Pregătiri de război: NATO trimite nave și avioane de luptă în Europa de Est, în timp ce Rusia continuă mobilizarea la granița cu Ucraina


Pregătiri de război: NATO trimite nave și avioane de luptă în Europa de Est, în timp ce Rusia continuă mobilizarea la granița cu Ucraina

Conflictul mocnit ruso - occidental de la granița cu Ucraina s-a transformat luni în plină criză, NATO anunțând că va muta mai multe echipamente militare în Europa de Est, în timp ce Rusia continuă mobilizarea militară de amploare de-a lungul graniței cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește mișcările NATO, iar președintele Vladimir Putin „ia măsuri pentru a se asigura că securitatea și interesele Rusiei sunt protejate în mod corespunzător”.

Ministerul Apărării din Belarus a declarat luni că trupele ruse au continuat să sosească în țara care se învecinează cu Ucraina, înaintea unui exercițiu major de antrenament luna viitoare. Un alt videoclip a apărut luni pe rețelele de socializare, imaginile arătând convoaie și trenuri militare rusești, încărcate cu echipamente militare și aflate în deplasare în sudul Rusiei și în Belarus.

NATO a declarat în aceste condiții că va trimite nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est, decizia aliaților survenind rapoartelor conform cărora administrația Biden se gândea să trimită mii de soldați americani, precum și armament, pentru a-și întări aliații NATO din Polonia și Țările Baltice, impunând în același timp noi sancțiuni economice menite să afecteze industriile strategice rusești.

NATO a spus că membrii săi „își țin trupele în așteptare și trimit nave și avioane de luptă suplimentare pentru dislocare în Europa de Est, consolidând eforturile de descurajare” a Kremlinului, pe măsură ce Rusia își continuă consolidarea militară în vecinătatea Ucrainei”.

Națiunile occidentale au început să ia măsuri concrete, la toate nivelurile, acestea fiind de natură a dovedi faptul că iau în calcul o potențială confruntare militară cu Rusia chiar în viitorul apropiat. Marea Britanie a ordonat unor diplomați și familiilor lor să părăsească Ucraina, la o zi după ce Statele Unite au ordonat familiilor diplomaților proprii să părăsească Kievul și au autorizat personalul diplomatic neesențial să plece. De asemenea, Departamentul de Stat a avertizat cetățenii americani să ia în considerare părăsirea Ucrainei, oficialii americani avertizând că un atac din partea Rusiei ar putea avea loc „oricând”.

Rusia a continuat să-și intensifice rapid prezența militară în apropierea Ucrainei și în Belarus la niveluri fără precedent în ultimele zile, potrivit analiștilor militari. 

Pe măsură ce Rusia a concentrat forțele în apropierea Ucrainei, luna trecută a făcut și o serie de cereri ample Statelor Unite și NATO, inclusiv aceea ca Ucrainei să nu îi mai fie permisă aderarea la Alianță, o condiție pe care oficialii NATO au exclus-o din start. Discuțiile diplomatice nu au reușit să rezolve criza.

Oficialii ruși au negat în mod repetat orice plan de invadare a Ucrainei și au afirmat că Rusia are dreptul de a muta trupe și de a organiza exerciții militare pe propriul teritoriu și cu aportul aliaților săi. Oficialii ruși și bieloruși au anunțat exerciții militare comune în Belarus luna viitoare, stârnind temeri occidentale cu privire la un posibil atac la sol asupra nordului Ucrainei dinspre Belarus. De asemenea, Rusia a anunțat un exercițiu naval care implică 20 de nave din flota baltică.

Ministerul rus al Apărării a anunțat săptămâna trecută că va trimite 12 avioane de vânătoare Su-35, două batalioane S-400 și un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S în Belarus.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.