E momentul ca site-ul Sputnik în limba română să fie BLOCAT pe teritoriul României. Angajații ”români” ar trebui luați la întrebări de autoritățile de la București


E momentul ca site-ul Sputnik în limba română să fie BLOCAT pe teritoriul României. Angajații ”români” ar trebui luați la întrebări de autoritățile de la București

Agenția Sputnik face parte dintr-o mașinărie de propagandă a Kremlinului care distribuie articole părtinitoare și dezinformări pentru a influența opinia politică din întreaga lume. 

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a explicat pentru presă că această agenție, apărută la doar câteva luni după ocuparea teritoriilor din Ucraina de către separatiștii ruși conduși de la Moscova și ocuparea Crimeii de armata rusă, în 2014, exploatează propagandistic, agresiv, prezentarea știrilor pentru „necesitățile politice și militare” ale Moscovei. 

Aceleași acuzații au venit și din partea serviciilor de informații americane și britanice, dar nu numai. „Este o modalitate, nu de a convinge oamenii, ci de a-i deruta. Nu de a oferi un punct de vedere alternativ, ci de a împărți opiniile publice și, în cele din urmă, de a ne submina capacitatea de a înțelege ce se întâmplă și, prin urmare, de a ne submina capacitatea de a lua decizii, dacă trebuie luate decizii”, a declarat Oana Lungescu, pentru BBC, în 2017 – detalii AICI.

Din cauza pericolului pe care îl reprezintă Sputnik, în câteva cazuri s-au luat măsuri împotriva angajaților agenției ruse, în țările vizate de mașinăria de propagandă a Moscovei. Un astfel de caz a fost în mai 2019, când editorul-șef al filialei lituaniene a Sputnik, Marat Kasem, a fost reținut la sosirea pe aeroportul din Vilnius și etichetat „o amenințare la adresa securității naționale” a Lituaniei, iar apoi expulzat înapoi în Letonia vecină. 

Amintim că secția așa-zisă ”românească” a Sputnik.md este condusă chiar de FSB-istul Iurie Roșca, agentul care a compromis și a mutilat ireversibil mișcarea unionistă de dincolo de Prut. Iurie Roșca are interdicție să intre pe teritoriul României (detalii AICI). După sucombarea păcăliciului Dragoș Dumitriu (coordonator al secției așa-zisă ”românească”), Sputnik.md l-a scos oficial din buzunar pe putinistul agresiv (scuzați pleonasmul) Bogdan Duca, vechi agent de influență și lacheu al Moscovei. 

Acum, când suntem vizați explicit de amenințările Kremlinului, ar fi foarte bine să vedem că și autoritățile române acționează, în sfârșit, împotriva acestei mașinării de propagandă a Rusiei agresoare și a agenților ei. E momentul ca site-ul Sputnik în limba română să fie blocat pe teritoriul țării noastre, iar cei care lucrează pentru el să fie luați serios la întrebări. În fond este vorba de agentura unui stat care ne e inamic fățiș și de oamenii ei. Începeți cu putinistul Bogdan Duca. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.