"PSD ne duce înapoi în comunism! Vom ajunge din nou să cumpărăm cu rația!". Cristina Prună trage un semnal de alarmă după ultima măsură economică aberantă propusă de Ciolacu


"PSD ne duce înapoi în comunism! Vom ajunge din nou să cumpărăm cu rația!". Cristina Prună trage un semnal de alarmă după ultima măsură economică aberantă propusă de Ciolacu

Deputata USR Cristina Prună avertizează luni, 31 februarie, că ideea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a fi plafonat prețul alimentelor de bază ne va întoarce practic la comunism, întrucât vom cumpăra din nou alimente cu rația. În contextul inflației ridicate, Cristina Prună propune ca soluție reducerea TVA-ului. 

"PSD ne duce înapoi în comunism!

Marcel Ciolacu a reluat azi ideea plafonării prețului la alimentele de bază. Logica sa este că au implementat și alții o măsură similară și funcționează. Merită să îi spunem lui Marcel Ciolacu că măsura funcționează "atât de bine" în Ungaria, încât unii mari comercianți au anunțat deja raționalizarea anumitor produse de bază. Adică, vom ajunge din nou să cumpărăm cu rația, exact ca în comunism.

Ce eșuează să înțeleagă Marcel Ciolacu este că plafonarea vine la pachet cu penuria. Scade numărul celor interesați să producă/comercializeze respectivele produse, iar cantitățile disponibile devin din ce în ce mai reduse. Sistemul a funcționat cu ”succes” înainte de 1989 când oamenii puteau cumpăra anumite alimente de bază și de combustibil doar cu rația.  

O astfel de măsură în ziua de azi ar omorî antreprenorii în domeniu, iar când ea ar fi în cele din urmă eliminată, competiția ar fi mult mai mică. Am ajunge să ne bazăm și mai mult pe importuri și producție internă la prețuri finale mai mari.

Sigur că pentru mulți oameni, într-un context de inflație ridicată, sună bine ideea de plafonare a prețurilor. Dar prețul în cele din urmă îl va plăti economia românească și tot fiecare român.  

De aceea, în astfel de momente e bine să aplicăm măsuri de tipul reducerii TVA-ului chiar la 0%. Această măsură a vânturat-o 2-3 zile și Marcel Ciolacu, dar mai apoi probabil că i-au șoptit unii că nu e suficient de populistă și pare că a renunțat la ea.

Temeți-vă de PSD când pare că face daruri. Statul ar trebui să încurajeze competiția și să sprijine producătorii, să taie costurile inutile sau incorecte pentru întreprinzătorii români și să le ducă spre dezvoltarea economiei și creșterea puterii de cumpărare. Așa ceva pare însă prea complicat pentru Marcel Ciolacu", atrage atenția Cristina Prună pe Facebook. 

Una dintre puținele țări europene care au plafonat prin lege prețul alimentelor de bază a fost Ungaria. Această măsură a determinat lanțul de magazine Lidl să anunțe că va raționaliza din februarie vânzarea alimentelor de bază cu termen de garanție de lungă durată și ale căror prețuri au fost plafonate de Guvernul ungar, informează g4media

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.