Alexandru Grumaz consideră că NATO ar trebui să aibă o abordare mai fermă contra Rusiei: "Să aplicăm un echilibru al intimidării!". Problema reprezentată de Germania


Alexandru Grumaz consideră că NATO ar trebui să aibă o abordare mai fermă contra Rusiei: "Să aplicăm un echilibru al intimidării!". Problema reprezentată de Germania

Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz a reliefat marți, 25 ianuarie, în emisiunea "Se întâmplă acum" de la B1TV, că SUA și Europa ar trebui să fie proactive, nu reactive, cu scopul de a intimida Rusia, iar astfel să îi descurajeze acțiunile de pe flancul estic. 

"Rușii au un cuvânt în ceea ce înseamnă intimidarea. (...) La ora aceasta este o intimidare pe care Putin o face în flancul estic. Și vă voi spune de ce. Azi, de dimineață, au început exercițiile în Belarus. Au lansat un videoclip cu echipaje de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander care intră în poziții în teren. Nici nu au trecut 2 ore de la începerea și prezentarea acestui videoclip că au și anunțat că flota Mării Negre, peste 60 de avioane de luptă și bombardiere, iau parte la un exercițiu implicând unități staționate în Crimeea. Păi în condițiile astea, întrebarea mea este, sau dacă vreți afirmația mea este, nu cumva ar trebui să aplicăm un echilibru al intimidării, adică să facem exact ceea ce fac și rușii? La ora actuală Europa și SUA sunt reactive, nu proactive. Noi trebuie să avem elemente proactive în acest dialog cu Rusia!", a zis Grumaz.   

Pe de altă parte, Alexandru Grumaz a precizat că nu există o veritabilă unitate la nivelul NATO pe tema conflictului ruso-ucrainean, Germania de pildă având o agendă diferită. 

"E o cooperare, dar cu câteva pauze, pentru că Germania, de exemplu, se opune eliberării unor echipamente militare germane din Estonia și Lituania către Ucraina. Englezii ocolesc Germania cu avioanele C-17 care transportă muniție și echipamente militare defensive în Ucraina. Germania a refuzat invitația lui Biden în SUA, întrucât are altă agendă. Iar la ora actuală marea finanță germană se opune scoaterii Rusiei din Swift și blocării Nordstreamului", a punctat generalul în rezervă. 

Nu în cele din urmă, Alexandru Grumaz a lăsat să se înțeleagă că România se confruntă la nivel înalt cu spionajul rusesc 

Moderator: Cât de penetrată este România de influența Moscovei la nivel militar, de decidenți, de presă și de economie? Dacă avem un nivel de penetrare mai mult decât suportă sistemul, am cam pierdut lupta.  

Grumaz: În 1990 rușii și-au retras forțele militare din Germania de Est. Vă întreb și eu la rândul meu, și-au retras oare și spionii?  

Moderator: Cum să se retragă? Spionii nu se retrag niciodată.  

Grumaz: Păi atunci întrebarea dvs. e retorică.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.