Sebastian Burduja: "Tactica Rusiei lui Putin de azi e tactica Uniunii Sovietice din anii '50"


Sebastian Burduja: "Tactica Rusiei lui Putin de azi e tactica Uniunii Sovietice din anii '50"

Deputatul PNL Sebastian Burduja a susținut un discurs în plenul Parlamentului pe parcursul căruia a reliefat, în contextul conflictului ruso-ucrainean, că tactica Rusiei lui Vladimir Putin este similară cu cea a Uniunii Sovietice. În acest sens, Burduja i-a îndemnat pe români să nu pice în ghearele propagandei Kremlinului și să aleagă ca România să-și continue calea occidentală. 

"Pe 5 martie 1946, Harry Truman se întâlnește cu Winston Churchill și are loc un eveniment la celebra universitate Westminster, pe parcursul căruia Winston Churchill a spus pentru prima dată "o cortină de fier a căzut despicând continentul în două". La 10 zile distanță, Stalin îi dă replica și spune că un conflict cu Occidentul e inevitabil.  

De vreo 70 de ani încoace, tactica Estului nu s-a schimbat. Tactica Rusiei lui Putin de azi e tactica Uniunii Sovietice din anii '50, prin care se urmăresc 2 lucruri. Primul este de a genera dezbinare în cadrul Occidentului. Al doilea lucru este de a îndepărta cetățenii de sistemele lor democratice, de a-și pierde încrederea în instituțiile statului, ceea ce fac unii cu succes inclusiv la noi, iar ceea ce s-a întâmplat recent în Parlament (când ministrul Energiei a fost agresat fizic de George Simion - n.red.) nu e de natură să genereze încredere în rândul românilor, în instituțiile democratice și în special în această instituție ce ar trebui să fie templul democrației românești.  

Așadar, cred că este un moment vital în care ar trebui să vorbim despre această alegere, mai presus decât orice alte evenimente cotidiene cu care ne pierdem de multe ori vremea și care ne distrag atenția. Ce vom alege? Vest sau Est? Libertate în Vest sau lanțurile din Est pe care le-am cunoscut zeci de ani în această țară? 

Cred că avem oportunitatea să demonstrăm că suntem o țară democratică, dezvoltată și demnă în Europa. 

- Democratică pentru că trebuie să ne întărim instituțiile fundamentale, inclusiv Parlamentul, unde România ar trebui să fie un exemplu pentru celelalte state membre ale UE, ar trebui să fie un exemplu care să se uite inclusiv cum funcționează democrația americană și ce înseamnă de fapt o instituție parlamentară. 

- O țară dezvoltată care profită de culoarele de dezvoltare pe care ni le asigură Vestul. Peste 70% din exportul României e spre Vest. Marile piețe de desfacere sunt în Vest. Românii aleg Vestul, peste 200 de mii de cetățeni plecând în fiecare an din păcate. Ei nu se duc la Moscova, ci în Vest, pentru că acolo există dezvoltare. 

- Și da, o țară demnă în Europa, care își trimite cei mai buni oameni la Bruxelles, la Washington și în marile capitale ale Occidentului.

Așadar, spre Vest, dragi români! Acolo trebuie să ne îndreptăm! Și să avem nu o țară ca afară, ci ca a noastră, însă cu lucrurile bune pe care Vestul ni le oferă, alături de civilizația de care aparținem, civilizația europeană!", a declarat Burduja.

Într-o postare ulterioară pe Facebook, Burduja a avertizat că Rusia escaladează de multă vreme războiul cu Occidentul, fiind o referire la conflictul de tip hibrid. De asemenea, deputatul liberal a dat de înțeles că acțiunile extremiste ale AUR ar fi parte din războiul hibrid purtat de Moscova cu valorile occidentale. 

"În ultimele zile și ore, tema principală pe toate canalele de știri din lume este legată de Rusia, care se pregătește să invadeze Ucraina. Ar exista și un termen - miercurea viitoare. Companii aeriene își anulează zborurile spre Ucraina. Mai multe țări își cheamă cetățenii din țara noastră vecină acasă.  

Teoriile că ar fi doar o încercare de șantaj a lui Putin încep să se stingă. Incertitudinea e la cote maxime. Ce omitem să vedem, prin invazia de știri, păreri și analize, e că suntem de mult într-un război, care se acutizează. Un război cu manipularea și știrile false. O tactică a URSS încă din anii `50, folosită de Rusia și în zilele noastre, care urmărește două lucruri: îndepărtarea României de Vest și diminuarea încrederii românilor în democrație. Să ne uităm bine la ce se întâmplă zilele acestea, inclusiv în Parlament. Nimic nu e întâmplător", a scris Burduja pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.