Informațiile care i-au determinat pe ucraineni să ia în serios scenariul unui război iminent. Precizările unui jurnalist român din Cernăuți


Informațiile care i-au determinat pe ucraineni să ia în serios scenariul unui război iminent. Precizările unui jurnalist român din Cernăuți

Marin Gherman, jurnalist român din orașul Cernăuți, a vorbit miercuri seară, la Digi24, despre pregătirile pe care le fac ucrainenii, inclusiv cetățenii, pentru eventualitatea începerii războiului ruso-ucrainean, cât și despre informațiile care i-au determinat pe aceștia să se teamă că realmente confruntarea militară ar putea fi iminentă. 

"S-au intensificat foarte mult pregătirile pentru apărare în ultimele 2 săptămâni. Sunt elaborate fel de fel de algoritmuri de reacționare în caz de atac direct în timpul unui război clasic. Sunt pregătiri pe ultima sută de metri. Cu toate că avem acțiuni militare în estul Ucrainei de 8 ani de zile, pregătirile în celelalte orașe, mă refer și la orașul Cernăuți, se desfășoară de 2-3 săptămâni, întrucât nu s-a analizat până acum și nu s-a prognozat că războiul ar putea să ajungă, nici ipotetic măcar, în zonele vestice sau centrale din Ucraina. Sunt în mare parte pregătiri de organizare a unităților de apărare teritorială, adică armate și forțe militare regionale, orășenești, locale care să intre în luptă cu o posibilă invazie, până să sosească la fața locului militarii profesioniști ai Armatei ucrainene. Observăm tot mai mult pe Facebook postări cu instrucția cetățenilor, ce trebuie să facă atunci când se aude o sirenă, algoritmii de acțiune ai unui civil pentru a se proteja, inclusiv instruiri și instrucțiuni prin școli și grădinițe ș.a.m.d., chestiuni neîntâlnite până acum 2-3 săptămâni", a zis Marin Gherman. 

Marin Gherman a atras atenția că ucrainenii s-au obișnuit în ultimii 8 ani cu informațiile referitoare la război, devenind chiar plictisiți, însă au existat recent câteva știri care "au semănat multă panică și frustrare", mai precis retragerea personalului diplomatic de la Kiev, decizie luată de o serie de state importante, respectiv fuga unor oligarhi din țară. 

"Oamenii au început să se teamă mai ales în contextul retragerii misiunilor diplomatice de la Kiev. Asta a însemnat mult mai mult ca element de panică în mediul societății decât informațiile din presa occidentală privind iminența războiului. Când societatea ucraineană s-a întâlnit cu aceste informații despre retragerea unor ambasadori sau a personalului diplomatic de la Kiev au înțeles că totuși războiul pare a fi la porțile Ucrainei. Mai mult, avem și informații despre retragerea din țară a oligarhilor, a oamenilor bogați, a unor politicieni apropiați de forțele pro-ruse. Și aceste informații au semănat multă panică și frustrare. Dar nu e o părere uniformă și aici e marea diferență între spațiul informațional din Ucraina și cel din România sau R. Moldova, întrucât despre război, despre răniți, despre victime se vorbește de 8 ani de zile în Ucraina în contextul războiului din Donbas. Așadar, oamenii s-au obișnuit cumva cu știrile despre război, cu aceste informații belicoase și sunt foarte plictisiți, iar această plictiseală are și ea un rol, strategic spun eu, în contextul războiului hibrid pe care-l observăm", a conchis Gherman. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.