Cu furculițele pe masă! Putin și Macron au negociat conflictul ruso – ucrainean la o friptură de ren cu sos de mure. Care au fost rezultatele


Cu furculițele pe masă! Putin și Macron au negociat conflictul ruso – ucrainean la o friptură de ren cu sos de mure. Care au fost rezultatele

Președintele rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron au încheiat în noapte prima rundă de discuții la Kremlin, după mai bine de cinci ore de negocieri diplomatice.

Zilele următoare vor fi cruciale în conflictul dintre Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, după întâlnirea de luni cu Vladimir Putin. 

Președintele Federației Ruse a catalogat primul summit de la Moscova pe care l-a ținut cu un lider occidental de când Kremlinul a început să mobilizeze trupe în apropierea Ucrainei ca fiind ”substanțial”, amenințând, totuși, în mod repetat, cu un potențial război pe care l-ar putea genera intrarea Ucrainei în NATO. 

Rusia, care luptă să-și redobândească influența în Europa de Est, vrea garanții de securitate care să includă o promisiune de a nu dispune de rachete în apropierea granițelor sale, dar și o reducere a infrastructurii militare a NATO.

Macron a purtat luni peste cinci ore de discuții, la cină, cu președintele rus Vadimir Putin..

„Următoarele zile vor fi decisive și vor necesita discuții intense pe care le vom continua împreună”, a spus Macron reporterilo,r după o masă cu un menu inedita, care a inclus carne de ren cu cartofi dulci și mure.

Putin a sugerat că unele dintre ideile lui Macron ar putea ajuta la dezamorsarea crizei: „anumite idei, propuneri ale domnului Macron, despre care probabil că este încă prea devreme pentru a le discuta, cred că ar putea fi folosite ca bază a pașilor noștri comuni pe viitor”.

Cei doi lideri urmează să se reîntâlnească după runda de consfătuiri pe care Macron urmează să o aibă azi cu conducerea Ucrainei.

Moscova susține în continuare că nu plănuiește o invazie, dar că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate, dacă cerințele sale de securitate nu sunt îndeplinite. Rusia consideră adăugarea de către NATO a 14 noi membri est-europeni de la încheierea Războiului Rece cu trei decenii în urmă ca o încălcare a sferei sale de influență și o amenințare la adresa securității sale.

„Dacă Ucraina se alătură NATO și încearcă să recupereze Crimeea prin mijloace militare, țările europene vor fi automat atrase într-un conflict militar cu Rusia”, a spus Putin, accentuând și rezultatul potențial al unei asemenea conflagrații: „Nu vor fi câștigători”.

Putin a cerut Ucrainei să respecte acordurile de la Minsk, care include ca obiectiv încetarea războiului separatist al vorbitorilor de limbă rusă din regiunea Donbass.

Macron a insistat că independența Ucrainei, Moldovei și Belarusului, unde Rusia este angajată în exerciții militare, trebuie păstrată și că este sigur de progres. „Împreună... sunt sigur că vom obține un rezultat, chiar dacă nu este ușor”, a spus liderul francez.

La Washington, președintele american Joe Biden, care îl găzduiește vizita cancelarului german Olaf Scholz, a declarat că există încă o rampă diplomatică de ieșire pentru a rezolva criza. 

În timp ce Occidentul a exclus apărarea Ucrainei cu forță militară, a promis totuși că va folosi un arsenal de instrumente, inclusiv transporturi de arme și întărirea țărilor NATO din apropiere.

Săptămâna trecută, Biden a ordonat ca aproape 3.000 de militari americani să fie dislocați în Polonia și România pentru a proteja mai bine flancul estic al NATO. Germania a anunțat luni că va desfășura 350 de militari în Lituania pentru a întări un grup de luptă NATO.

Aflat la cea de-a doua vizită la Kiev în trei săptămâni, ministrul german de externe Annalena Baerbock a promis sprijin Ucrainei fără echivoc, subliniind că Germania este dispusă să plătească un preț economic ridicat pentru a opri Moscova. Oficialii ucraineni au criticat public Berlinul pentru refuzul de a vinde arme defensive Kievului și pentru reticența sa de a opri gazul care curge prin gazoductul Nord Stream 2 din Rusia dacă Moscova lansează un atac.

Revenind la întâlnirea celor doi șefi de stat – Rusia și Franța - Vladimir Putin a descris discuțiile de luni cu președintele francez Emmanuel Macron ca fiind utile și substanțiale. Într-o conferință de presă comună după discuții, Putin a spus că o serie de idei ale lui Macron privind securitatea sunt realiste și că cei doi se vor reîntâlni după vizita lui Macron în Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.