Premierul britanic Boris Johnson a declarat astăzi pentru presă, de la sediul din Bruxelles al NATO, unde a avut discuții cu secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg, că nu crede că Moscova a decis încă dacă va da ordinul de atac asupra Ucrainei.
Premierul britanic a mai precizat că cel mai periculos moment, al celei mai mari crize de securitate din Europa din ultimele decenii, urmează să fie în următoarele zile, pe măsură ce Rusia organizează exerciții militare în Belarus, după ce a adunat peste 100.000 de militari și foarte multă tehnică militară la granițele sale cu Ucraina. Rapoartele serviciilor secrete privind posibilitatea începerii unui război sunt de asemenea foarte sumbre, a arătat Johnson, mai ales după ce Washingtonul și NATO nu au dat un răspuns favorabil cererilor absurde ale Rusiei privind Ucraina și țările din estul Europei.
Avertismentul liderilor de la Washington și Londra arată o viziune foarte diferită de cea a Franței față de situația din Ucraina, mai ales după vizitele făcute de președintele Emmanuel Macron la Moscova și Kiev la începutul săptămânii – Washingtonul și Londra consideră că începerea războiului este foarte posibilă zilele următoare, spre deosebire de președintele francez, care crede că probabilitatea unei invazii ruse este minimă.
În timp ce premierul britanic a mers la sediul NATO, secretarul Externelor, Liz Truss, a purtat discuții la Moscova cu Serghei Lavrov, căruia i-a spus că "un război în Ucraina ar fi dezastruos pentru popoarele rus și ucrainean și pentru securitatea europeană". Lavrov a replicat că nu înțelege anxietatea britanicilor cu privire la exercițiile din Belarus și a adăugat că Truss a ignorat faptele care i-au fost prezentate.
Moscova pretinde că are dreptul să ceară garanții că nu vor exista desfășurări de rachete în apropierea granițelor sale, fiind o referire la sistemele defensive din România și Polonia. De asemenea, Moscova a solicitat să nu se mai producă vreo extindere a NATO. Putin a reclamat că au fost ignorate timp de trei decenii preocupările ruse față de extinderea alianței militare NATO către granițele sale. În timp ce Washingtonul refuză să răspundă favorabil cererilor absurde ale Moscovei, susținând poziția NATO, premierul britanic a declarat, la rândul său, că Marea Britanie "rămâne neclintită în angajamentul său față de securitatea europeană".