"Rusia, stat banditesc!". Papahagi avertizează privind capcana discursului suveranist: "E cel mai antinațional joc posibil în România!". Critici la adresa idioților utili: "A privi cu înțelegere către Kremlin și cu ură către UE sau către SUA nu e doar imbecilitate, ci e trădare de patrie!"


"Rusia, stat banditesc!". Papahagi avertizează privind capcana discursului suveranist: "E cel mai antinațional joc posibil în România!". Critici la adresa idioților utili: "A privi cu înțelegere către Kremlin și cu ură către UE sau către SUA nu e doar imbecilitate, ci e trădare de patrie!"

Conservatorul Adrian Papahagi, filolog și eseist, și-a exprimat îngrijorarea, pe pagina personală de Facebook, în legătură cu existența unor cetățeni români care laudă Rusia și înjură UE, respectiv NATO. Adrian Papahagi a reliefat că Rusia a fost în repetate rânduri un stat agresor, iar în prezent reprezintă un "stat banditesc". În acest context, intelectualul conservator a subliniat că "a privi cu înțelegere către Rusia și cu ură către UE sau către SUA nu e doar imbecilitate, ci e trădare de patrie". Nu în cele din urmă, Adrian Papahagi le-a transmis celor care pică în capcana discursului suveranist că în realitate participă la "cel mai antinațional joc posibil în România".

"Am observat cu dezgust și îngrijorare că există cetățeni români care găsesc potrivit să laude Rusia și să înjure UE în contextul în care Rusia amenință să pornească un război de agresiune la granițele noastre.

Am văzut amnezici sau inconștienți care critică sistemul antirachetă de la Deveselu, achiziția de avioane militare sau prezența anunțată a trupelor franceze în România, uitând că România Mare și cea de după 1945 se datorează victoriei Franței și aliaților ei în WWI și celei anglo-americane în WWII. România e creația Franței, Americii și Imperiului Britanic la fel de mult cum este aspirația și creația românilor.

Față de România, Rusia a fost stat agresor în 1940, ocupant în 1944-1958, și hegemon până în 1989. Rezultatul primei agresiuni se simte până astăzi în Moldova divizată, iar rezultatul dominației sovietice a fost o jumătate de secol de crimă, fărădelege, teroare, jaf, minciună, urâțenie, corupție, suferință și sărăcie – am numit comunismul, oroarea cea mai durabilă a modernității anticreștine.  

Rusia nu are nimic creștinesc și nimic ortodox, ci este dominată în continuare de duhul necurat al imperialismului sovietic. De altfel Rusia dezbină cu program lumea ortodoxă: la Creta, în Africa, mereu, cu orice ocazie.

Rusia e rogue state, adică stat banditesc. Nu respectă dreptul internațional, ci invadează state suverane care nu au atacat-o (Georgia, Ucraina). Nu este partener al Europei, ci o șantajează. Subminează democrațiile și sprijină toate dictaturile (Siria lui Al-Assad, Venezuela, Cuba, Bielorusia etc.). Nu e stat de drept, ci tiranie: cine-l critică pe Putin moare otrăvit, cade de la etaj, e împușcat sau înfundă pușcăria. Nu e democrație, ci oligarhie mafiot-kaghebistă (cum ar fi și România dacă nu ar fi în UE și NATO – aduceți-vă aminte de Năstase, Ponta și Dragnea).  

Șubrezirea UE e visul Rusiei. "Suveranismul" și "naționalismul" sunt cel mai antinațional joc posibil în România. Dacă UE s-ar destrăma și NATO nu ar funcționa, România ar fi printre primele țări invadate și destrămate de Rusia. Sunt convins că Viktor Orbán ar pescui fericit în aceste ape tulburi.

A privi cu înțelegere către Rusia și cu ură către UE, căreia îi datorăm toată prosperitatea noastră, sau către SUA, căreia îi datorăm libertatea după 1989 nu e doar imbecilitate: e trădare de patrie.

Avem tot dreptul să criticăm orice în UE (iar eu sunt un critic constant al derivelor stângiste din Uniune), așa cum, subsidiar, avem dreptul să criticăm orice aspect al guvernării României sau al administrației localităților unde locuim. Suntem cetățeni, e dreptul nostru.  

Dar avem obligația să înțelegem și să apărăm interesul națiunii și al patriei. Interesul nostru e ca NATO și UE să dureze veșnic, iar Rusia să nu mai poată niciodată amenința România. România e prea mică pentru a exista liberă, pașnică și prosperă în afara NATO și UE.

Perioada petrecută în UE și NATO este fără îndoială cea mai prosperă, liberă și sigură din istoria națiunii noastre", a precizat Adrian Papahagi. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.