Podul.ro vă invită să ajutați la strângerea fondurilor necesare salvării, consolidării și renovării casei Elisabeta Rizea din Nucșoara, în vederea transformării acesteia în muzeu al Rezistenței Armate Anticomuniste din zona Muscelului.
Strănepotul Elisabetei Rizea și al lui Gheorghe Rizea – l-am numit pe inimosul Bogdan Vârvoreanu – a început acest proiect de suflet în urmă cu trei ani, pe cont propriu, deși acțiunea presupune identificarea unor sume de care el nu poate dispune.
Donați AICI
(Nucșoara, casa Rizea / sursa foto: arhiva Podul.ro)
În primăvară, o echipă de meșteri restauratori din Maramureș va începe procesul salvării vechii prispe – a se nota că este vorba despre prispa originală pe care au călcat colonelul Gheorghe Arsenescu, locotenentul de cavalerie Toma Arnăuțoiu și alți partizani și susținători, atunci când și-au rostit teribilele jurăminte în casa Rizea. Jurăminte urmate până la cele din urmă consecințe.
(Prispa casei Rizea / sursa foto: arhiva Podul.ro)
80% din lemnul la care ne referim va fi conservat, restul urmând a fi schimbat, în special în partea din spate a casei, unde trebuie să fie refăcute două dependințe acum aflate într-o stare avansată de degradare. Având în vedere că numai manopera meșterilor se va ridica la suma de 25.000 euro, orice ajutor (oricât de modic) este vital și binevenit. Cu atât mai mult că situația pandemică a făcut imposibile organizarea efectivă de evenimente publice cu scopul strângerilor de donații.
(Spatele casei Rizea / sursa foto: arhiva Podul.ro)
Donați AICI
Vă amintim că există Asociația ”Elisabeta Rizea”, prin intermediul căreia românii inimoși, care-și iubesc istoria reală, pot dona pentru salvarea acestei case fabuloase ce mustește de istorie vie.
Până în prezent, cu banii rezultați, Asociația ”Elisabeta Rizea” a reușit să stabilizeze fundația locuinței și să înceapă construcția, în spatele acesteia, a unui punct sanitar, care încă se află în curs de finalizare. Tot cu ajutorul donațiilor, Bogdan Vârvoreanu a reușit să cumpere și alte materiale necesare consolidării/renovării, însă proiectul se găsește încă într-o fază inițială, cu atât mai mult cu cât prețul materialelor de construcții a explodat de-a lungul ultimelor luni.
(Nucșoara, casa Rizea / sursa foto: arhiva Podul.ro)
Podul.ro vă prezintă proiectul gândit de Bogdan Vârvoreanu împreună cu un arhitect și mai mulți specialiști. Prima etapă constă în consolidarea și restaurarea casei Rizea. Etapa a doua presupune construirea unui corp administrativ destinat primirii oaspeților. În spatele casei va fi amenajată o vatră. A treia etapă e ridicarea pavilionului-muzeu ”Haiducii Muscelului” – o construcție din lemn, cu prispă, dotată cu un aparat de proiecție și literatură de specialitate. Etapa a patra presupune amenajarea ”Grădinii Regelui” în zona curții în care s-a desfășurat, în anii ꞌ30, șezătoarea la care a participat Regele Mihai – patul pe care a dormit Majestatea Sa în acea noapte de pomină mai poate fi încă văzut în casa Rizea.
Ultimul pas este amenajarea unui Amfitetru de Vară (construcție simplă, din lemn) destinat vizitatorilor și oaspeților. Finalmente, în extremitatea nordică a curții, Bogdan Vârvoreanu intenționează să înalțe un turn de observație botezat ”Gheorghe Arsenescu”, în memoria partizanului martir și colonel erou al Armatei Regale, care avea să se retragă din grupare în toamna lui 1949, când unica grupare de partizani din zonă devine cea condusă de partizanul martir Toma Arnăuțoiu, locotenent de cavalerie și erou al Armatei Regale. De la înălțimea turnului, vizitatorii vor avea o largă și superbă panoramă a văii (pe alocuri deloc domoale) în care se află această zonă fascinantă a Nucșoarei.
Haideți să facem toate acestea posibile. Ajutați la salvarea casei Elisabeta Rizea din Nucșoara – donați AICI.
Haideți să ajutăm ca memoria să învingă uitarea!