Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale "Ion I.C. Brătianu" al Academiei Române, a punctat, în emisiunea "În fața ta" de la Digi24, că negocierile pe care le poartă SUA cu Rusia în contextul în care rușii amenință că vor invada Ucraina fac parte dintr-un tablou mai larg ce ține de conturarea noii ordini mondiale. În acest sens, Dan Dungaciu a atras atenția că marea confruntare va fi de acum între SUA și China, însă americanii, înainte de această etapă, vor mai întâi să se asigure că în estul Europei există o formă de stabilitate. De asemenea, directorul ISPRI a reliefat că Uniunea Europeană nu joacă un rol major pe parcursul negocierilor dintre SUA și Rusia privind Ucraina și restul flancului estic al NATO.
"Când se schimbă ordinea mondială, lucrul acesta nu se întâmplă în formate multilaterale, nici măcar în cadrul NATO, ci se întâlnesc cei care sunt pe zona respectivă. Rusia nu este America, nu e un boxer de categorie grea, China este, dar în regiunea aceasta Rusia contează, trebuie reglementată această chestiune cu Rusia. Rusia negociază cu America, cu Europa nu, nici măcar formal. Formal cele 3 straturi de comunicare au fost America-Rusia, NATO-Rusia, OSCE-Rusia, Europa nu. Europa e parte a acestei negocieri pentru că o parte a membrilor UE sunt în NATO. Asta a fost o mare problemă la nivel european. Foarte multă lume a protestat puțin. Chiar și președintele Franței vorbește de o ordine de securitate pe care europenii să o producă, să o propună NATO și apoi să o arate Rusiei. Așadar, Europa are cocoșisme din acestea în minte. Însă, în realitate când e vorba despre discuțiile serioase, între maturii strategici, Europa nu are ce să pună pe masă. Ce să discute Europa? De ce ar fi deranjați rușii de capabilitățile UE? Să fim serioși! E vorba de SUA, de NATO, de OSCE. (...)
Am trăit ordinea Războiului Rece, am trăit 30 de ani ordinea hegemoniei americane, acum ne îndreptăm spre conturarea unei alte ordini mondiale, care va fi pivota în jurul Americii și Chinei. Ceea ce vedem acum e un episod de clarificare pe o regiune care nu e importantă. Gândirea lumii, așa cum era în Războiul Rece, pe axa Washington-Moscova e provincială. Zona pe care o discutăm trebuie clarificată, dar trebuie clarificată în perspectiva bătăliei pe care o vom avea cu China. Asta va fi ordinea mondială pe care o s-o vedem. Acesta e și motivul pentru care americanii ar dori din suflet chiar și autonomia strategică a domnului Macron. Însă, Europa nu poate livra asta. Americanii nu sunt triști când aud despre autonomia strategică a Europei pe dimensiunea militară, dar din păcate nu au încredere în europeni că pot să facă așa ceva. Europenii să-și asume chiar chestiunea Rusiei, dar deocamdată nu pot, motiv pentru care negociază americanii cu Rusia. Vedem în ce termeni vor seta negocierea, astfel încât atunci când pleacă spre Asia să fie siguri că aici nu va fi dezordine. Noi suntem acum prinși într-un episod care ține de clarificarea ultimilor 30 de ani, finalul acestui ciclu, astfel încât confruntarea dintre SUA și China să se așeze în datele ei fundamentale. Atunci întâlnirea dintre președintele american și președintele Chinei va fi cea care definește lumea. Întâlnirea dintre domnul Joe Biden și domnul Putin, care probabil va urma după negocierea Blinken-Lavrov, va fi una care ne definește regiunea și care pe noi, desigur, ne privește foarte mult", a precizat Dungaciu.