Intelectualitatea rusă îi cere lui Putin să pună punct amenințării cu invadarea Ucrainei: ”Rușii devin ostaticii unui aventurism criminal!”


Intelectualitatea rusă îi cere lui Putin să pună punct amenințării cu invadarea Ucrainei: ”Rușii devin ostaticii unui aventurism criminal!”

Intelectualii de frunte ai Rusiei au făcut un apel la conducerea țării să detensioneze conflictul actual întreținut în zona invadării Ucrainei și să evite un război „imoral, iresponsabil și criminal”.

Chiar dacă țările occidentale au tras, săptămâni în șir, semnale de alarmă cu privire la mobilizarea în masă a peste 100.000 de soldați ruși în apropierea granițelor Ucrainei, Moscova neagă plănuirea unei invazii, cerând totuși garanții de securitate ample, care includ interzicerea aderării Kievului la NATO.

„Noi, cetățeni responsabili ai Rusiei și patrioți ai țării noastre, facem un apel la conducerea politică a Rusiei și inițiem o provocare deschisă și publică la adresa „Partidului Războiului” care s-a format în cadrul guvernului”, se arată în petiția lansată de Congresul Intelectualilor Ruși.

Petiția, ai cărei autori sunt peste 100 de proeminenți susținători ai drepturilor omului, oameni de știință, jurnaliști și politicieni, a primit până acum peste 3.000 de semnături.

Autorii săi acuză conducerea Rusiei că „înșală și folosește oamenii” prin promovarea unor puncte de vedere unilaterale în mass-media de stat, marșând pe ideea unui război sfânt cu Occidentul, în loc să se preocupe de dezvoltarea țării și de ridicarea nivelul de trai al cetățenilor săi.

”Cetăţenii Rusiei devin de fapt ostatici ai aventurismului criminal, care transformă linia politicii externe a Rusiei. Ei nu numai că trăiesc în incertitudine - dacă va începe un mare război, dar observă și o creștere bruscă a prețurilor și o scădere a monedei naționale. Au nevoie rușii de o astfel de politică? Vor ei război și sunt gata să-i poarte povara? Au dat autorităţilor dreptul de a juca un asemenea joc cu destinele lor?”, se întreabă, în petiția lor, semnatarii ”Declarației susținătorilor păcii împotriva Partidului Războiului aflat la conducerea Rusiei”.

”Nimeni nu-i întreabă ce vor pe cetățenii Rusiei. Nu există discuții publice. La televiziunea de stat este prezentat un singur punct de vedere și acesta este punctul de vedere al susținătorilor războiului. De acolo se aud amenințări militare directe, se emană agresiune și ură față de Ucraina, America și țările occidentale. Dar cel mai periculos lucru este că războiul este prezentat ca un curs acceptabil și inevitabil al evenimentelor. Oamenii încearcă să înșele, să corupă, să le impună ideea unui război sfânt cu Occidentul în loc să dezvolte țara și să ridice nivelul de trai al cetățenilor săi. Nu se discută chestiunea prețului, dar oamenii obișnuiți vor trebui să plătească acest preț - un preț uriaș și sângeros.

Noi, cetățeni responsabili ai Rusiei și patrioți ai țării noastre, facem apel la conducerea politică a Rusiei și aruncăm o provocare deschisă și publică la adresa Partidului Război, care a fost format în cadrul guvernului. Exprimăm punctul de vedere al acelei părți a societății ruse care urăște războiul și consideră chiar și utilizarea unei amenințări militare și a stilului criminal în retorica de politică externă ca fiind o crimă.

Noi susținem pacea și prosperitatea pentru toți cetățenii Rusiei, iar voi le puneți viețile și destinele în joc în jocul vostru politic. Înșelați și folosiți oamenii, iar noi le spunem adevărul. Vorbim în numele Rusiei, și nu în numele dumneavoastră, pentru că popoarele Rusiei, după ce au pierdut milioane de oameni în războaiele din trecut, de multe decenii trăiesc după proverbul „ce-ar fi fost dacă nu ar fi fost război”.

Poziția noastră este extrem de simplă: Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și Occidentul. Nimeni nu ne amenință, nimeni nu ne atacă. O politică bazată pe promovarea ideii unui astfel de război este imorală, iresponsabilă și criminală și nu poate fi realizată în numele popoarelor Rusiei. Un astfel de război nu poate avea scopuri nici legitime, nici morale. Diplomația țării nu poate lua altă poziție decât respingerea categorică a unui asemenea război.

Războiul nu numai că nu corespunde intereselor Rusiei, dar este și o amenințare la adresa însăși existenței sale. Acțiunile nebunești ale conducerii politice a țării, împingându-ne în acest punct, vor duce inevitabil la formarea unei mișcări de masă anti-război în Rusia. Fiecare dintre noi devine în mod natural o parte a ei”, e arată în petiția lansată de Congresul Intelectualilor Ruși.

Semnatarii memoriului adresat conducerii de la Kremlin avertizează și asupra acțiunilor lor viitoare în contextul escaladărilor tensiunilor ruso-occidentale: ”Vom face tot posibilul pentru a preveni și, dacă este necesar, pentru a opri războiul”.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.