"Ciolacu să facă ceva folositor societății, să crească oi sau porci!". Reacția acidă a unui economist după ce șeful PSD a propus plafonarea prețurilor la alimentele de bază


"Ciolacu să facă ceva folositor societății, să crească oi sau porci!". Reacția acidă a unui economist după ce șeful PSD a propus plafonarea prețurilor la alimentele de bază

În contextul în care președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat că actuala coaliție de guvernare va analiza plafonarea prețurilor la alimentele de bază, economistul Bogdan Glăvan a avertizat că o asemenea măsură va afecta, fără doar și poate, producătorii și comercianții, care vor lua chiar decizia de a se reprofila ca business. 

De asemenea, analistul economic a ironizat ideea lui Ciolacu, propunându-i în schimb pentru a contribui la scăderea prețurilor să se apuce de crescut oi sau porci, ceea ce ar spori oferta de alimente. 

"Dacă dl. Ciolacu este preocupat de prețurile unor produse de bază, atunci soluția la îndemână, extrem de simplă, este eliminarea TVA. Tot PSD a scăzut TVA la pâine, în 2013. Tot PSD a scăzut TVA la alimente, în 2015. De fiecare dată prețurile au scăzut. Dl. Ciolacu nu poate nega acest fapt, nu poate spune că "reducerea de TVA nu va avea impactul pe care ni-l dorim", pentru că atunci fie îi consideră pe predecesori niște proști, fie nu cunoaște istoria.

Alternativ, dl. Ciolacu, el însuși, poate face ceva pentru a scădea prețurile. Poate pune mâna pe sapă și să se apuce de agricultură, să crească oi sau porci, să vândă lapte, în fine, să facă ceva folositor societății, crescând oferta de alimente. Îi poate lua alături pe colegi săi, pentru un impact mai mare pe partea ofertei.

În schimb, fixarea prețurilor bușește economia, relația dintre consumatori și producători. Da, pe consumatori îi putem păcăli că guvernul le ieftinește uleiul, însă consumatorii trebuie să știe că guvernul nu fabrică ulei. La Palatul Victoria nu se fabrică ulei. Prin fixarea prețurilor guvernul doar obligă, practic, producătorii și comercianții să vândă la un preț mai mic. Rezultatul este previzibil și a fost același de n ori în istorie: producătorii și comercianții vor fi afectați negativ și vor avea motiv să fugă de respectivele produse, ceea ce va agrava scumpetea. De exemplu, dacă guvernul plafonează prețul laptelui, atunci fermierii vor produce mai degrabă brânză sau iaurt. Sau vor pune apă în lapte. Sau, dacă măsura durează suficient de mult timp, vor renunța la vaci și se vor apuca de altceva, de producția altor bunuri unde pot obține profit mai mare. Unii poate vor intra în politică, fiindcă aici se vede treaba că merge cu prosteala, nu trebuie să dai cu sapa, și se obțin profituri lejere", a precizat Bogdan Glăvan pe Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.