Lavric: "Suntem înrudiți ideologic cu Șoșoacă". Ce spune senatorul AUR despre controversatul Călin Georgescu, dar și referitor la rumorile privind existența unei dispute în partid


Lavric: "Suntem înrudiți ideologic cu Șoșoacă". Ce spune senatorul AUR despre controversatul Călin Georgescu, dar și referitor la rumorile privind existența unei dispute în partid

Senatorul AUR Sorin Lavric a avut o intervenție telefonică joi, 3 februarie, în emisiunea Bună, România! de la B1TV, pe parcursul căreia a precizat că, în pofida informațiilor vehiculate în presă, nu există de fapt nicio dispută în cadrul formațiunii politice. 

Reacția lui Lavric a venit în urma unui articol publicat de flux24, în care se menționau următoarele: "Co-președintele AUR, senatorul Claudiu Târziu, respectiv liderul senatorilor AUR și Sorin Lavric ar intenționa îndepărtarea lui George Simion din funcția de co-președinte al formațiunii politice după evenimentul organizat la Iași, unde cel ultim menționat l-a propus pe Călin Georgescu președinte de onoare al AUR. De asemenea, Târziu și Lavric ar fi nemulțumiți de dorința lui Simion de a-l duce în partid pe europarlamentarul Cristian Terheș".

În momentul în care i s-a transmis că excluderea lui Simion ar semăna cu decizia excluderii senatoarei Diana Șoșoacă, senatorul Sorin Lavric a ținut să menționeze că AUR, între timp, s-a apropiat din nou față de aceasta. Mai mult, Lavric a spus că partidul AUR este înrudit ideologic cu Diana Șoșoacă. 

De asemenea, în privința mesajului lui George Simion prin care acesta a lăsat să se înțeleagă că ar putea exista o dispută în AUR, Lavric a precizat că liderul formațiunii politice a reacționat spontan, în stilul său temperamental, la o bârfă vehiculată în presă. 

Ce postase Simion: "NU am votat pentru pensiile speciale. NU mă dă nimeni afară din AUR, poate îi dau eu pe ei. NU voi denigra niciodată alt patriot și calea noastră e una singură: UNIREA FACE PUTEREA!".

Pe de altă parte, Lavric a vorbit despre controversatele declarații apreciative făcute recent de Călin Georgescu, referitoare la unul dintre liderii Mișcării Legionare din secolul XX, Corneliu Zelea Codreanu. Senatorul a ținut să condamne mai mult faptul că Georgescu a exprimat unele chestiuni în mod public și mai puțin conținutul respectivelor afirmații. Totodată, Lavric a precizat că AUR manifestă o formă de reticență față de Călin Georgescu, întrucât acesta a ales să-și facă o mișcare politică proprie. 

Nu în cele din urmă, Sorin Lavric a menționat că partidul AUR nu are o orientare pro-Kremlin, însă a făcut o precizare cel puțin controversată potrivit căreia este o problemă că România nu are "un echivalent al lui Putin aflat la putere".

Moderator: La acest moment circulă, sub eticheta de informație obținută pe surse, posibilitatea ca George Simion să piardă conducerea partidului sau, dimpotrivă, George Simion să-i excludă pe ceilalți din conducerea partidului. Ce se întâmplă zilele acestea în partidul pe care-l reprezentați? Și, mai ales, ce fel de reacție a stârnit Călin Georgescu după declarațiile făcute în emisiunea domnului Dumitrescu de la Antena 3?  

Lavric: E o scorneală, o balivernă formidabilă cum că ar exista o dezbinare între pe de-o parte George Simion și pe cealaltă parte eu și cu Claudiu Târziu. Nu există așa ceva! Ne-am întâlnit ieri înainte de festivitatea solemnă dedicată celor 15 ani de la intrarea României în UE și ne-am amuzat. George Simion îmi spunea: "Domnule senator, vreți să mă dați afară?". În viața mea nu m-am certat cu George Simion. Nu există așa ceva! Suntem obișnuiți cu această canonadă mediatică la care am fost supuși mai ales în ultima lună, cauza fiind de fapt creșterea noastră în sondaje, stârnind o mare îngrijorare în rândul rivalilor. Atunci, această bârfă, fantasmagorie cum că noi vrem să punem la cale un puci... Cum Dumnezeu să vrem să punem la cale un puci împotriva lui George Simion?  

Moderator: Păi pe Șoșoacă ați exclus-o într-o manieră similară. De aici s-a plecat cu conversația. A fost asociată excluderea Dianei Șoșoacă cu această posibilă excludere a domnului Simion.  

Lavric: Atunci a fost cu totul altceva. A fost o surescitare nervoasă, o mare parte și din cauza lipsei de experiență politică. Între timp ne-am apropiat de Diana Șoșoacă. Suntem în aceeași tabără ideologică, chiar dacă Diana nu mai e alături de noi. Diana Șoșoacă are acea stare paroxistică, deseori colerică. E greu să formezi cu ea o echipă. Diana e o solitară, ea își este sieși propria orchestră și propria echipă, dar ideologic suntem înrudiți cu ea.  

Moderator: Apropo de această înrudire ideologică, împărtășiți cu ea această teamă pe care o are legată de faptul că în România vor veni niște soldați vaccinați?  

Lavric: Asta...

Moderator: E greu să ținem pasul cu toate declarațiile doamnei Șoșoacă. Înainte de a trece la postarea lui George Simion de pe pagina sa de Facebook, ați spus despre compatibilitățile ideologice cu doamna Șoșoacă. Mă văd obligat să întreb dacă împărtășiți și punctul de vedere al doamnei Șoșoacă cu privire la Federația Rusă. S-a declarat de-a lungul timpului mai degrabă o susținătoare a Federației Ruse și a susținut o poziție neutră pe care România ar trebui să o aibă între NATO și Rusia. Credeți că e o soluție pentru România?  

Lavric: Nu, nu! Afirmația doamnei Șoșoacă e regretabilă. Chiar ieri, la discursul pe care l-am avut în plenul reunit, am spus limpede că nu suntem eurosceptici, nu suntem rusofili și nu suntem putiniști. Noi suntem în NATO și pentru că România este în NATO noi suntem loiali partenerilor NATO. Cum Dumnezeu să privim cu simpatie la Putin și la tendința imperialistă pe care o are și care e evidentă? Iar dacă ne uităm în istorie, când am avut de-a face cu rușii lucrurile s-au terminat prost pentru noi. Atunci cât de naivi putem fi ca să spunem că suntem rusofili sau că-l privim cu simpatie pe Putin? Da, România ar trebui în schimb să urmeze modelul Poloniei sau al Ungariei, adică și la noi ar trebui să fie un lider naționalist și patriot, iar în privința asta Viktor Orban seamănă foarte mult cu Putin. Noi nu avem un echivalent al lui Putin aflat la putere, pentru că Iohannis nici nu vă mai spun ce impresie lasă.  

Moderator: Nu știu dacă ne-am dori un lider ca Putin. Dacă ați văzut, acolo lumea are tendința de a-și pune capăt zilelor concomitent cu asumarea calității de lider al opoziției. E o oarecare atmosferă tensionată în Federația Rusă mai ales când vorbim despre opoziția la regimul Putin.  

Lavric: Da, bineînțeles.  

Moderator: Să vă reiterez curiozitatea noastră. În urmă cu 8 ore, George Simion a publicat următorul text pe pagina proprie de Facebook: "NU am votat pentru pensiile speciale. NU mă dă nimeni afară din AUR, poate îi dau eu pe ei. NU voi denigra niciodată alt patriot și calea noastră e una singură: UNIREA FACE PUTEREA!". Deci confirmă ipoteza unor tensiuni interne în partidul pe care-l reprezentați.  

Lavric: Nu, nu există așa ceva! Acolo e reacția spontană a lui George, în stilul său temperamental, la această bârfă. Ce vreți să spun? Că mint? Că există o dezbinare între noi? Nu! Știm foarte bine că dacă nu rămânem în echipă adversarii și dușmanii noștri ne vor mânca cu fulgi cu tot. Asta și vor să facă! Nu suntem atât de copii și de naivi ca să nu ne dăm seama. Campania împotriva noastră de la începutul anului e acerbă. Gândiți-vă la scandalul cu Holocaustul, declarațiile lui Călin Georgescu.  

Moderator: Cum vă raportați la declarațiile lui Călin Georgescu? Dânsul a fost vehiculat ca potențial viitor președinte de onoare al formațiunii AUR. George Simion a zis că se mai gândește dacă îl mai susține pentru această funcție sau nu, în lumina declarațiilor făcute la alt post de știri. Dvs. credeți că domnul Călin Georgescu a comunicat corect, legal?  

Lavric: Afirmațiile dânsului despre Codreanu și Antonescu sunt lamentabile. S-a pus într-o postură penibilă, ingrată și dureroasă pentru el, iar în al doilea rând tocmai pentru că s-a rostit propunerea de a fi președinte de onoare ne-a pus pe noi înșine într-o lumină foarte neprielnică. Atunci, a trebuit să luăm distanță față de dânsul. În politică dacă ai păreri personale le spui între 4 pereți, dar dacă te duci la un post TV nu poți vorbi decât înăuntrul unui jargon care să nu te pună în cele mai ridicole situații.  

Moderator: Călin Georgescu a fost vehiculat și ca propunere de premier și ca viitoare propunere de candidat la funcția de președinte al României. Vă mențineți această inițiativă?  

Lavric: În campania electorală din 2020 el a fost propunerea noastră pentru premier. Din păcate, Călin Georgescu, atunci și acum, nu acceptă să fie membru AUR, iar un partid serios care are pretenții să câștige alegerile nu poate să propună o persoană care nu face parte din rândurile lui. Asta ar fi o slăbiciune, că noi nu avem o politică de cadre bună și nu putem să scoatem din interiorul partidului niște oameni suficient de buni care să ne reprezinte. Tocmai de aici vine reticența noastră față de Călin Georgescu. Nu acceptă să fie membru AUR, și-a întemeiat o mișcare proprie, Pământul Strămoșesc, iar atunci nu ai cum să nu-l privești cu reticență. Ideologic semănăm foarte mult la fel cum semănăm cu Diana Șoșoacă, dar după afirmațiile pe care le-a făcut despre Antonescu și Codreanu, când te afli într-un climat politic cum e România și când asemenea teme sunt delicate și imediat exploatate de adversari, nu ai voie să le faci, ci mai bine taci din gură!  

Moderator: Ca să clarificăm această chestiune, credeți că a greșit în ce a spus sau a greșit că a spus?  

Lavric: A greșit și în ce a spus și că a spus. De obicei când ești efectiv invitat să cazi în capcană ori te eschivezi și schimbi subiectul ori recurgi la acel jargon ambiguu de care face uz orice politician atunci când vrea să-și ascundă gândurile.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.