Marea Britanie anunță sancțiuni economice drastice pentru oligarhii lui Putin: ”Nu vor avea unde să se mai ascundă!”


Marea Britanie anunță sancțiuni economice drastice pentru oligarhii lui Putin: ”Nu vor avea unde să se mai ascundă!”

„Orice companie de interes pentru Kremlin și pentru regimul rus ar putea deveni o țintă”, a dezvăluit secretarul britanic al Externelor Liz Truss detaliile unui proiect de lege privind posibilele sancțiuni împotriva Moscovei. 

Şefa Ministerului de Externe a afirmat chiar că „oligarhii lui Vladimir Putin nu vor avea unde să se mai ascundă” în cazul unor sancţiuni dure ale Regatului Unit, apreciind că o posibilă înăsprire a sancțiunilor ar putea include și confiscarea proprietății londoneze ale „oligarhilor” ruși. 

Truss nu a exclus nici sprijinul militar pentru Ucraina în cazul unei invazii ruse.

„Prioritatea numărul unu este să-l oprim pe Vladimir Putin prin intermediul acestor acțiuni”, a spus Liz Truss într-un interviu pentru Sky News , referindu-se la escaladarea conflictului de la granițele Ucrainei. „De aceea ne propunem să aducem mai multe trupe în Estonia, să oferim mai mult sprijin aerian peste Marea Neagră și să furnizăm arme defensive Ucrainei pentru a ne asigura că forțele sale militare sunt pregătite în eventualitatea în care Vladimir Putin va încerca să organizeze o invazie”, a spus ministrul.

Liz Truss a adăugat că „nu exclude absolut nimic” când vine vorba de sprijinul militar pentru Ucraina. Ministrul de Externe a mai anunțat că „orice companie de interes pentru Kremlin și pentru regimul din Rusia ar putea deveni o țintă”. „Așadar, oligarhii lui Putin sau companiile rusești implicate în sprijinirea regimului de la Kremlin nu vor avea unde să se ascundă”, a spus Liz Truss, precizând că va prezenta un proiect de lege privind sancțiunile în săptămâna viitoare.

„Nu vom intra în detalii despre cine și cum va fi afectat de sancțiunile noastre economice”, a spus șefa Ministerului britanic de Externe. „Cel mai important lucru este protejarea libertății și a democrației, iar acest lucru este mai important decât problemele financiare presante”, a adăugat Truss, răspunzând la o întrebare despre impactul posibilelor noi sancțiuni asupra investițiilor străine în economia Regatului Unit.

Potrivit ministrului britanic, Rusia se va bloca într-o mlaștină de conflicte, așa cum a s-a întâmplat cu ani în urmă în Afganistan și Cecenia. Doamna Truss a avertizat că „ucrainenii vor lupta din greu și nu vor renunța cu una – cu două”, menționând că rolul Regatului Unit este de a se „asigura” că o invazie militară a Ucrainei nu va fi lipsită de consecințe pentru Rusia.

În paralel, premierul britanic Boris Johnson a anunțat întărirea contribuției militare a țării la NATO pe fondul situației din jurul Ucrainei. El intenționează să mărească contingentul din Estonia de la 900 la 1800 de militari și să trimită arme în țară, fiind gata să ofere sprijin militar și altor aliați NATO.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.