Un tribunal din Rusia l-a condamnat joi la cinci ani de închisoare pe adolescentul Nikita Uranov, în vârstă de numai 16 ani, sub halucinanta acuzație că s-a „antrenat în terorism” prin plănuirea aruncării în aer a unei clădiri virtuale a serviciului secret FSB, în jocul video Minecraft, relatează AFP, potrivit Adevărul.
Uranov a fost condamnat la cinci ani de închisoare de către un tribunal din Siberia cu privire la faptul că s-a „antrenat să comită acte teroriste”, a anunţat pe Telegram avocatul său, Pavel Cikov.
(Nikita Uranov, 16 ani, și mama lui)
Alţi doi acuzaţi, care au colaborat cu anchetatorii, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendarea, potrivit sursei citate. Procesul s-a desfăşurat cu uşile închise.
Cei trei adolescenţi au fost arestaţi la Kamsk, în Siberia, în vara lui 2020, din cauză că au distribuit manifeste în susţinerea unui matematician, un activist anarhist din Moscova judecat cu privire la vandalism.
Anchetatorii au anunţat, după ce au analizat telefoanele celor trei tineri, că au găsit discuţii despre planuri în vederea aruncării în aer a unei clădiri virtuale a serviciilor ruse de securitate FSB, creată pe Minecraft.
Jocul video Minecraft permite construirea unor clădiri virtuale, iar numeroşi utilizatori se inspiră din lumea reală şi recrează uneori oraşe întregi. Potrivit anchetatorilor, cei trei suspecţi se antrenau, de asemenea, în vederea fabricării unor bombe artizanale - reale - pe care să le detoneze în clădiri abandonate.
Adolescenţii au fost inculpaţi mai întâi cu privire la „apartenenţă la o organizaţe teroristă”, însă aceste acuzaţii au fost abandonate din cauza lipsei de probe.
La ultima audiere în proces, Nikita Uranov a denunţat „presiuni” din partea autorităţilor în cursul anchetei şi a negat orice plan de atentat, potrivit ziarului Novaia Gazeta. „Eu nu sunt un terorist”, a insistat el.
Autorităţile ruse sunt cunoscute prin severitatea lor faţă de persoane pe care le suspectează de plănuirea unor acte „teroriste” sau de vandalism. În 2020, şapte tineri activişti anarhişti şi antifascişti au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între şase şi 18 ani de închisoare cu privire la activităţi „teroriste”. Mai mulţi dintre ei i-au acuzat pe anchetatori că i-au torturat, cu ajutorul unor electrozi, pentru a le smulge mărturisiri.