continentului implică afaceri cu Rusia. Republicanii susțin că o astfel de represiune este necesară, având în vedere că sancțiunile anterioare ale SUA au avut puțin sau deloc efect asupra lui Putin.
„Cu Putin, probabil că o abordare blândă nu este potrivită”, a spus autorul, senatorul Risch. Menendez a spus că măsurile ar putea „rupe alianța Americii cu Europa” într-un moment în care administrația Biden subliniază unitatea transatlantică. Republicanii fac presiuni pentru sancțiuni imediate pentru închiderea Nord Stream 2.
Proiectul de lege republican impune sancțiuni imediate asupra a cel puțin 15 oligarhi ruși și membri ai cercului de apropiați al lui Vladimir Putin, indiferent dacă Rusia invadează Ucraina. Autorul proiectului de lege, Risch, spune că sancțiunile preventive au ca efect și obligarea la plată a lui Putin în prezent pentru atacurile hibride deja lansate.
Diferendele privind modul în care se tratează proovocarea numită Nord Stream 2 și sancțiunile asupra băncilor au reprezentat cele două obstacole principale în calea redactării unui proiect de lege comun al democraților și republicanilor.