Kievul solicită o întâlnire urgentă între Rusia și membrii OSCE, în legătură cu escaladarea crizei ruso-ucrainene


Kievul solicită o întâlnire urgentă între Rusia și membrii OSCE, în legătură cu escaladarea crizei ruso-ucrainene

Ucraina a declarat duminică că a solicitat discuții urgente cu Rusia și cu câțiva zeci de membri ai organismului superior de securitate al Europei, pentru a discuta despre mobilizarea celor 130.000 de soldați ruși în apropierea granițelor țării.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că întâlnirea vine după refuzul Rusiei de a răspunde la cererea Kievului de la sfârșitul săptămânii trecute, referitor la explicarea detaliată a motivelor activităților militare ale Moscovei în apropierea Ucrainei.

„Solicităm o întâlnire cu Rusia și toate statele participante la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, în termen de 48 de ore”, a scris Kuleba pe Twitter.

Reuniunea OSCE, formată din 57 de membri, va încerca să discute despre „mobilizarea și redistribuirea Rusiei de-a lungul graniței Ucrainei și în Crimeea ocupată temporar”, a spus diplomatul ucrainean.

Moscova nu a răspuns încă public solicitării Kievului.

Kuleba a cerut Kremlinului să-și îndeplinească angajamentul de transparența militară luat în temeiul măsurilor OSCE de consolidare a încrederii, „dacă Rusia este serioasă când vorbește despre indivizibilitatea securității în spațiul OSCE”.

O suită de evenimente diplomatice internaționale au avut loc în weekend, când oficialii americani și-au intensificat avertismentele potrivit cărora Rusia ar putea începe miercuri invazia militară în Ucraina.

Rusia neagă în continuare planurile de a invada Ucraina, susține că mișcările sale de trupe în interiorul granițelor sale nu sunt amenințătoare și acuză Occidentul de „speculații provocatoare” și „isterie la vârf”.

Între timp, Moscova cere garanții de securitate ample din partea Statelor Unite și a NATO în Europa de Est, inclusiv interzicerea Ucrainei de a deveni vreodată membru NATO.

Zeci de țări și-au îndemnat, între timp, cetățenii, să părăsească Ucraina și au început să reducă personalul diplomatic, în timp ce cel puțin o companie aeriană a anunțat că suspendă zborurile către Ucraina.

Cancelarul Germaniei anunță sancțiuni iminente în caz de război, chiar în ajunul plecării sale către Moscova

Astăzi, cancelarul german Olaf Scholz a ajuns la Kiev înainte de a vizita Moscova pentru a încerca să îndepărteze amenințarea critică a unei invazii ruse care ar putea declanșa cea mai gravă criză de după Războiul Rece.

Liderul german vizitează cele două capitale în ordine inversă față de cea asumată săptămâna trecută de președintele francez Emmanuel Macron, în încercarea sa de a atenua ritmul de escaladare a conflictului din Europa de Est.

Cancelarul german a anunțat că rămâne neclintit în decizia sa de a sprijini Ucraina și de a supune Rusia „imediat” unor sancțiuni economice în cazul invadării Kievului.

„În cazul unei agresiuni militare împotriva Ucrainei care îi amenință integritatea teritorială și suveranitatea, aceasta va duce la sancțiuni dure pe care le-am pregătit cu atenție și pe care le putem pune imediat în vigoare”, a spus Scholz în ajunul plecării sale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.