Scandal în mass-media din SUA. Ce instituție media este acuzată de Associated Press că ar publica articole ale serviciilor secrete RUSEȘTI


  • ACP
  • Feb 16, 2022 10:29
  • 1470
Scandal în mass-media din SUA. Ce instituție media este acuzată de Associated Press că ar publica articole ale serviciilor secrete RUSEȘTI

Un scandal straniu a izbucnit, marți, în mass-media din Statele Unite, odată cu acuzația adusă de Associated Press, una din cele mai mari și mai vechi agenții de presă din Statele Unite, împotriva unui site conservator foarte urmărit, Zero Hedge, despre care a afirmat că ar publica articole create pentru dezinformare de către serviciile de informații din Rusia. 

Associated Press spune că a obținut această informație de la oficiali ai serviciilor de informații americane, care au descoperit că situl Zero Hedge "amplifică propaganda Kremlinului", fară să spună însă dacă se crede că cei de la situl conservator știu de legătura cu serviciile de informații ruse ale celor de la care au preluat articolele identificate ca fiind făcute la comanda rusilor. 

Oficialii serviciilor de informații americane au discutat cu cei de la Associated Press despre sursele de informații sensibile la influența rusă, pentru a arăta cum acționează serviciile ruse care urmăresc dezinformarea în legătură cu acțiunile Statelor Unite și ale Rusiei în contextul crizei actuale din Ucraina. 

Situl Zero Hedge, care are 1,2 milioane de urmăritori pe Twitter, publică deseori articole despre economie, dar s-a ocupat și de criticarea președintelui Biden și a postat relatări despre viața și faptele deloc lăudabile ale fiului său Hunter. Articolele sitului conservator – acuză serviciile americane de informații – ar fi fost scrise de persoane afiliate Fundației pentru Cultură Strategică, organizație sancționată anul trecut pentru că ar fi participat la ingerința Rusiei în alegerile din 2020 din Statele Unite. 

Oficialii serviciilor de informații susțin că liderii Fundației sunt, de fapt, coordonați de serviciul rus de informații externe, SVR. 

Cei de la Zero Hedge au răspuns tot marți acuzațiilor Associated Press, subliniind că oficialii CIA nu afirma că ei ar ști dacă cei cu care colaborează sunt sau nu oamenii rușilor și că nu se cunoaște nicio legătură directa dintre cei de la site-ul conservator și agenții rusi. În schimb, Fundația pentru Cultură Strategică, ale cărei articole sunt preluate uneori pe situl Zero Hedge, acuzată direct de Associated Press că ar colabora cu serviciile ruse de informații, îl are pe unul dintre cei mai prolifici autori –  pe Alastair Crooke –, un fost ofițer de rang înalt al serviciilor de informații britanice MI6 și diplomat britanic, dar și fost consilier pentru Orientul Mijlociu al lui Javier Solana, pe când era Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene.

„Acum este un agent dublu, care lucrează pentru Putin, după ce a petrecut zeci de ani spionând pentru Marea Britanie?”, au întrebat ironic cei de la Zero Hedge, în răspunsul dat celor de la Associated Press. 

Că agenții ruși folosesc la scară largă dezinformarea NU e deloc vreun secret, iar acum, odată cu escaladarea situației din Ucraina, e de așteptat ca agenții ruși să insiste mai mult pentru influențarea opiniei publice, însă la fel de bine știut e și faptul că agențiile de informații americane nu sunt infailibile și e posibil ca să-i fi identificat greșit pe colaboratorii agenților ruși. Asta dacă nu cumva cei de la Associated Press au umflat ori manipulat informațiile primite de la oficialii aflați sub protecția anonimatului, în încercarea de a lovi în cunoscutul site conservator.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.