"Jihad fiscal!". Năsui critică virulent măsurile propuse de Câciu: "Soluția ar fi ca statul să strângă cureaua!"


"Jihad fiscal!". Năsui critică virulent măsurile propuse de Câciu: "Soluția ar fi ca statul să strângă cureaua!"

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, a criticat virulent vineri, 11 februarie, într-un interviu acordat pentru RFI, măsurile de modificare a Codului fiscal pe care le-a propus ministrul PSD de Finanțe, Adrian Câciu. 

Trecem în revistă măsurile propuse de Câciu pentru a intra în vigoare din 2023:

- taxe mai mari pentru cei care dețin mai multe locuințe

- taxe mai mari pentru cetățenii care dețin de la 3 automobile în sus

- impozitarea bacșișului

- impozitarea zahărului

- regândirea facilităților fiscale pentru sectorul IT  

Astfel, Claudiu Năsui a atras atenția că măsurile propuse de Adrian Câciu reprezintă o formă de "jihad fiscal", iar în loc ca statul să strângă cureaua prin reducerea cheltuielilor, tot cetățenii sunt cei care suferă din pricina avalanșei de taxe. 

Redăm declarațiile fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui: 

- Sunt fix genul de propuneri care vor adânci România în sărăcie. Este exact ce nu trebuie să facă statul român într-un moment de cumpănă pentru cetățeni. Românii au în perioada aceasta o putere de cumpărare erodată. Practic putem cumpăra din ce în ce mai puțin cu leii pe care-i avem. Avem o problemă endemică a sărăcie, a sărăciei în muncă. În loc să facă reformele care ar ajuta românii, ministrul de Finanțe face taman invers, propune taxe noi. Este exact ceea ce am avertizat în momentul în care a trecut bugetul pe 2022. În Parlament, de la tribună, am spus că "Acesta e un buget pe care nu-l veți putea realiza! Ce aveți de gând, să reduceți din cheltuielile pe care le-ați pus în buget sau să creșteți taxele?". Nu mi-au răspuns la această întrebare, dar iată că vedem care e direcția. Pensiile speciale cresc cu 8% în bugetul de anul acesta. Avem un Guvern iresponsabil care nu reduce cheltuielile. Într-adevăr, avem o problemă cu deficitul. Dar avem o problemă cu deficitul pentru că au explodat cheltuielile, iar mediul privat a plătit mai multe taxe și impozite, a produs mai multă valoare, dar nu în halul în care au crescut cheltuielile. Așadar, soluția nu este să dai în cap mediului privat, să iei mai multe resurse, să strângă tot românii cureaua mai tare când le e deja greu. Soluția ar fi ca statul să strângă cureaua. Nu am văzut niciun fel de reducere a risipei de la stat. Dimpotrivă, au creat ministere noi, în fiecare lună mai apare câte un proiect de lege prin Parlament în baza căruia se mai înființează câte o agenție nouă, iar proiectul de restructurare a Ministerului Economiei pe care l-am început și prin care tăiam drastic din cheltuieli l-au oprit.  

- Genul acesta de taxă progresivă îi va afecta pe toți românii. E bine știut că aceste taxări încep ca fiind prezentate doar pentru bogați, iar apoi se extind. România are 2 atuuri majore dacă e să ne uităm la celelalte economii din zona noastră, dar și din UE: taxa unică (cota fixă) și regimul microîntreprinderilor. Acestea sunt cele 2 atuuri de care trebuie să ținem dacă ne interesează bunăstarea în România. Dacă vrem să rămânem codașii Europei și să ne adâncim în sărăcie, cum vor PSD și domnul Câciu, atunci, într-adevăr, putem taxa această economie până o punem pe butuci, iar astfel vom depinde întotdeauna de banii veniți din afară, ai germanilor, ai francezilor, în loc să dezvoltăm propria noastră economie, să fim pe picioarele noastre.  

- Eu nu pot decât să sper că în cazul în care se ajunge la o modificare a Codului fiscal, aceasta va fi una care lasă mai mulți bani românilor, nu care le ia mai mulți. Reușim să facem acest lucru dacă strângem cureaua la stat. Deocamdată există 3 abordări pentru a combate deficitul. Există abordarea PSD de a crește taxele, abordarea PNL care a fost doar de a crește cheltuielile fără să vorbească de facto de deficit, PNDL fiind motivul pentru care USR a fost dat afară de la guvernare, întrucât nu am acceptat această hoție, și există abordarea USR care e de a reduce cheltuieli. Sper că nu va trece abordarea PSD. USR are 15% în Parlament. Nu avem cum să oprim noi acest jihad fiscal pe care vor să-l înceapă. Avem nevoie și de susținerea altora, iar astfel sperăm să se găsească liberalism și la PNL. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.