Istoricul Armand Goșu a atras atenția marți seară, la B1TV, că anunțul Moscovei potrivit căruia a retras o pare din capabilitățile militare de la granița cu Ucraina nu înseamnă o retragere efectivă a Rusiei.
"Tensiunea rămâne la cote înalte, chiar dacă aparent Rusia a făcut niște concesii, a clipit prima cum s-ar spune și a dat un semnal prin retragerea unor trupe. Ministerul Apărării al Rusiei a pus în circulație un film prin care arată că niște tanchete și mașini blindate sunt urcate pe niște vagoane de tip platformă, dar nu știm unde se duc, nu știm nici dacă pleacă măcar, ci vedem niște tancuri pe un câmp scoțând nori negri de fum de la calitatea proastă a benzinei. Asta nu înseamnă că pleacă, ci trebuie să avem confirmarea acestui lucru. Dacă își lasă acolo armament și muniție, oamenii aceștia pot fi aduși în câteva ore înapoi pe vechiul aliniament", a explicat istoricul.
De asemenea, Armand Goșu a reliefat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu vizează doar controlul regiunilor separatiste din Ucraina, ci al întregii țări, motiv pentru care depune eforturi în negocierile pe care le poartă cu Franța și Germania, cu scopul de a implementa Acordurile de la Minsk.
"Suntem la începutul unui proces și ceea ce mi se pare important de reținut e revenirea Rusiei la tema Acordurilor de la Minsk. (...) Putin nu vrea doar fâșii din regiunea Donbasului. Zona Lugansk și zona Donetsk, controlate de separatiști, au fiecare undeva în jur de 8 mii de kilometri pătrați. E nimica toată! Putin vrea toată Ucraina! Putin vrea să folosească Acordurile de la Minsk pentru a obține influență în toată Ucraina, adică o țară importantă, de dimensiunea Franței, de peste 600 de mii de kilometri pătrați, care ocupă o poziție strategică importantă. Cum vrea să facă asta? Păi federalizând Ucraina. Ce înseamnă Acordurile de la Minsk? Sunt niște documente care au fost încheiate o dată în septembrie 2014, o dată în februarie 2015 după 2 înfrângeri severe administrate de Armata Rusă Armatei Ucrainene, la Debalțeve și Ilovaisk. Al doilea Acord de la Minsk e un document cu 13 articole. Pe noi ne interesează articolele politice, 11 și 12, prin care Ucraina se obligă să facă reformă constituțională, să propună o nouă Constituție care să asigure descentralizarea țării și să dea autonomie reală, puternică acestor regiuni separatiste. Asta înseamnă că Ucraina, prin aceste 2 entități separatiste, va fi controlată de serviciile secrete rusești. Or, Zelenski de asta refuză interpretarea lui Putin și spune "Stai! Acordurile de la Minsk n-au doar 2 articole, iar primele 10 articole vorbesc despre dezangajare, retragere de mercenari, preluarea controlului frontierei dintre Rusia și Ucraina de către grănicerii ucraineni". Așadar, e o diferență de interpretare în privința Acordurilor de la Minsk. Or, pentru Rusia cea mai bună variantă să țină NATO și UE departe, să controleze Ucraina, fără să tragă foc de armă, e prin implementarea Acordurilor de la Minsk. Cum o poate face Putin? Aliindu-se cu Macron și cu cancelarul Germaniei din acest moment. Putin încearcă să-i convingă pe ei să pună presiune pe Zelenski ca Zelenski să cedeze. Or, și Macron și Scholz s-au prins de acest joc, în același timp ei cumpără timp și cumpără pace, vor să-l facă pe Zelenski să livreze niște concesii Rusiei, dar nu concesii pe care le-ar vrea Rusia. Așadar, vom asista în continuare luni de zile la acest proces de șantaj, de presiune la graniță, de intervenție. Și s-ar putea să nu mai clipească primul Putin, ci Zelenski", a precizat profesorul universitar.
Armand Goșu este doctor în istoria Rusiei cu o teză susținută la Moscova și profesor în cadrul Universității București, unde predă mai multe cursuri despre Rusia și fostul spațiu al URSS.
Sursa foto Putin: Thibault Camus/Reuters