Bloomberg indică o situație delicată: SUA își crește masiv importurile de motorină exact din Rusia


  • ACP
  • Feb 6, 2022 10:56
  • 2531
Bloomberg indică o situație delicată: SUA își crește masiv importurile de motorină exact din Rusia

Pe zi ce trece Statele Unite își intensifică eforturile de susținere pentru Ucraina, în fața agresiunii Rusiei, dar și pentru țările europene prinse în capcana dependenței de gazele naturale rusești. De la presiunea diplomatică pentru susținerea Kievului și ajutorul în arme și muniție pentru armata ucraineană, la trimiterea unui număr mare de transporturi de gaze naturale pe cale navală în porturile europene, Washingtonul înfruntă direct Moscova, făcând aproape tot ce e posibil pentru a neutraliza ori limita, atât cât e posibil, ofensiva rusă hibridă. 

În același timp însă, Bloomberg a indicat o situație delicată chiar în Statele Unite – o creștere masivă a importurilor de motorină exact din Rusia agresoare pentru piața americană, la un nivel nemaiîntâlnit de 3 ani. Mai exact, numai pentru luna februarie mai multe petroliere sunt pe cale să aducă din Rusia în porturile americane 1,55 milioane de barili de motorină, reprezentând 22% din totalul importat la nivel național de Statele Unite – sursa AICI

Acest fapt a fost făcut posibil de ajungerea stocurilor de combustibil pentru încălzire pe Coasta de Est la cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani, pe fondul scăderii capacității de rafinare și a unei avarii la una dintre rafinăriile americane, timp în care țările partenere ale Statelor Unite, care puteau exporta în în condiții bune motorina pentru piață americană, au la rândul lor probleme mari – sursa AICI

Astfel, țările europene au de făcut față si ele gravei crizei energetice din iarna aceasta, iar Canada are închisă de la începutul pandemiei una dintre rafinăriile mari din est. Vremea rece va ține în continuare consumul de motorină mult mai ridicat pentru Statele Unite decât în altă perioada a anului, iar Washingtonul, care luptă susținut pentru salvarea Europei de agresiunea hibridă a Rusiei, va avea de rezolvat cât mai repede și această problema a sa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.