Turcia, țara cu milioane de oameni acuzați de terorism. De ce au turcii un număr imens de acuzați, judecați și condamnați pentru terorism


  • ACP
  • Feb 7, 2022 18:43
  • 1538
Turcia, țara cu milioane de oameni acuzați de terorism. De ce au turcii un număr imens de acuzați, judecați și condamnați pentru terorism

O situație tulburătoare din Turcia a fost dezvăluită zilele acestea de publicația Nordic Monitor, care a prezentat statisticile privind investigațiile și acuzarea de terorism a unui număr imens de cetățeni turci, începând de la momentul controversatei lovituri de stat din iulie 2016. 

Datele oficiale ale statului turc arată că între 2015 și 2020 au fost investigate pentru terorism aproximativ 2 milioane de persoane, adică unul din 30 de turci cu vârstă de peste 18 ani s-a confruntat cu astfel de acuzații grave, marea majoritate pentru acuzația de colaborare cu mișcarea lui Gülen, care a comandat lovitura de stat. 

În urma dosarelor depuse între 2015 și 2020, instanțele au pronunțat hotărâri pentru 508.853 persoane — 427.447 bărbați și 81.455 femei – iar 320.063 de persoane au fost condamnate până în 2020 la diferite durate de închisoare pentru acuzații de terorism. Se estimează că aproximativ 30.000 de persoane încă se află în spatele gratiilor în Turcia în acest moment. Ceilalți 290.000 au fost eliberați pentru că timpul petrecut în închisoare corespundea pedepselor primite, pentru că și-au îndeplinit pedepsele sau pentru că sunt liberi în apel, așteptând ca instanța să mențină sau să anuleze condamnările. 

Potrivit statisticilor publicate de Consiliul Europei în ianuarie 2020, din 30.524 de prizonieri condamnați pentru acuzații de terorism în cele 47 de state membre ale Consiliului, 29.827 se aflau în Turcia, ceea ce ar înseamnă că 98% dintre toți deținuții condamnați pentru terorism în toată Europa sunt rezidenți în Turcia. 

Ministerul Justiției și Institutul de Statistică din Turcia nu au mai dezvăluit câte persoane au fost întemnițate pentru acuzații de terorism din 2020 deoarece, afirmă experții, guvernul turc nu dorește ca legea împotriva terorismului să mai fie astfel adusă în discuție în țară, ori în vizorul organizațiilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului. 

De asemenea, guvernul turc nu dorește să publice datele privind acuzațiile pentru terorism și pentru că nu vrea să facă public numărul de prizonieri care aparțin Statului Islamic din Irak și Siria (ISIS), care ar fi fost treptat, discret, eliberați din închisori, potrivit unei note secrete trimise de Direcția Generală de Securitate din Turcia. 

Este evident faptul că Turcia nu este nici pe departe vreo țară campioană la numărul de teroriști autohtoni sau de orice alt fel. Numărul imens de acuzați și condamnați pentru terorism arată însă clar faptul că în Turcia legile împotriva terorismului sunt folosite abuziv, la o scară greu de imaginat, pentru a fi pedepsiți criticii și oponenții președintelui Erdogan și ai guvernului său – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.