Un tribunal pakistanez a condamnat miercuri la moarte o femeie care ar fi comis un act blasfemiator, distribuind o caricatură considerată jignitoare la adresa profetului Mahomed și a uneia dintre soțiile sale, care e un personaj sfânt pentru mulți musulmani.
"Materialul blasfemiator, care a fost distribuit ori postat de acuzata Aneeqa Ateeq pe platforma de mesagerie WhatsApp, dar și mesajele, precum și caricaturile care au fost trimise reclamantului Hasnat Farooq sunt total insuportabile și inacceptabile pentru un musulman", a scris judecătorul Adnan Mushtaq, care a dat miercuri verdictul la proces.
Aneeqa Ateeq, o musulmană în vârstă de 26 de ani, a pledat nevinovată la acuzațiile aduse împotriva ei, care au fost depuse pentru prima dată în mai 2020. Ea a declarat la proces că acuzatorul ei, Hasnat Farooq, a atras-o în mod deliberat într-o discuție religioasă pentru a o putea reclama, după ce a refuzat "să fie prietenoasă" cu el.
Farooq susține că acuzata a postat materialul blasfemiator ca status pe platforma WhatsApp și a refuzat să-l șteargă atunci când a confruntat-o pe acea platformă de mesagerie.
"Simt că a pus în discuție acest subiect pentru a se răzbuna și de aceea a înregistrat cazul împotriva mea, asta după ce a adunat tot ceea ce a avut împotriva mea în timpul conversației", a spus ea într-o declarație probatorie despre Farooq, pe care l-a cunoscut într-un joc multiplayer online.
Blasfemia este un subiect foarte sensibil în Pakistan, unde legislația prevede cele mai dure pedepse pentru mai multe tipuri de ofensă adusă sentimentului religios, condamnarea la moarte fiind obligatorie pentru insultarea profetului Mahomed. Din 1990 au fost ucise cel puțin 80 de persoane acuzate de blasfemie, în unele cazuri în timpul unor proteste violente fiind ucise de mulțime atât persoanele acuzate de blasfemie ori membrii familiilor acestora, cât și avocații lor și cel puțin un judecător, după cum relatează publicația Al Jazeera.
sursă documente: @nailainayat - Twitter