Grup de provocatori suspectat că ar fi finanțat de Rusia, reținut de polițiștii ucraineni


Grup de provocatori suspectat că ar fi finanțat de Rusia, reținut de polițiștii ucraineni

Poliția Națională a Ucrainei a reținut un grup de persoane suspectate că ar pregăti revolte în masă, acțiunea fiind anunțată pe siteul oficial al departamentului.

Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastyrsky, și șeful Poliției Naționale, Igor Klymenko, au susținut o conferință de presă cu privire la speâa în cauză.

Potrivit lui Monastyrsky, acțiunea planificată pentru astăzi a vizat „acțiuni violente, organizarea de revolte în masă pentru a zgudui și destabiliza situația din țară”. El a adăugat că, potrivit planului organizatorilor acțiunii, „ar fi trebuit vărsat sânge”.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a anunțat faptul că anchetatorii au descoperit un scenariu în baza căruia aproape cinci mii de oameni ar fi trebuit să ia parte la revoltele organizate de gruparea de provocatori destructurată. 

Potrivit lui Klymenko, organizatorii tulburărilor, suspectați că ar fi plătiți de Moscova pentru operațiunea pănuită, ar fi primit finanțare în valoare de 1 milion de grivne (2,7 milioane de ruble), precum și „echipamentul” necesar - 200 de rachete, 200 de bombe fumigene, 20 de anvelope, 10 stingătoare și 12 stații radio.

În plus, Poliția Națională din Ucraina a sugerat că, în timpul revoltelor, ar fi putut fi folosită „tehnologia sacrificiului sacru”. Potrivit lui Klymenko, cei reținuți plănuiau să organizeze moartea unuia dintre participanții la miting pentru a provoca și mai multe tulburări.

Răspunzând la o întrebare a unuia dintre jurnalişti, șeful Poliției Naționale, Igor Klymenko, a spus că autoritățile cercetează îndeaproape și legătura reținuților cu serviciile speciale ruse. Dacă se stabilește faptul că se fac cu adevărat vinovați de implicare în pregătirea unor revolte de masă, potențialii participanți la acțiuni riscă până la opt ani de închisoare.

Pe 22 ianuarie, Reuters a lansat imagini din satelit despre care se spune că ar confirma rapoartele conform cărora Rusia concentrează din nou trupe și echipamente militare aproape de granița cu Ucraina. Alex Salvi, jurnalist la ediția americană Newsmax , a spus că cele mai apropiate trupe sunt situate la 13 kilometri de granița cu Ucraina - nu departe de satul Klimovo, regiunea Bryansk.

Pe 24 ianuarie, țările NATO au anunțat transferul de personal militar și echipament militar în Europa de Est în legătură cu „consolidarea prezenței militare a Rusiei în și în jurul Ucrainei”. Departamentul de Stat al SUA a emis un ordin de evacuare a familiilor diplomaților americani din Ucraina. Marea Britanie a început, de asemenea, să evacueze o parte din personalul ambasadei de la Kiev.

Vineri, 28 ianuarie, a mai fost anunțat și faptul că Uniunea Europeană și Marea Britanie, cu sprijinul Statelor Unite, dezvoltă în comun un mare bloc de sancțiuni împotriva noilor proiecte rusești de gaze în cazul în care conflictul ruso - ucrainean ar escalada.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.