Raportul prezentat de Amnesty International anul acesta, în ianuarie, numit ”Israel's apartheid against palestinians”, în care se vorbește despre discrimare și opresiune sistemica din partea statului Israel împotriva palestinienilor, a fost rapid respins ca neadevărat de mai multe state occidentale.
”Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și statele sale membre, Marea Britanie, dar și acele state care sunt în proces de consolidare a legăturilor lor – cum ar fi unele state arabe și africane (...) trebuie să recunoască faptul că Israelul comite crima de apartheid și alte crime internaționale”, se precizează în raportul controversat al cunoscutei organizații pentru apărarea drepturilor omului.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Ned Price, a declarat imediat după apariția raportului că Statele Unite nu comentează în general documentele organizațiilor non-guvernamentale din alte țări, dar respinge categoric opinia conform căreia acțiunile Israelului constituie apartheid, iar ambasadorul Statelor Unite din Israel a numit raportul „absurd”.
Germania a adoptat o poziție similară Statelor Unite.
„Respingem expresii precum apartheid sau o focalizare unilaterală a criticilor asupra Israelului. Acest lucru nu este util pentru rezolvarea conflictului din Orientul Mijlociu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin, Christopher Burger, la o conferință de presă.
Dar cum era de așteptat, cele mai dure critici au venit din Israel. Raportul a fost numit „fals, tendențios și antisemit” din partea Ierusalimului, chiar înainte de apariția lui. Cele mai cunoscute organizații evreiești din Statele Unite și Europa au susținut de asemenea că este vorba de un raport antisemit.
Așadar, la acuzațiile grave venite din partea Amnesty International, Israelul și organizațiile evreiești au răspuns cu o acuzație cel puțin la fel de gravă, cea de antisemitism.
Conform definiției antisemitismului acceptată de Uniunea Europeană după ce a fost stabilită de organizația „International Holocaust Remembrance Alliance” la București, în mai 2016, „antisemitismul este o anumită percepție a evreilor, care poate fi exprimată ca ură față de evrei. Manifestările retorice și fizice ale antisemitismului sunt îndreptate către indivizi evrei sau neevrei și/sau proprietățile acestora, către instituțiile comunității evreiești și facilitățile religioase” – detalii AICI.
Dacă raportul este antisemit, autorii și susținătorii acestuia pot fi puși să răspundă în fața legii și eventual, condamnați.
Un raport publicat zilele trecute de organizația non-guvernamentală de dreapta Im Tirzu a dezvăluit însă că parte din grupurile care au oferit surse pentru raportul Amnesty International sunt israeliene, mai exact 16 organizații non-guvernamentale israeliene. Potrivit datelor, parte din referințele menționate în raportul Amnesty au venit de la organizația B'Tselem, de la grupul de asistență juridică Adalah, de la organizația Ir Amim, de la Asociația pentru Drepturile Civile din Israel și de la organizația Peace Now.
Toate aceste organizații sunt de stânga, cum sunt de altfel majoritatea predominantă a celor care au produs sursele din Raportul ce lansează acuzații de o gravitate extremă la adresa Israelului.
„Datele arată că raportul calomniator la sânge al Amnesty se bazează pe organizații de propagandă post-sioniste”, a declarat Matan Peleg, liderul Im Tirtzu, preluat de publicația Israel Hayom.
„Ceea ce este uimitor este că atât Amnesty, cât și grupurile [de stânga israeliene] menționate în raport se hrănesc din aceeași sursă – fondurile Uniunii Europene și ale membrilor săi. Guvernul israelian trebuie să se ocupe de organizațiile care încearcă să delegitimeze Israelul din interior” – sursa AICI.