Propagandiștii Moscovei acuză Occidentul pentru situația din Ucraina, trecând sub tăcere că Rusia se confruntă deja cu aceleași probleme economice grave, fără să fi fost amenințată cu invazia sau încurcată de cineva


  • ACP
  • Feb 17, 2022 16:43
  • 2584
Propagandiștii Moscovei acuză Occidentul pentru situația din Ucraina, trecând sub tăcere că Rusia se confruntă deja cu aceleași probleme economice grave, fără să fi fost amenințată cu invazia sau încurcată de cineva

Agenția de presă Interfax din Ucraina, ce poartă numele companiei ruse de presă căreia îi aparține, a publicat, joi, un articol ce prezintă clar direcțiile actuale ale propagandei Moscovei îndreptată împotriva Statelor Unite și Marii Britanii, privind situația din Ucraina. 

Articolul preia opiniile lui Maxim Goldarb, șeful Uniunii Forțelor de Stânga (Pentru un Nou Socialism), prezentate de acesta pe canalul său de Telegram, privind scăderea indicatorilor economici ai Ucrainei, scădere care ar fi fost cauzată numai si numai de „panica inițiată de țările anglo-saxone”. 

Goldarb insistă că „în timpul isteriei militare dezlănțuite și lansate de <<anglo-americani>>, Ucraina <<a dobândit>>: creșterea costului de producere a energiei electrice cu 18%; creșterea prețurilor la benzină cu 15%; creșterea prețurilor la alimente: varză cu 46%, morcovi cu 36%, pâine cu 8%, carne de vită cu 7%; creșterea cheltuielilor gospodăriilor ucrainene cu 15%. 

La toate acestea se adaugă, spune el, devalorizarea monedei naționale cu 7,4%; retragerea valutară de către nerezidenți în valoare de 14 miliarde UAH; scăderea vânzărilor de obligațiuni de stat interne (creșterea deficitului bugetar) – 2 miliarde USD; reducerea rezervelor de aur și valutar cu 1,7 miliarde USD; scăderea prețurilor la euroobligațiunile ucrainene cu 16% din valoarea nominală și creșterea cheltuielilor guvernamentale pentru garantarea zborurilor neîntrerupte. 

”În același timp, 60 de mii de antreprenori și-au încetat activitățile, turiștii evită Ucraina, oamenii fug din țară, etc”, mai punctează el. 

Ce nu spune socialistul din Ucraina, preluat de Interfax, e că și în Rusia, în ultimul an, au explodat prețurile alimentelor și ale serviciilor, iar nivelul de trai s-a prăbușit grav. 

În 2021, conform datelor Rosstat (Serviciul Federal de Statistică al Statului), prețurile la ouă, legume și fructe au crescut cu 25%, ceea ce a dus nivelul de trai sub cel din anul 2013 – sursa AICI

Conform unui sondaj făcut de Levada Center, la sfârșitul anului trecut, creșterea masivă a prețurilor a reprezentat cea mai mare problemă a rușilor, până la momentul mutării trupelor ruse la granița cu Ucraina – sursa AICI

Despre aceste realități din Rusia nu a spus încă nimeni că ar fi fost cauzate de declarațiile și acțiunile lui Joe Biden ori ale altor lideri occidentali. Rusia se confruntă cu o mare parte din problemele economice ale Ucrainei din momentul de față, fară să fi fost victima „isteriei” occidentale și fără să fi fost înconjurată și amenințată cu o invazie. 

Cât privește situația din Ucraina, e clar pentru orice om întreg la cap și de minim bun simț că sursa crizei economice este situația de la graniță cauzată de Rusia, unde stau gata să atace cel puțin 130.000 de militari ruși, laolaltă cu un număr imens de tancuri și avioane, iar NU ”deruta” ori ”panica” Occidentului. Dar datele realității contează oricum prea puțin pentru propaganda pro-rusă și anti-occidentală, mai ales acum, când aceasta e parte din ofensiva Moscovei în războiul psihologic aflat în plină desfășurare în Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.