UE a devenit bolnavul lumii libere: Japonia a anunțat că va ajuta țările europene cu gaze naturale din rezervele sale, pentru a ușura criza energetică determinată de dependența de Rusia


  • ACP
  • Feb 9, 2022 17:00
  • 3475
UE a devenit bolnavul lumii libere: Japonia a anunțat că va ajuta țările europene cu gaze naturale din rezervele sale, pentru a ușura criza energetică determinată de dependența de Rusia

Guvernul Japoniei a anunțat că ia în considerare deturnarea rezervelor sale de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa, pe fondul crizei energetice, care a fost agravată de dependența marilor economii europene de exporturile de gaze naturale ale Rusiei agresoare.  

"Japonia intenționează să furnizeze Europei o parte din rezervele sale de GNL, deoarece tensiunile la foc mocnit dintre Rusia și Occident în privința Ucrainei subminează securitatea energetică în regiune", au declarat miercuri surse guvernamentale japoneze pentru publicația Kyodo News. 

Japonia "își va asigura aprovizionarea pentru nevoile interne înainte de a ajuta țările europene, care se confruntă cu amenințarea întreruperii aprovizionării cu gaze rusești în cazul unei incursiuni a armatei ruse în Ucraina". 

Guvernul japonez a mai anunțat că, în cazul în care va fi nevoie, are în vedere să solicite și cooperarea marilor companii japoneze care fac afaceri cu GNL pentru susținerea livrării unui volum suficient de mare de gaze. Această mișcare a Japoniei, una din cele mai mari importatoare de GNL la nivel mondial, este un răspuns la solicitarea Washingtonului, care a cerut Guvernului japonez ajutorul pentru asigurarea rezervelor de combustibili în Europa pe durata iernii.

"Vom studia dacă putem face ceva fără a afecta viața de zi cu zi a oamenilor", a declarat ministrul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei, Koichi Hagiuda, la începutul acestei luni.  

"Țara noastră se confruntă și cu o situație dificilă în privința gazelor naturale pentru februarie", dar, a adăugat el, că "în lumina solicitărilor ambasadorului Statelor Unite în Japonia și având în vedere situația gravă a deficitului de gaze din Europa, am decis să cooperăm, pornind de la premisa că aprovizionarea stabilă către Japonia este asigurată".

Ajutorul Japoniei se va adaugă astfel celui inițiat de Statele Unite, care a făcut tot ce a fost posibil pe perioada acestei ierni pentru a salva Europa de la imensa criză energetică în care a fost la limită să intre, după ce a urmat cu inconștiență politicile fanteziste ale ecologiștilor și ale stângii, spre imensa satisfacție a Moscovei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.