GRAFIC. Cum a prăbușit Putin rubla. DEZASTRU pentru ruși: un kg de cartofi poate costa chiar și 130 de ruble! Rusia trece de la sapa de lemn la sapa de piatră


GRAFIC. Cum a prăbușit Putin rubla. DEZASTRU pentru ruși: un kg de cartofi poate costa chiar și 130 de ruble! Rusia trece de la sapa de lemn la sapa de piatră

Odinioară, Vladimir Putin reușise să ridice valoare rublei la cel mai înalt nivel (1 rublă rusească = 50 de bani moldovenești). Apoi, din cauza ambițiilor geopolitice, tot el a izbutit să o coboare la cel mai jos nivel înregistrat până acum, circa 20 de bani (a se observa graficul de mai jos). Asta a provocat o explozie a prețurilor din magazine, acestea atingând niveluri record – de exemplu, un kilogram de cartofi poate costa chiar și 130 de ruble. 

Având în vedere că 1 leu românesc = 17,55 ruble, înseamnă că un kilogram de cartofi poate costa în Rusia chiar și 7,40 lei românești.  

Conde.md prezintă istoricul declinului rublei rusești sub conducerea lui Putin.

Vladimir Putin a fost ales în funcția de prim-ministru în august 1999, când o rublă echivala cu 43 bani.

Pe 31 decembrie devine președinte-interimar succesor al fostului lider, Boris Elțîn. La 26 martie 2000 a fost ales președinte al Federației Ruse, iar pe 7 mai a fost investit în funcție. O rublă costa 44 bani.

În 2004, când obține al doilea mandat, rubla continuă să crească, ajungând, la 6 decembrie 2006, la un record istoric de circa 50 bani. Părea să fie bine pentru economia rusească și cetățeni.

În perioada 2-4 aprilie 2008, are loc Summitul NATO de la București, moment în care Putin este anunțat că Blocul se va extinde dacă Republica Moldova, Ucraina și Georgia vor dori să adere. Șeful Federație Ruse nu este de acord, firește. Pe 8 august același an, atacă în Georgia. În replică, SUA și Uniunea Europeană adoptă sancțiuni economice și politice, astfel rubla se depreciază de la 40 bani, cât era cotată în ziua atacului, la 29 bani, în februarie 2009.

Începând cu martie 2009 rubla rusească începe să-și revină încet, fiind cotată, în luna mai 2010, la 43 bani, dar acesta a fost momentul în care a avut ultima creștere, în perioada iunie 2010-iunie 2014, fluctuând între 25 și 41 bani, adesea reușind să mențină pragul de 40 bani.

În martie 2014, Vladimir Putin decide să anexeze Crimeea și să ocupe Donbas și Luhansk, în Ucraina. Câteva luni mai târziu, SUA și UE aprobă sancțiuni economice și politice, ca răspuns al anexării și ocupării. Rubla începe să scadă vertiginos, la 17 decembrie 2014 ajungând la un preț minim de 20 bani. De atunci, rubla nu a mai revenit nici la 50 și nici la 45-40 bani, ajungând maxim până la 35 bani, în februarie 2017, apoi înregistrând un declin constant până în 2022, menținându-se sub 24 bani.

Ceea ce înseamnă că noile aventuri militare ale lui Putin vor prăbuși rubla sub un prag critic. Adică Rusia va trece de la sapă de lemn la sapă de piatră. Cale bătută! Și mare, mare grijă la cartofi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.