Europa neomarxistă contraatacă! În plină pandemie și în prag de război, progresiștii europeni spun că tot schimbările climatice sunt principala provocare pentru UE


Europa neomarxistă contraatacă! În plină pandemie și în prag de război, progresiștii europeni spun că tot schimbările climatice sunt principala provocare pentru UE

După doi ani de pandemie devastatoare și în mijlocul unei crize politice majore, generate de pretențiile revizioniste ale lui Vladimir Putin, care poate atrage statele membre ale blocului european într-un conflict militar cu Federația Rusă, europenii nu uită de agenda progresistă internațională și de obiectivele critice ale acesteia, cum ar fi schimbările climatice, migrația, inegalitățile sociale și șomajul.

Parlamentul European și Comisia Europeană au publicat astăzi un Eurobarometru special comun privind viitorul Europei. Anul 2022 fiind desemnat Anul european al tineretului, sondajul de astăzi evidențiază punctele de vedere ale tinerilor europeni cu privire la provocările cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, alături de rolul-cheie pe care îl joacă tinerii în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

Surpinzător, în ciuda pandemiei de coronavirus și a crizei ruso – occidentale, realizatorii Sondajului Eurobarometru de astăzi arată că aproape jumătate dintre europeni (49%) consideră tot schimbările climatice drept principala provocare globală pentru viitorul UE, ceea ce demonstrează fie o inexplicabilă detașare față de realitățile momentului, fie o regrupare a activismului progresist, care își vede agenda ieșită din zona centrală de interes public după doi ani de criză sanitară și social – politică internațională.

Nu în ultimul rând, potrivit sondajului, 88% dintre europeni consideră că este important să crească ponderea energiei din surse regenerabile în economia noastră și să avem o eficiență energetică mai mare, în timp ce 80% sunt de acord că este important ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. În același timp, 91% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani consideră că, în special, combaterea schimbărilor climatice poate contribui la îmbunătățirea propriei stări de sănătate și bunăstare, idee susținută și de 84% dintre cei cu vârsta de minim 55 de ani. 

Alte provocări globale viitoare evidențiate de respondenți includ sănătatea (34%) și migrația și strămutarea forțată a populației (menționate de aproximativ 30%).

Existența unor standarde de viață comparabile (31%) și a unei politici comune în domeniul sănătății (22%) sunt două dintre cele mai utile aspecte pentru viitorul Europei. De asemenea, europenii acordă prioritate unei mai mari solidarități între statele membre (21%) și independenței energetice (20%).

După cum se poate observa prin lecturarea rezultatelor sondajului, toate piesele de rezistență ale retoricii ideologice neo-marxiste apar ca și subiecte de maximă preocupare în cadrul Eurobarometrului. Cele mai menționate provocări cu care se confruntă UE apar ca fiind inegalitățile sociale (36%), șomajul (32%), urmate de problemele legate de migrație (31%). La fel ca în cazul provocărilor globale, problemele de mediu și schimbările climatice ocupă, de asemenea, un loc important pe lista provocărilor cu care se confruntă UE, menționate de 32% dintre respondenți. 

De asemenea, Europenii consideră că respectarea de către UE a democrației, a drepturilor omului și a statului de drept (27%) este principalul atu al UE, urmat de puterea sa economică, industrială și comercială (25%).

Pacea (49%), libertatea de opinie (47%), egalitatea socială și solidaritatea (45%), precum și toleranța și deschiderea față de alții (44%) sunt valorile cel mai bine reprezentate de UE – în comparație cu alte țări, potrivit respondenților.

În paralel cu activitatea în curs a grupurilor de dezbatere ale cetățenilor care adoptă recomandări pentru Conferința privind viitorul Europei, sondajul special de astăzi, Eurobarometru 517 „Viitorul Europei”, oferă informații referitoare la opiniile și atitudinile europenilor cu privire la Conferința privind viitorul Europei și la principalele provocări cu care se confruntă Uniunea noastră.

Comandat în comun de Parlamentul European și de Comisie, sondajul a fost realizat între 16 septembrie și 17 octombrie 2021 (valul EB 96.1) în cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat prin interviuri față în față și, din cauza pandemiei de COVID-19, a fost completat cu interviuri online, unde a fost cazul. În total, au fost efectuate aproximativ 26.530 de interviuri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.