Prima palmă pentru Putin în 2022: Nord Stream 2 rămâne în așteptare cel puțin până la jumătatea anului!


Prima palmă pentru Putin în 2022: Nord Stream 2 rămâne în așteptare cel puțin până la jumătatea anului!

Șeful Agenției Federale a Rețelelor din Germania, Jochen Homann, a anunțat că decizia privind certificarea operatorului Nord Stream 2 nu va fi luată în prima jumătate a anului, știrea fiind publicată de către cotidianul german Frankfurter Allgemeinen Zeitung.

Potrivit lui Homann, compania solicitată pentru certificare a fost creată și înregistrată în registrul societăților naționale, dar autoritatea de reglementare nu a primit toate documentele necesare pentru examinare în continuare a cererii.

„În ceea ce privește evaluarea noastră, vorbim despre condițiile în care Nord Stream 2 respectă cerințele de separare a companiilor în exploatarea și vânzarea de gaze. Dacă dintr-un motiv oarecare nu putem certifica compania, Nord Stream poate merge în instanță”, a spus Homann, menționând că în acest caz, „totul poate dura mult mai mult timp”.

Anterior, operatorul Nord Stream 2 a înființat o filială, Gas for Europe GmbH, pentru tronsonul german al gazoductului. Aceasta a fost una dintre condițiile autorității germane de reglementare pentru certificarea gazoductului, a menționat serviciul de presă al Nord Stream 2. Sediul central al filialei este situat în orașul german Schwerin.

Faptul că decizia de certificare a gazoductului Nord Stream 2 nu ar putea fi luată în prima jumătate a anului 2022, în baza unor parametru birocratici invocați, a fost deja semnalat în decembrie. 

Construcția Nord Stream 2 a fost finalizată în totalitate pe 10 septembrie și era planificată să înceapă în funcțiune înainte de sfârșitul anului. Considerată o adevărată armă geopolitică a Rusiei, conducta, a cărei avizare care a fost suspendată în noiembrie 2021, după luni de întârzieri și eșecuri pe fondul sancțiunilor americane menite să o împiedice să funcționeze, are nevoie de aprobarea autorităților germane pentru energie înainte de a putea fi pusă în funcțiune.

Autoritatea de reglementare germană a declarat că nu poate continua procedura de autorizare deoarece Nord Stream 2 AG, compania controlată de Gazprom care deține conducta, este înregistrată în Elveția, nu în Germania.

„În urma unei examinări amănunțite a documentației, Agenția Federală a Rețelelor de gaz, electricitate, telecomunicații, poștă și trafic feroviar (Bundesnetzagentur) a concluzionat că ar fi posibilă certificarea unui operator al conductei Nord Stream 2 doar dacă operatorul respectiv ar fi organizat într-o formă corespunzătoare, conform legislației germane”, a anunțat marți autoritatea de reglementare.

La aflarea știrii, prețul acțiunilor Gazprom a scăzut cu 2%, în contextul în care Europa se confruntă cu o criză a aprovizionării cu gaze, Rusia fiind acuzată că a tergiversat livrările în încercarea de a forța aprobarea pentru Nord Stream 2.

Stoparea procedurii de autorizare este cel mai recent eșec pentru Nord Stream 2, care a fost afectată de întârzieri în ultimii ani, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Occident.

Conducta a fost aspru criticată de multe țări europene, inclusiv de aliatul cheie al Germaniei, Franța, precum și de Polonia și țările baltice, care o văd, după cum spuneam, ca pe o armă geopolitică a Rusiei. Ostilitatea Washingtonului față de proiect a creat o adevărată ruptură între SUA și Germania, sub administrația Donald Trump.

Noul președinte american Joe Biden a încheiat un acord, la începutul anului trecut, cu Germania pentru a renunța la opoziția față de proiect, Germania angajându-se să sprijine Ucraina, care ar putea pierde până la 2 miliarde de dolari pe an din taxe de tranzit profitabile.

Noua conductă, care leagă Rusia de Germania sub Marea Baltică, trece pe lângă conducta de gaz Nord Stream deja existentă, împreună, cele două conducte putând reprezenta 60% din exporturile de gaze ale Rusiei către Europa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.