Propaganda Rusiei atacă NATO cu fake – news-ul retragerii Croației din Alianță. Adevărul din spatele dezinformării Kremlinului


Propaganda Rusiei atacă NATO cu fake – news-ul retragerii Croației din Alianță. Adevărul din spatele dezinformării Kremlinului

Războiul hibrid pe care Moscova îl duce, deja, de câțiva ani, pe marginea conflictului ruso – ucrainean, transformat în plină criză Rusia vs. Occident, a cunoscut ieri un nou episod mediatic, dezinformarea vizând de această dată una dintre țările membre NATO, Croația.

Rețeaua de știri controlată de Kremlin, Russia Today (RT), a publicat, cu titlu înșelător, articolul intitulat ”Președintele Croației a avertizat cu privire la retragerea forțelor din NATO în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina”, material care, chiar dacă în conținutul său nuanțează atât declarațiile șefului de stat croat cât și contextul acestora, induce din faza de promovare pe rețelele sociale, ideea că unul dintre membrii Alianței Nord Atlantice este gata să părăsească organizația ca urmare a crizei ruso – occidentale.

Russia Today (RT) este o televiziune rusească care își are sediul în Moscova, fiind înființată pentru că autoritățile moscovite voiau un mijloc de comunicare în masă prin care să contracareze valul de critici, după ce Rusia s-a întors la autoritarism. Scopul funcționării mecanismului mediatic al RT era acela ca rețeaua să prezinte, la nivel internațional, Rusia, ca fiind „o altfel de democrație”, subliniind în același timp ”eșecurile” Occidentului: inegalități, rasism și abuz de putere.

RT este marcă comercială a "TV-Novosti", organizație non-profit autonomă, fondată de agenția rusă de știri RIA Novosti pe 6 aprilie 2005. În perioada crizei economice din decembrie 2008, guvernul rus, condus de premierul Vladimir Putin, a inclus ANO "TV-Novosti" pe lista principalelor organizații de importanță strategică a Rusiei.

În cuprinsul articolului referitor la declarația președintelui croat, RT citează, de altfel, chiar agenția de știri de care a fost fondată, afirmând că ”președintele croat Zoran Milanovic a avertizat că țara sa își va retrage trupele din forțele NATO din Europa de Est în cazul unui conflict între Rusia și Ucraina (...) ”Nu numai că nu vom trimite armata, dar dacă va exista o escaladare vom retrage până la urmă toată armata croată””.

Rețeaua de troli a Kremlinului intră în acțiune. Plus: dezinformarea ca efect al interesului pentru trafic

După publicarea materialului, acesta a fost rostogolit în spațiul public de o întreagă rețea de troli aderenți la cauza Kremlinului, care au folosit același titlu înșelător. Aceeași strategie au folosit-o, din păcate, și câteva publicații mainstream din România, și vorbim aici de siteurile de știri Hotnews, G4Media, Știrile Pro TV, Digi24, Adevărul etc., portaluri de informare care, deși în cuprinsul articolelor au precizat, totuși, cadrul real de consemnare a evenimentelor, au contribuit prin titlurile în format click byte (cele care atrag atenția și încurajează publicul să acceseze materialele) la diseminarea dezinformării puse la cale în laboratoarele Kremlinului.

Care sunt, în realitate, contextul și declarațiile președintelui croat Zoran Milanović

Dincolo de propagandă și de scenariile obișnuite ale Moscovei în astfel de situații, care au speculat confuzia publică creată de declarațiile președintelui croat referitoare la ”retragerea trupele din forțele NATO din Europa de Est dacă va exista o escaladare a tensiunilor cu Rusia”, realitatea este că aceste considerațiuni vizau de fapt nu retragerea Croației din NATO, ci revenirea în țară a contingentelor croate care participaseră la un exercițiu militar, alături de partenerii din NATO, în Polonia. 

De altfel, Milanović, care nu de puține ori a arătat, și în perioada precedentă, faptul că nu este la curent cu tot ce se întâmplă în țara pe care o prezidează, a fost contrazis chiar de către ministrul de externe Gordan Grlić-Radman, acesta anunțând faptul că declarația președintelui nu are niciun suport, forțele Croației din Polonia întorcându-se deja acasă la începutul acestei săptămâni, la sfârșitul unei aplicații de rutină – așa cum este documentat și pe site-ul web al ministerului croat al apărării.

Mai mult decât atât, deși Grupul de luptă NATO din Polonia a publicat pe Twitter, în urmă cu câteva zile, anunțul că va primi „în curând” un nou contingent croat, presa croată a contrazis rapid postarea, citând surse oficiale guvernamentale potrivit cărora țara nu era programată să trimită o nouă unitate în acest an, neexistând, pe cale de consecință, forțe care să se retragă, atenție, nu din NATO, ci din aplicațiile militare ale Alianței, dacă va exista o invazie rusă a Ucrainei în următoarele săptămâni sau luni.

Social – democratul Milanović (foto sus) are o relație disfuncțională cu guvernul de centru-dreapta al prim-ministrului Andrej Plenković și s-a ciocnit în mod repetat, în declarații, cu membrii cabinetului. Comentariile lui Milanović au provocat confuzie pentru că, deși președintele este comandantul suprem al armatei croate, desfășurările NATO sunt gestionate de ministerul apărării, cu aprobarea parlamentului.

Oricum, însă, Grlić-Radman, ministrul de externe al Croației, a anunțat că toate comentariile lui Milanović nu au nicio legătură cu poziția guvernului. „Președintele nu vorbește în numele Croației, ci în numele său personal. Suntem și vom rămâne un membru loial al NATO. Tot ceea ce facem, facem în consultare cu partenerii noștri”, a declarat Grlić-Radman, ministrul de externe al Croației, pentru ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.