"Nu știm cât de departe va merge Vladimir Putin. Cu toate acestea, cu toții știm de ce este capabil", a spus premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, într-un interviu acordat publicației spaniole El Mundo.
Morawiecki a mai menționat că Europa nu s-a confruntat doar cu presiuni economice din partea Rusiei, printre care și șantajul practicat de Kremlin în contextul crizei energetice, dar și cu invaziile relativ recente din Georgia și Crimeea.
De asemenea, Morawiecki și-a exprimat dezamăgirea față de atitudinea pasivă a Germaniei în raport cu situația politică tensionată din prezent.
"Ar trebui să ne uităm de pe margine cât Vladimir Putin anexează Ucraina? Nu mă aștept ca Germania să se implice în conflict, dacă asta e decizia noii guvernări. Însă, cred că Germania, luând această decizie, comite o imensă greșeală. Dacă refuză să ajute Ucraina, aș dori să le solicit să o spună cu subiect și predicat. Exprimări evazive, precum 'nu trimitem armament în Ucraina, întrucât e o zonă de conflict' nu sună destul de serios în situația de față", a precizat premierul Poloniei.
Totodată, Morawiecki a reiterat cuvintele președintelui Lech Kaczyński, care a zburat în Georgia, în 2008, în a 5-a zi a conflictului ruso-georgian și a susținut un discurs de impact la Tbilisi. "Astăzi este Georgia, mâine Ucraina, poimâine țările baltice, iar apoi (Rusia - n.red.) va veni după țara mea, Polonia", spunea Kaczyński la acea vreme. Aceste cuvinte par a fi cutremurătoare, dar, pe de altă parte, profetice în contextul actual.
Potrivit premierului Poloniei, scopul lui Putin este de a vedea cât de departe poate merge, în condițiile în care a profitat deja de lipsa unității de la nivel european, trecând granițele altor state.
"Visul lui Putin este de a repune baze solide imperialismului rusesc, însă trebuie să oprim implementarea acestui scop", a zis Morawiecki, adăugând că, în cazul în care planul lui Putin ar avea succes, atunci ar fi un "coșmar" pentru noi toți.
Mateusz Morawiecki a mai subliniat că statele care se învecinează cu Rusia au dreptul de a fi independente și suverane.
"Singura noastră solicitare pentru Rusia este de a respecta dreptul națiunilor la autodeterminare. Ucrainenii au acest drept exact cum îl are și națiunea rusă", a mai zis Morawiecki, adăugând că și Ucraina și Georgia aveau pe deplin dreptul de a lua în mod independent decizii privitoare la statele lor.
Pe final, Morawiecki a amintit că "din 2015, Polonia a emis cel mai mare număr de permise de ședere pentru imigranți, comparativ cu celelalte state europene".
"De la anexarea Crimeei, Polonia a devenit o casă pentru peste 1 milion de ucraineni, care au fost forțați să-și părăsească țara din cauza politicii agresive a Rusiei. Polonia a devenit de asemenea un loc sigur pentru mii de bieloruși care au cerut azil politic din cauza persecuției din partea regimului Lukashenko. Toți cei care, în mod legal, doresc să vină în Polonia (pentru a se stabili - n.red.), pot conta pe ajutorul nostru", a conchis premierul Poloniei.
Amintim că Rusia a masat la granița cu Ucraina peste 100 de mii de soldați, amenințând cu o invazie militară. Potrivit unor experți în domeniul militar, există un real pericol al unei agresiuni rusești. (sursa: AICI)