Schröder și guvernul german, caii troieni ai lui Putin din curtea NATO: trafic de influență pentru Kremlin și control rusesc pentru flota Berlinului


Schröder și guvernul german, caii troieni ai lui Putin din curtea NATO: trafic de influență pentru Kremlin și control rusesc pentru flota Berlinului

În 2021, navele de război ale lui Putin au pătruns până la coasta germană în timpul unor așa-zise manevre de antrenament. Cum a fost posibil? Simplu: ”mulțumită” faptului că fostul cancelar Gerhard Schröder a autorizat, în 2005, o operațiune prin care se instalau pe navele Marinei Forțelor Armate Germane dispozitive de navigație și recunoaștere care au fost dezvoltate de o companie rusă, controlată de Kremlin, și care nu corespund sub nicio formă standardelor militare de securitate tehnologică ale NATO.

17 ani mai târziu, fostul cancelar german Gerhard Schröder, în prezent candidat pentru Consiliul de administrație al Gazprom, s-a întâlnit cu membri ai Partidului Social Democrat (SPD) de guvernământ în Germania în ajunul vizitei la Moscova a actualului șef al guvernului, social – democratul Olaf Scholz. Potrivit dezvăluirilor presei germane, întâlnirea a avut loc la Hanovra pe 5 ianuarie și a fost dedicată politicii Germaniei față de Rusia, la acea dată fiind cunoscute planurile cancelarului Scholz de a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Data exactă a călătoriei – 15 februarie – a fost stabilită însă ulterior.

La întâlnirea cu Schröder, care a fost ales în funcția de cancelar al SPD, au participat deputatul Bundestag și fostul coordonator al Cabinetului de Miniștri pentru Rusia, Johan Saathof, foștii șefi ai SPD, Martin Schultz și Matthias Platzeck, precum și consul onorific al Rusiei la Hanovra, Heino Wiese, care este considerat cel mai apropiat asociat al lui Schroeder.

Saathof a anunțat într-un comentariu pentru Spiegel că inițiativa pentru această întâlnire a venit de la el, „dezvoltarea societății civile în Rusia” aflându-se pe agenda evenimentului. Același Saathof a răspuns evaziv în momentul în care a fost solicitat să explice ”coincidența” participării fostului cancelar Schröder, aflat oficial din 2006 pe lista de plată a lui Putin, spunând că, ”din câte își amintește”, discuții despre soarta proiectului Nord Stream 2 al Gazprom nu ar fi fost făcute, culmea, la o întâlnire la care participa cu un candidat la consiliul de administrație al Gazprom, Gerhard Schröder. 

Guvernarea Germaniei, curtată de agenții de influență ai lui Putin

„Pentru SPD și cancelarul Scholz, întâlnirea de la Hanovra este un subiect complicat. Contrazice ideea că Schröder acționează izolat și, chipurile, nu are legătură cu politica conducerii partidului sau cu cursul guvernului”, au scris jurnaliștii de la Der Spiegel, în timp ce actuala opoziție Germană, „Partidul lui Merkel” - Uniunea Creştin Democrată - cere clarificarea situaţiei cu fostul cancelar german Gerhard Schröder.

„Dacă guvernul federal își permite să se consulte cu Gerhard Schröder imediat înainte de vizitele oficiale la Kiev și Moscova, acesta este un semnal fatal”, a declarat Thorsten Frei, secretar al blocului CDU/CSU, cerând ca Olaf Scholz să se distanțeze de „lobby-ul” lui Schroeder.

Gerhard Schröder este președintele consiliului de administrație al Rosneft din 2017. Rosneft este cel mai mare producător de petrol din Rusia. Compania este deținută de statul rus și a avut în anul 2007 un profit net de 12,86 miliarde de dolari. Rosneft deține cele mai importante zăcăminte petroliere din Rusia, și aparține, în proporție de 100 la sută minus o acțiune, grupului Rosneftegaz care la rândul său este controlat de Agenția federală rusă pentru gestionarea bunurilor publice.

Pe 4 februarie anul curent, Gerhard Schröder a fost nominalizat în consiliul de administrație al Gazprom pentru a-l înlocui pe Timur Kulibayev, ginerele primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev. Candidatura sa poate fi aprobată pe 30 iunie.

Marina germană dată pe mâna rușilor de Schröder în 2005

Agentul german al lui Putin, Gerhard Schröder, a intrat oficial pe lista de plată a președintelui Federației Ruse în 2006, aproape imediat după ce a părăsit politica, conducând comitetul de acționari al Nord Stream AG, societatea de management a primului gazoduct Nord Stream. 

Cu doar un an înainte, în 2005, în ultimul an de mandat al său ca și cancelar federal și președinte al Partidului Social – Democrat din Germania, Gerhard Schröder a dat verde unei operațiuni în urma căreia aproximativ o sută de nave germane au fost echipate cu sisteme de navigație moderne, furnizate de către compania rusă Transas. 

Relația contractuală a fost replicată un deceniu mai târziu, de guvernul noului cancelar Angela Merkel, oficialitățile germane decizând tot în favoarea Transas în momentul în care a hotărât să instaleze dispozitivul de navigație, poziție, viteză și traseu „Navi Sailor 4100” pe cele mai moderne submarine germane U 35 (în funcțiune din 2015) și U 36 (în exploatare din 2016).

Transas furnizează tehnică militară pentru Rusia și este monitorizată de informații occidentale

Compania care a dotat navele germane cu sisteme de navigație a fost înființată la Sankt Petersburg în 1990 și activează atât în sectorul civile cât și în cel militar. Transas a echipat flota rusă cu simulatoare de luptă și a primit chiar, pentru felul în care s-a achitat de ”sarcini”, un premiu de la șeful Statului Major al Armatei Ruse, generalul Nikolai Makarov.

În 2018, compania a fost cumpărată de compania finlandeză Wartsila, dar divizia responsabilă cu producția sistemelor de tehnică militară a rămas în coordonarea rușilor. Echipele de tehnicieni care au lucrat pentru Transas dezvoltă acum drone de luptă pentru armata rusă. Tocmai din cauza legăturilor sale strânse cu serviciile de intelligence ale Armatei Ruse, această divizie a Transas se află în prezent în monitorizarea serviciilor de informații occidentale, potrivit experților în securitate.

Avertismente privind vectorii de atac și spionaj din 2020

În vara anului 2020, Oficiul German pentru Protecția Constituției a avertizat că sistemele de navigație maritimă vor deschide „vectori de atac pentru spionaj și sabotaj de către statele străine”. În cazul unui atac cibernetic, de exemplu, datele de navigație ar putea fi exploatate și manipulate, „în cel mai rău caz până la pierderea completă a funcționalității” navei, spuneau la acea vreme reprezentanții Oficiul German pentru Protecția Constituției. Posibilitatea scurgerii de date nu a fost negată nici de Ministerul Apărării din Germania care, la întrebarea reporterilor Bild privind probabilitatea ca dispozitivele Transas să reprezinte o amenințare pentru submarinele germane, a anunțat sec faptul că ”guvernul depune eforturi mari pentru a asigura securitatea IT / cibernetică și criptografică în zona de afaceri a Bundeswehr-ului”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.