Top 5 arme letale ale Rusiei, mobilizate de Putin, pentru invazie, la granițele Ucrainei


Top 5 arme letale ale Rusiei, mobilizate de Putin, pentru invazie, la granițele Ucrainei

Ceea ce se întâmplă în Rusia de la jumătatea lunii octombrie reprezintă cea mai mare mobilizare de arme și materiale de la sfârșitul Războiului Rece sau, spun unii, chiar de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin a dispus mutarea către vest, din întreaga Rusie, a zeci de mii de sisteme de arme (tancuri, vehicule blindate, lansatoare de rachete, piese de artilerie și tone de muniție), făcând, din acest moment, oricând posibilă invadarea Ucrainei.

Pentru Occident însă, Putin și-a dorit nu doar să afișeze o impresionantă masă de material militar, ci și să se etaleze cu cele mai noi, mai moderne, mai eficiente și mai letale modele de arme, a căror selecție spune totul despre planurile lui Putin.

Podul.ro vă prezintă, în cele ce urmează, cinci dintre cele mai periculoase sisteme de arme pe care Putin le-a transferat la granița cu Ucraina, în așteptarea unui nou ”Război Patriotic de Eliberare”.

Tancul de luptă T-90A

Rusia are mii de tancuri de luptă, majoritatea dintre acestea fiind mutate spre vest în ultimele săptămâni. Coloana vertebrală a forțelor armate ruse este tancul T-72, care se află în producție din anii 1970. Dar T-72 este extrem de vulnerabilă la rachetele antitanc moderne, așa cum arată războiul din Siria. 

De aceea, Putin a urcat în ”garniturile feroviare de Ucraina” și numeroase mașinării de elită T-90A, în condițiile în care armata rusă are, oficial, în dotare, doar 285 astfel de tancuri, care au fost construite începând cu 1992.

Pe lângă un sistem modern de control al focului, mai presus de toate, măsurile de protecție active și pasive fac ca T-90A să se apropie suficient de mult de tancurile occidentale moderne. Așa-numitul sistem „Schtora” detectează mecanismele de țintire cu laser inamice, blochează rachetele antitanc ghidate cu laser folosdind proiectoare cu infraroșu și declanșează o ceață fizică, ce face tancurile invizibile pentru atacatori pentru o scurtă perioadă de timp.

Primele T-90A aflate în drum spre Ucraina au fost văzute pe 1 februarie, în regiunea Kirov, la est de Moscova. La fel ca multe alte arme, au fost transportate spre vest împreună cu tot felul de SPG-uri învechite, tunuri fără recul, de calibrul 73 mm, montate pe afet trepied, aflate în serviciul armatei de pe vremea Uniunii Sovietice.

Lansatoare multiple de rachete BM-21 ”Grad”

Pe lângă tancuri, armele cu rază lungă de acțiune sunt extrem de importante pentru planurile ofensive ale lui Putin. Ele provoacă moarte și distrugere la mulți kilometri distanță, uzează inamicul și îl slăbesc pentru atacurile ulterioare cu tancuri. Mai presus de toate, două sisteme multiple de lansare de rachete joacă un rol major, și ambele au fost transportate la granița cu Ucraina.

BM-21 „Grad” este cel mai utilizat sistem de rachete din Rusia, fiind preferat și de către mulți dintre partenerii Rusiei, de exemplu dictatorul Bashar al-Assad, care le-a folosit pentru masacrarea civililor și rebelilor în Siria. Videoclipurile postate pe rețelele de socsocializareată nenumărate sisteme BM-21 „Grad”, transportate în garnituri feroviare, către Ucraina, dinspre est, sud și nord în ultimele săptămâni. Putin folosește în prezent BM-21 și în aplicațiile sale militare din Belarus.

BM-21 „Grad” are o rază de acțiune de aproximativ 20 de kilometri și trage până la 40 de rachete simultan. Fiecare rachetă în parte nu face prea multe daune dar, atunci când se transformă într-un covor exploziv, proiectilele pot fi devastatoare. În ianuarie 2015, acoliții lui Putin au efectuat un atac cu sisteme BM-21 „Grad” asupra orașului Mariupol din estul Ucrainei. Operațiunea a durat doar 35 de secunde, timp în care aproximativ 150 de rachete au ucis 31 de civili ucraineni, alți peste 100 fiind răniți.

Lansatoare multiple de rachete BM-30 ”Tornado”

Tot în perioada confruntărilor militare care au însoțit anexarea, Putin a folosit intensiv și lansatoarele multiple BM-30 „Tornado”. Acesta este cel mai greu sistem de profil din arsenalul lui Putin, forțele armate ale Rusiei deținând doar 120 de astfel de lansatoare. 

Deși BM-30 poate trage doar douăsprezece rachete simultan, acestea pot zbura până la 120 de kilometri. Testele au arătat că patru sisteme BM-30 care trag în paralel ar putea nivela complet o zonă de un kilometru pătrat.

Cea mai grea armă din lume – tunul 2S7 Pion

Numele 2S7 Pion a fost dat de inginerii militari ai Uniunii Sovietice unui adevărat monstru de tun pe care l-au dezvoltat la începutul anilor 1970. „Pionul” este cea mai grea piesă de artilerie convențională din lume și cântărește cu 46 de tone mai mult decât un avion de linie Boeing 737.

Pentru a-l încărca cu proiectile, are nevoie fie de un braț robotic gigant, fie de un echipaj de servanți de patru oameni. Obuzele de artilerie zboară 37 de kilometri (iar rachetele pe care Pionul le poate lansa ajung chiar și la 55 de kilometri). Procesul de reîncărcare durează doar 30 de secunde, ceea ce o face tunul să fie una dintre cele mai de temut arme din ultimii 50 de ani.

Marţi, 8 februarie, în orăşelul Veselaya Lopan, trecătorii ruşi au fotografiat mai multe dintre aceste arme monstru care erau descărcate din trenurile armatei ruse. Veselaya Lopan se află la doar 17 kilometri de granița cu Ucraina. De cealaltă parte a graniței se află orașul ucrainean Harkov.

Ka-52: „Aligatorul” cerurilor

Dar Putin nu se înarmează doar împotriva vecinilor săi pașnici de pe teren. Dacă vrea să câștige un război împotriva Ucrainei și a aliaților acesteia, are nevoie de supremație aeriană absolută. În acest scop, Rusia își mută în prezent cele mai avansate (și cele mai mortale, vezi doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei în urmă cu opt ani) sisteme antiaeriene la graniță.

În plus, Rusia și-a adus și avioane de luptă și elicoptere la graniță, în Belarus și în Crimeea ocupată. Venirea mai multor elicoptere de atac Ka-52 a fost filmat în data 2 februarie, în orașul ocupat Kerci din Crimeea. Elicopterele Ka-52 ”Alligator” au zburat spre vest și se pare că au aterizat la bazele forțelor aeriene de lângă granița interioară cu Ucraina, situate din peninsula care face parte chiar din Ucraina în conformitate cu dreptul internațional.

Kamov Ka-52 ”Alligator” este cel mai modern elicopter de atac pe care îl poate folosi Rusia din 1997, armata având disponibile în prezent în jur de 66 de exemple.

Ceea ce este special la Ka-52 nu sunt doar capacitățile sale de zbor și armamentul de care dispune, ci mai ales senzorul încorporat și tehnologia de comunicare. În baza acestora, „Aligatorul” poate obține și transmite date video, imagini și amplasamente radar ale țintelor. Aceste date pot fi folosite, la rândul lor, de elicopterele mai vechi ale Forțelor Aeriene Ruse (cum ar fi Mi-24) pentru a ataca țintele.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.