După ce i-a umplut de bani pe anteniști, Ludovic Orban se plânge că e atacat sistematic de propaganda A3. Campania de informare pe bani publici din 2020, o autentică formă de prostituție mediatică


După ce i-a umplut de bani pe anteniști, Ludovic Orban se plânge că e atacat sistematic de propaganda A3. Campania de informare pe bani publici din 2020, o autentică formă de prostituție mediatică

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, care a anunțat recent lansarea proiectului politic Forța Dreptei, s-a arătat iritat vineri, 21 ianuarie, de modul în care a fost atacat în ultima perioadă de postul de televiziune Antena 3. 

"M-am liniștit. Antena3 și-a revenit. După ce m-au tocat ani de zile, după ce au fost talibani pro Cîțu în competiția internă din PNL, mă lăsaseră în pace de câteva săptămâni. Dar și-au revenit. De câteva seri am devenit iar ținta lor favorită. Televiziunea de casă a PSD a fost un timp năucă, după formarea monstruoasei coaliții. Cum să îl mai atace pe Iohannis, care este tătucul guvernului PSD- PNL? Cum să îl mai atace pe premierul Ciucă, atât timp cât este aliat cu PSD?  

Fabrica zilnică de ură și otravă nu prea mai avea împotriva cui să ațâțe câinii războiului. Dar, în cele din urmă, a fost identificat inamicul public numărul 1. Orice se întâmplă rău, pandemie, creșterea facturilor, greve, diagnosticul lor este limpede: Orban este de vină.

Nu-i nimic. Eu sunt liniștit pentru că știu că adevărul iese tot timpul la suprafață. Pentru că am încredere că naivii care se mai lasă manipulați de propaganda A3 sunt din ce în ce mai puțini. Și pentru că știu că un om de dreapta are șanse mai mari de succes atunci când este supus linșajului mediatic practicat de televiziunea varanului", a scris Ludovic Orban. 

Însă, același Ludovic Orban nu a avut nicio ezitare în anul 2020 ca sub pretextul campaniei de informare privind pandemia să le umple buzunarele mogulilor de presă, cea mai mare finanțare din banii cetățenilor ajungând chiar la trustul media care deține Antena 3. Potrivit Economedia, campionul absolut al banilor încasați de la Guvern în anul 2020 a fost trustul media fondat de Dan Voiculescu, care a beneficiat de 14,7 milioane de lei pentru Antena 1, Antena 3 și Radio Zu. 

Ceea ce mai trebuie subliniat este că acea campanie mediatică nu a avut niciun fel de criteriu privind calitatea informațiilor difuzate de televiziuni / site-uri, chiar și cele mai sinistre clickbait-uri fiind răsplătite. Astfel, România TV, conform datelor citate de Pagina Media, a avut prevăzută în program o finanțare de 1,6 milioane de euro. Această televiziune a fost răsplătită de guvernarea Orban, deși a avut parte de o serie de sancțiuni din partea CNA din pricina propagării de informații false / neprobate. De pildă, potrivit ziare.com, postul România TV era sancționat de CNA cu 5.000 de lei pentru că în jurnalul de știri din 7 mai 2020, de la ora 13.00, a difuzat informații prin care sugera că unele spitale din București au oferit bani familiilor celor care au murit pentru a accepta să treacă în certificatul de deces COVID-19 drept cauza decesului. Mai mult, România TV, fără a proba în vreun fel informațiile, spunând că actul de a proba ar fi doar menirea procurorilor, propaga ideea potrivit căreia au existat cetățeni ce au fost plătiți de medici pentru a mima în spitale că au COVID. 

Cum prezenta România TV așa-zisa știre: "Un spital renumit din București oferă 3.000 de euro ca să stai două săptămâni în spital, să fii declarat bolnav cu COVID. Sunt informații pe care le-am primit în redacție, informații extrem de importante. Noi, până la urmă, suntem doar jurnaliști, am încercat cumva să aflăm mai multe și să probăm aceste informații. Important este dacă se va deschide acea anchetă la Parchet, procurorii pot afla mult mai multe".

Amintim în acest context că publicațiile Podul, G4media, Newsweek România, Recorder, Rise Project, RFI România și Republica au refuzat să participe în vreun fel la campania de prostituție mediatică derulată de guvernarea Orban, iar astfel nu au primit vreun fel de finanțare. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.