Avocatul Ionuț Veniamin Dojană (foto stânga sus), singurul martor român care a pledat în favoarea ne-extrădării omului de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu în România, anul trecut, la Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor, face achiziții de firme în valoare de multe milioane de euro pe bandă rulantă.
Dojană, care a asistat și coordonat toți martorii care au pledat pro-Popoviciu, îl folosește ca intermediar pe un anume Aurel Cezar Panait, care a formulat o plângere penală la Secția Specială (SIIJ) împotriva judecătorului care l-a condamnat pe omul de afaceri fugar la nouă ani de închisoare.
De menționat este și faptul că avocatul Dojană a fost văzut în sediile firmelor lui Popoviciu din România.
Toată caracatița de firme pe care a pus Dojană mâna o puteți vedea în documentele atașate.
În continuare prezentăm o imagine de ansamblu a operațiunii prin care Puiu Popoviciu a ajuns să sfideze statul român de la Londra.
Fuga lui Popoviciu
Gabriel „Puiu” Popoviciu a fost condamnat la șapte ani de închisoare în august 2017 în dosarul Băneasa. Cunoscutul om de afaceri, fost ginere al liderului comunist Ion Dincă „Teleagă”, a plecat la Londra, de unde nu s-a mai întors, înainte de pronunțarea sentinței.
În august 2019, o instanță din Marea Britanie a decis extrădarea lui Popoviciu în România, dar, pe 11 iunie 2021, Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor a admis apelul lui Popoviciu și a anulat decizia de extrădare.
„Voi admite apelul (...), voi anula ordinul de extrădare în România al apelantului și voi dispune eliberarea acestuia (Popoviciu era sub supraveghere cu brățară electronică - n.r.)”, a concluzionat lordul judecător Holroyde, de la Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor, în sentința definitivă a instanței londoneze.
Condamnarea dată de Tudoran
Fostul judecător Corneliu Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București este cel care l-a condamnat pe Puiu Popoviciu în primă instanță, în 2016, la nouă ani de detenție.
Ulterior, judecătorul Tudoran a dispus și confiscarea terenurilor din Băneasa, pe care acum se află marele centru comercial, obținute ilegal de Popoviciu de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
Sentința de condamnare a lui Popoviciu, emisă de judecătorul Tudoran, a fost confirmată, în august 2017, de un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, format din judecătorii Ana Maria Dascălu, Ștefan Pistol și Gianina Arghir. Înalta Curte i-a redus însă pedeapsa lui Popoviciu de la 9 la 7 ani de detenție cu executare.
Decizia de confiscare a fost anulată însă de Înalta Curte (un complet format din judecătorii Burnel, Cîrnaru și Encean) și, acum, procesul privind latura civilă se rejudecă la Curtea de Apel București.
Popoviciu, în fața judecătorului districtual
În primă instanță, omul de afaceri a încercat să convingă judecătorul districtual de la Londra că, pe de o parte, judecătorul care-l condamnase în România, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, era șantajat de DNA, și, pe de altă parte, același judecător avea o legătură personală cu Gigi Becali, cel care a făcut prima plângere împotriva lui Popoviciu în cazul „Băneasa”, în 2008.
Judecătorul districtual, însă, a considerat neîntemeiate argumentele aduse de echipa de apărători a omului de afaceri român.
„Noi probe”
Dar, pentru apelul de la Înalta Curte de Justiție din Lodra, Popoviciu a adus „noi probe”, după cum notează judecătorul Holroyde.
Aceste noi probe au fost furnizate de martori care aveau interesele lor să dea declarații care să-l incrimineze pe judecătorul Tudoran, dar Holroyde a considerat că acestea sunt relevante:
„Am ajuns la concluzia că Dojană, (Cătălin – n.r.) Dumitrescu și (Liviu Ciprian – n.r.) Opriș (martori ai lui Popoviciu – n.r.) au furnizat probe credibile cel puțin în privința următoarelor afirmații referitoare la judecătorul Tudoran: a avut o relație de lungă durată cu (Florea – n.r.) Pîrvu (patronul Autovit - n.r.), în cursul căreia l-a asistat pe acesta în mod nepotrivit și corupt în chestiuni legale; de asemenea, timp de mulți ani, a avut o relație cu (Gigi - n.r.) Becali, prietenul lui Pîrvu, și acestuia furnizându-i asistență juridică într-o manieră nepotrivită și coruptă; a participat la jocuri de noroc ilegale împreună cu ambii; a primit o mită și a solicitat o alta”.
Declarații date la SIIJ, folosite la Londra
Singurul dintre martorii lui Popoviciu care a fost audiat la Londra a fost avocatul Ionuț Veniamin Dojană, care este și avocatul lui Aurel Cezar Panait, care a formulat o plângere penală la Secția Specială (SIIJ) împotriva judecătorului Tudoran.
Declarațiile avocatului Dojană au fost susținute – prin mărturii date la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție din București și prezentate în scris instanței de la Londra – de Cătălin Dumitrescu, nepotul lui Florea Pîrvu de la Autovit, și Liviu Dobrin, un angajat al lui Pîrvu. Și aceștia au relatat că judecătorul Tudoran mergea la Autovit să joace jocuri de noroc pe bani cu Becali și Pîrvu.
Constantin Ungureanu, un alt angajat al Autovit, a declarat că lucrările de construcție și întreținere ale casei judecătorului Tudoran erau făcute de angajați ai Autovit.
Liviu Ciprian Opriș, un fost asociat al patronului Autovit, a declarat, de asemenea, la SIIJ, în februare 2020, că judecătorul Tudoran îi oferea lui Florea Pîrvu asistență legală și „protecție împotriva autorităților judiciare”. Interesant este faptul că Opriș, alături de Panait a făcut denunțuri împotriva judecătorului Tudoran iar în momentul de față a fost recuperat de primarul Piedone ân echipa de la Primăria Sector 5.
Potrivt unor surse din PMP, Dobrin, președinte al PMP Popești-Leordeni, a fost împrumutat de Dojană cu zeci de mii de euro pentru a participa la campania electorală din 2020.
Toți acești „martori” au fost asistați și coordonați, în timpul când au făcut declarații la SIIJ, de avocatul Dojană.