Sentința lui Putin! Deutsche Welle, interzis în Rusia, ca urmare a deciziei Germaniei de a opri difuzarea canalului Russia Today


Sentința lui Putin! Deutsche Welle, interzis în Rusia, ca urmare a deciziei Germaniei de a opri difuzarea canalului Russia Today

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, ca parte a măsurilor represive anunțate pentru scoaterea din difuzare, în Germania, a canalului Russia Today (RT), a anunțat închiderea biroului Deutsche Welle din Federația Rusă. 

”Ca parte a măsurilor anunțate pe 2 februarie, ca răspuns la acțiunile neprietenoase ale Germaniei de a interzice difuzarea prin satelit și alte emisiuni ale canalului de televiziune în limba germană RT DE, partea rusă intenționează să implementeze prima etapă a măsurilor proprii după cum urmează:

- închiderea biroului corespondent al companiei germane de televiziune și radio Deutsche Welle în Federația Rusă;

- anularea acreditării tuturor angajaților Biroului rus al Deutsche Welle;

- încetarea difuzării prin satelit și a altor emisiuni ale companiei de televiziune și radio Deutsche Welle pe teritoriul Federației Ruse;

- inițierea de către autoritățile competente ale Federației Ruse a procedurii de examinare a problemei recunoașterii Deutsche Welle ca instituție mass-media străină care acționează ca agent străin”, a anunțat pe site-ul său oficial, Ministerul de Externe al Rusiei.

Moscova a decis să oprească satelitul DW și toate emisiunile din Rusia, să anuleze acreditarea tuturor angajaților biroului rus al DW, și să demareze procesul de „formare a unei liste de reprezentanți ai structurilor de stat și publice ale Germaniei implicați în restrângerea difuzării RT DE și în exercitarea de presiuni asupra operatorului mass-media rus”, acestora din urmă în scopul de a li se aplica interdicția de a mai intra în Rusia în viitor.

Cu o zi înainte, autoritatea germană de reglementare a interzis oficial RT DE din cauza lipsei unei licențe. La cererea sa, canalul a fost scos de la difuzarea în Europa pe 22 decembrie anul trecut .

Autoritatea germană de reglementare a mass-media a lansat recent o investigație asupra canalului RT pentru suspiciunea de încălcare a regulilor de difuzare în Germania. Directorul agenției de media Berlin-Brandenburg, Eva Flecken, a declarat că presa nu a solicitat o licență în acest sens.

În septembrie, YouTube a șters două canale ale ediției germane a RT (RT DE și Der Fehlende Part) fără posibilitatea de recuperare, deoarece au publicat materiale cu afirmații false despre infecția cu coronavirus. Editorii au creat al doilea canal pentru a ocoli restricțiile de pe primul.

Ultima isparvă a rețelei de știri controlată de Kremlin, Russia Today (RT), a fost aceea de a publica, cu titlu înșelător, articolul intitulat ”Președintele Croației a avertizat cu privire la retragerea forțelor din NATO în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina”, material care, chiar dacă în conținutul său nuanțează atât declarațiile șefului de stat croat cât și contextul acestora, induce din faza de promovare pe rețelele sociale, ideea că unul dintre membrii Alianței Nord Atlantice este gata să părăsească organizația ca urmare a crizei ruso – occidentale. 

Russia Today (RT) este o televiziune rusească care își are sediul în Moscova, fiind înființată pentru că autoritățile moscovite voiau un mijloc de comunicare în masă prin care să contracareze valul de critici, după ce Rusia s-a întors la autoritarism. Scopul funcționării mecanismului mediatic al RT era acela ca rețeaua să prezinte, la nivel internațional, Rusia, ca fiind „o altfel de democrație”, subliniind în același timp ”eșecurile” Occidentului: inegalități, rasism și abuz de putere.

RT este marcă comercială a "TV-Novosti", organizație non-profit autonomă, fondată de agenția rusă de știri RIA Novosti pe 6 aprilie 2005. În perioada crizei economice din decembrie 2008, guvernul rus, condus de premierul Vladimir Putin, a inclus ANO "TV-Novosti" pe lista principalelor organizații de importanță strategică a Rusiei. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.