Julia Davis, editorialistă la The Daily Beast și analistă pe spațiul rusesc, are, pe pagina sa de Twitter, numeroase postări în care atrage atenția asupra felului în care dezinformează presa subordonată Kremlinului, prezentând publicului „atrocitățile” pe care le comite sau ar urma să le pună în aplicare Ucraina și care ar justifica pe deplin intervenția armată a Rusiei contra statului vecin.
Un spectacol grotesc de propaganda și dezinformare a oferit, în direct, la postul național de televiziune al Rusiei, chiar redactorul șef de la Russia Today, Margarita Simonian, care a izbucnit în plâns și le-a spus spectatorilor că „Rusia nu are de ales decât să invadeze Ucraina, înainte ca aceasta să înceapă să construiască lagăre de concentrare și să gazeze oameni”.
„Rusia trebuie să intervină pentru a-i proteja pe ruși care trăiesc pe teritoriul Ucrainei”, a mai smiorcăit „jurnalista”.
În aceeași emisiune, Simonian arată că Rusia nu va avea de suferit în cazul în care invadează Ucraina și îi vor fi impuse severe sancțiuni internaționale.
„Ce ne pot face? Ce ne-au făcut după Crimeea? Este economia noastră la pământ? McCain e mort, Obama e istorie, Putin e încă aici!”, afirmă ea.
La rândul său, televiziunea de stat a Rusiei – Russia-1 - prezintă imagini blurate cu așa-zise cadavre ale unor cetățeni de origine rusă care ar fi fost torturați și uciși de ucrainieni.
Rusia-1 este un canal de televiziune de stat rus care a emis pentru prima dată la 14 februarie 1956 sub numele de Programul doi în Uniunea Sovietică.
Și Sputnik, o altă publicație controlată de Kremlin (care este prezentă și în România, cu articole manipulatoare sau laudative la adresa personalităților eurosceptice) este turată la maxim, „relatând” despre masacrarea rușilor din Ucraina pe care o pregătește președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Russia Today este o televiziune rusească cu sediul la Moscova. A fost înființată, în 2005, pentru că autoritățile moscovite voiau un mijloc de comunicare în masă prin care să contracareze valul de critici, după ce Rusia s-a întors la autoritarism. Scopul e să descrie Rusia ca „un altfel de democrație”, și să sublinieze eșecurile Occidentului: inegalități, rasism și abuz de putere. Era esențial să angajeze vorbitori nativi de limba engleză și să-și schimbe sigla în RT, pentru ca privitorul să nu știe de la început a cui propagandă o urmărește. Cu cât prăpastia dintre Rusia și Occident a crescut, cu atât emisiunile RT au devenit mai bizare. În decembrie au difuzat un reportaj de jumătate de oră, în care sugerau că invazia SUA din Irak a fost rezultatul unui „plan mai amplu” de creare a unui „Israel extins”. În decembrie, mișcarea de protest din Ucraina era „o acțiune a europenilor care vor ca guvernul legitim ales al țării să fie răsturnat de la putere”. YouTube a blocat, la un moment dat, difuzarea fluxului de știri al RT, după o serie de reclamații legate de inexactități în redarea situației din Ucraina. În prezent, este unul dintre cele mai urmărite canale tv de pe Youtube.