VIDEO Marea vulnerabilitate în fața amenințării rusești. Premierul Poloniei spune lucrurilor pe nume: Putin primește zilnic sume imense de bani din partea Occidentului!


VIDEO Marea vulnerabilitate în fața amenințării rusești. Premierul Poloniei spune lucrurilor pe nume: Putin primește zilnic sume imense de bani din partea Occidentului!

Prezent la a 58-a ediție a Conferinței de Securitate de la Munchen, eveniment ce se desfășoară în plin conflict ruso-ucrainean, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a scos în relief, pe parcursul unei dezbateri, cea mai mare greșeală comisă de țările occidentale în plan strategic și anume sporirea dependenței energetice față de Kremlin, fenomen cauzat de politicile verzi aplicate iresponsabil de Uniunea Europeană, acestea ducând în mod inevitabil la pomparea continuă cu bani a Moscovei și implicit a bugetului alocat de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru armament și trupe militare. De asemenea, Morawiecki a avertizat că Rusia are în plan susținerea mișcărilor politice care pot duce la o fragmentare accentuată a Uniunii Europene. Nu în cele din urmă, premierul Poloniei a trecut în revistă obiectivele majore ale Kremlinului. 

Redăm analiza făcută de premierul Poloniei: 

- Trăind atât de multe secole între Germania și Rusia, Polonia știe foarte bine ce înseamnă pacea și cât este de importantă. În acești 30 de ani de pace în Europa, PIB-ul Poloniei a crescut cu 850%, iar astfel ne-am clasat la acest capitol pe locul 2, după China, în topul celor mai mari economii din lume. Așadar, acest succes în plan financiar a permis Poloniei să devină una dintre cele mai puternice economii din Europa. Însă, acum ne confruntăm cu o situație complet diferită față de cea din ultimele decenii. Nu putem accepta ideea că unele state au prioritate în fața altora în privința dreptului la pace și securitate. Este vorba de celebra frază 'toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decât altele', pe care o respingem categoric. Toate statele suverane sunt egale și au același drept de a trăi în pace, necontând dacă unele sunt mai puternice sau mai slabe din punct de vedere economic sau militar. În caz contrar, ne-am confrunta cu regula forței și tiraniei a celor puternici. Date fiind creșterea gradului de dezbinare din lumea occidentală, evenimentele recente din Afganistan, inflația, pandemia, celelalte provocări economice, provocările privind schimbările climatice și prețurile la gaze naturale și energie, Moscova a profitat de ocazie pentru a implementa unele politici care provoacă îngrijorare. Și dacă i se va permite să aibă succes, atunci vor exista consecințe majore, nu doar pentru securitatea europeană, dar și pentru regulile pe care se bazează ordinea internațională. Pentru mai mulți ani, Rusia a avut 3 obiective strategice. Primul este de a încerca să reobțină controlul politic asupra statelor ex-sovietice, scopul principal fiind acum să subordoneze Ucraina, dat fiind potențialul acestei țări. Apropo, succesul democratic al Ucrainei ar fi foarte periculos pentru Rusia. Acesta e un alt motiv pentru care președintele Zelenski și națiunea ucraineană sunt ținta unui atac constant. Al doilea obiectiv al Rusiei este de a crea o zonă tampon de securitate în centrul Europei și de a determina ca statele NATO de pe flancul estic să aibă un status de țări de rang II. Al treilea obiectiv al Rusiei e de a fi redusă prezența SUA în Europa, întrucât Moscova știe că adevărata forță militară a NATO e cea americană. De asemenea, este naiv să credem că îndeplinirea unora dintre cerințele Rusiei va duce la o coabitare pacifistă cu Moscova. 

- Trebuie să ne trezim din somnul geopolitic al ultimilor ani sau chiar decenii. Ne confruntăm acum cu o politică a Kremlinului extrem de agresivă. Trebuie să fim puternici și uniți în ceea ce privește răspunsul față de amenințările ce vin dinspre est. Noi am uitat că acele amenințări sunt foarte reale. Ne aflăm în Munchen, principalul oraș al Bavariei. Îmi pot imagina că într-o zi, Kremlinul, care vrea să vadă UE și Europa cât se poate de fragmentate, va stimula o serie de mișcări în Bavaria în vederea apariției unui nou stat. Acum sună precum un scenariu SF, dar credeți-mă că Moscova are planuri serioase în acest sens. Rușii vor ca Uniunea Europeană să fie din ce în ce mai fragmentată, întrucât conștientizează că am fi mai slabi și nu am avea puterea de a le răspunde în cazul în care am avea dispute între noi. 

- Aș dori să fac un comentariu despre elefantul care se află în acestă încăpere, mă refer la politica climatică. Vorbind despre situația curentă dintre Rusia și Ucraina, nu putem uita că ceea ce a oferit o putere imensă Kremlinului au fost prețurile mari ale gazelor naturale și petrolului, cât și armamentul pe care Vladimir Putin îl poate acum produce din cauza acestui tip de El Dorado pe care noi l-am creat aici în Europa. Putin câștigă sume imense de bani prin prisma luptei pe care o ducem cu schimbările climatice. Sunt complet în favoarea luptei cu schimbările climatice și luptei pentru neutralitatea climatică, dar trebuie să fim concentrați pe situația actuală. Putin primește zilnic sume imense de bani la buget, pe care-i folosește pentru armament, pentru trupe, cu scopul de a amenința alte state. Și cine știe care va fi următoarea lui mișcare... Astăzi (ținta - n.red.) e Ucraina, mâine pot fi țările baltice, iar poimâine Polonia, respectiv Finlanda.  

Vedeți video de la ora 07:17:20: 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.