Un ambasador german devoalează sancțiunea ce-l va pune pe jar pe Putin în cazul în care Rusia va ataca Ucraina


Un ambasador german devoalează sancțiunea ce-l va pune pe jar pe Putin în cazul în care Rusia va ataca Ucraina

"Pregătim un pachet de sancțiuni drastice în plan economic, financiar și la nivel personal împreună cu partenerii noștri. Nord Stream 2 va fi parte din acest pachet de sancțiuni", a anunțat ambasadorul Germaniei la Varșovia, Arndt Freytag von Loringhoven (foto 1), în contextul în care Kremlinul amenință Ucraina cu o invazie militară. Acesta a mai oferit asigurări că Germania și-a luat angajamentul de a sprijini Ucraina. 

Arndt Freytag von Loringhoven a mai subliniat că Germania face eforturi majore de a preveni o invazie și de a menține unitatea și solidaritatea Occidentului. 

"Pe de-o parte, avem o atitudine dură față de agresiunea rusă, iar pe de altă parte menținem dialogul cu Moscova", a mai precizat diplomatul german. 

Când a fost întrebat dacă va fi închisă conducta de gaz, chiar și în ipoteza unui atac limitat dat de Rusia asupra Ucrainei, ambasadorul german a răspuns că nu vrea să speculeze în ceea ce privește magnitudinea invaziei rusești. 

"Este riscant. Luați în considerare faptul că Vladimir Putin nu ne transmite ce are în plan să facă. Vedem doar o imensă masare de trupe rusești la granița cu Ucraina. Dar ceea ce vrea să obțină nu știm. Prin urmare, nu trebuie să fim preciși în a transmite ce reacție vom avea. Să rămână și Kremlinul în suspans!", a explicat Arndt Freytag von Loringhoven. 

"Facem o excepție în legătură cu Nord Stream 2 (excepție în ceea ce privește devoalarea setului de sancțiuni - n.red.). Pentru Polonia și celelalte state această chestiune are o importanță aparte", a completat ambasadorul. 

Când a fost chestionat dacă s-a luat decizia de a fi inclus proiectul Nord Stream 2 pe lista de sancțiuni, chiar de a se lua în considerare închiderea pentru totdeauna a acestei conducte de gaz, ambasadorul a replicat că "nu-și poate imagina gaz care să treacă prin conducta Nord Stream 2 în cazul în care Rusia atacă Ucraina".

Nord Stream 2 este o conductă cu o lungime de 1200 de kilometri, care începe din portul Ust-Luga, la 110 de kilometri de Sankt Petersburg, traversează Marea Baltică și se termină în orașul german Greifswald. 

Polonia și alte state europene au reclamat că respectiva conductă are menirea de a slăbi Ucraina, dat fiind faptul că o ocolește. De asemenea, conducta Nord Stream 2 este percepută drept un instrument prin care crește influența Rusiei asupra Europei prin sporirea dependenței față de gazul rusesc. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.