Conform unor informații prezentate pe surse de presa americană, una dintre propunerile înaintate Rusiei de SUA, pe fondul discuțiilor privind dezascaladarea tensiunilor ruso-ucrainene, e ca Moscovei să i se permită să inspecteze bazele NATO de apărare împotriva rachetelor balistice din Polonia și România, întrucât Kremlinul a considerat și consideră că acestea nu au un scop eminamente defensiv.
În acest context, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat joi, 28 ianuarie, într-un interviu acordat Digi 24, că țara noastră poate permite Rusiei să viziteze baza de la Deveselu pentru a se convinge că amplasamentul are un rol defensiv, însă cu condiția ca Moscova, la rândul ei, să permită României și aliaților din NATO să viziteze bazele de rachete amplasate pe teritoriul Federației Ruse.
"Nu cred că informația pe care au avut-o cei de la Washington Post a fost foarte exactă. Ei fac referire la documentul pe care SUA l-au înaintat ieri Rusiei. Însă, documentul nefiind public, eu nu pot să vă confirm oficial. Dar ceea ce pot să vă spun este că noi am discutat într-un mod deschis măsuri de transparență cu partenerii americani, încă de la momentul în care am negociat prezența scutului antirachetă în România. Am discutat inclusiv recent cu SUA. Nu avem nimic de ascuns la Deveselu. Noi am spus întotdeauna că acolo se găsesc niște interceptori care vizează posibile amenințări cu atacuri balistice din afara spațiului euroatlantic, deci nu din partea Rusiei. Poziționarea acestei baze de la Deveselu față de Federația Rusă e de așa natură încât nu prezintă o amenințare față de rachetele intercontinentale sau de alt tip ale Federației Ruse. În niciun caz nu există rachete ofensive în această bază, așa cum susține Federația Rusă. Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu și să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ceea ce am spus noi, nu este niciun fel de amenințare față de Federația Rusă. Dar există în același timp, iar aici cred că este o cerință absolut logică, o cerință de reciprocitate: dacă Federația Rusă este interesată să verifice ceea ce deja cred că știe și anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o amenințare, și noi aliații, inclusiv România, avem dreptul să cerem să vizităm și noi baze de rachete, de exemplu, amplasate pe teritoriul Federației Ruse. Cred că este o cerere absolut normală", a declarat Aurescu.
De asemenea, conform Hotnews, oficialii polonezi au declarat, la rândul lor, că Guvernul este deschis pentru inspecții privind sistemul de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.