Polonia a anunțat că va ajuta Ucraina cu muniție. Ce țări i-au mai sprijinit pe ucraineni și cu ce tip de armament


  • ACP
  • Jan 31, 2022 23:14
  • 1488
Polonia a anunțat că va ajuta Ucraina cu muniție. Ce țări i-au mai sprijinit pe ucraineni și cu ce tip de armament

Luni, șeful Biroului Securității Naționale din Polonia, Paweł Soloch (foto 1), a anunțat că Guvernul polonez a luat hotărârea de a ajuta cu muniție Ucraina, după discuția recentă dintre președintele polonez Andrzej Duda și președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky. 

"Vorbim despre sprijin politic și, de asemenea, despre ajutor material, atât umanitar, cât și militar", a spus Soloch, anunțând că "s-a luat decizia de a oferi părții ucrainene muniția defensivă"

Asta a venit după ce, la începutul lunii ianuarie, Ministrul Apărării din Cehia, Jana Černochová, anunțase că țara sa va dona Ucrainei 4.000 de proiectile de artilerie pentru obuzierele autopropulsate, ca un gest important de solidaritate în fața agresiunii Rusiei. (sursa: AICI)

Ajutorul ce constă în arme și muniții, pentru apărarea Ucrainei, a venit din câteva țari europene și din Statele Unite începând din 2015, când Washingtonul a trimis în Ucraina un număr necunoscut de puști cu lunetă Barrett de calibru mare, precum și arme de calibru mic fabricate de compania americană Desert Tech.

Între timp, până anul acesta, armata Ucrainei a mai primit și echipamente de luptă moderne și deosebit de eficiente din partea Statelor Unite și a țărilor europene, cum sunt cele ce urmează a fi enumerate.  

- Sistemul antitanc Javelin FGM-148 dezvoltat în 1986 de Raytheon și Lockheed Martin a fost utilizat pe scară largă în timpul războiului din Irak și în alte conflicte armate. Conceput pentru a distruge vehicule blindate și ținte care zboară la altitudine joasă cu viteza redusă, sistemul are un lansator și o rachetă Javelin echipată cu un focos antitanc puternic, capabil să pătrundă o armură de 600 - 800 mm. Costul unui complex complet cu 6 rachete începe de la 600.000 dolari pentru Statele Unite și aliați și merge până la 1,4 milioane de dolari pentru toți ceilalți cumpărători. Aproximativ 150 de lansatoare reîncărcabile Javelin și aproximativ 1.200 de rachete au fost furnizate Ucrainei de Statele Unite și Estonia.  

- Sistemul de rachete antiaeriene portabil Stinger FIM-92, dezvoltat de General Dynamics și adoptat de Statele Unite din 1981, este proiectat pentru a distruge ținte aeriene care zboară la altitudine joasă sau chiar la ținte de suprafață. Un lansator de rachete Stinger FIM-92 este încărcat cu o rachetă AIM-92, depozitată într-o cutie de aluminiu reutilizabilă, rezistentă la strivire. Racheta Stinger poate lovi ținte care zboară la o altitudine de până la 3,5 km, iar raza de tragere este de aproximativ 8 km. Pe întreaga perioadă de producție au fost produse peste 70 de mii de bucăți de Stinger MANPADS, iar sistemul este în serviciu cu aproximativ 30 de țări. Cu permisiunea Washingtonului, aceste MANPADS au fost furnizate Ucrainei de către Estonia, Letonia și Lituania.

- Sistemul portabil de rachete de unică folosință NLAW sau RB-57, dezvoltat și fabricat de compania suedeză SAAB, este o armă antitanc ușoară de generație nouă. Racheta sa este optimizată să distrugă tancuri și alte vehicule blindate, pe o rază de la 20 la 600 de metri, cu un timp de zbor până la 400 de metri mai mic de două secunde. Marea Britanie a donat forțelor armate ucrainene aproximativ 2.000 de rachete ghidate antitanc portabile NLAW.  

- Sistemul Carl Gustaf M4, numit și M3E1 în armata SUA, reprezintă cea mai nouă generație de sisteme antitanc multifuncționale din producția companiei suedeze Saab. Sistemul este capabil să tragă o gamă largă de muniții de 84 mm, inclusiv cartușe antitanc, multifuncționale, antipersonal și de sprijin. Muniția HEAT (High-Explosive Anti-Tank) este capabilă să pătrundă până la 400 mm de armură omogenă. Muniția are o rază de tragere efectivă de până la 400 m împotriva tancurilor și până la 700 m împotriva clădirilor și a altor ținte staționare. Unele tipuri de muniție sunt echipate cu o rachetă pentru a crește raza de tragere până la un kilometru. M141 BDM (Bunker Defeat Munition) este un lansator de rachete de unică folosință conceput pentru a distruge structuri fortificate, fabricat de compania finlandeză Nammo. Racheta sa este ambalată într-un lansator telescopic de unică folosință robust, compact, și este echipată cu un focos puternic exploziv cu dublu scop, care este eficient împotriva structurilor din piatră și beton, precum și vehiculelor ușor blindate. Proiectilul este capabil să pătrundă până la 200 mm de armură, 300 mm de cărămidă sau 2,1 m de saci de nisip. Statele Unite au furnizat aproximativ 200 de lansatoare de grenade de mână M141.  

- Forțele Aeriene și Marina Ucrainei au achiziționat șase vehicule aeriene fără pilot (UAV) operațional-tactice Bayraktar TB2, dar potrivit publicației Bloomberg, este posibil ca Turcia să fi vândut mult mai multe drone de acest tip Ucrainei. Viteza de croazieră a lui Bayraktar TB2 este de 130 de kilometri pe oră, intervalul maxim de zbor este de 80 de kilometri, iar altitudinea maximă este de 8 kilometri. Drona Bayraktar TB2 este echipată cu un sistem de senzori modular și este capabilă să transporte până la patru proiectile de înaltă precizie. După conflictul din Nagorno-Karabah, când Turcia a ajutat armata azeră cu acest tip de drone, compania canadiană Bombardier a limitat furnizarea de motoare pentru drone Turciei, astfel că Ankara a aranjat asamblarea lor în Ucraina.  

- În 2020, Departamentul de Stat al SUA a aprobat livrarea a 16 șalupe de patrulare Mark VI, de 34 de metri lungime, către Ucraina, ca ajutor militar, iar anul acesta, în ianuarie, administrația prezidențială a Statelor Unite a notificat Congresul privind planurile de a dona Ucrainei cinci elicoptere Mi-17V-5, care erau destinate Afganistanului și se aflau la reparat în Ucraina.  

La urmă trebuie amintit și faptul că Germania a anunțat că nu va sta deoparte și va ajuta la rândul ei armata Ucrainei cu echipamente necesare în luptă, mai exact cu câteva mii de căști militare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.