Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, lider al delegației de eurodeputați români din PPE, i-a solicitat miercuri, 19 ianuarie, președintelui Franței, Emmanuel Macron, într-un discurs susținut în Parlamentul European, să sprijine aderarea României la Spațiul Schengen. Președintele francez, Emmanuel Macron, s-a aflat miercuri în plenul Parlamentului European pentru a susține un discurs ce a avut ca obiect fixarea priorităților președinției rotative a Consiliului UE, mandat ce a fost preluat de Franța de la 1 ianuarie și care se întinde pe perioada a 6 luni. Pe parcursul mesajului adresat de către Rareș Bogdan președintelui Franței au fost trasate o serie de elemente istorice privind sprijinul pe care francezii l-au acordat României de-a lungul istoriei și fără de care modernizarea țării noastre ar fi durat mai mult. Referitor la aderarea României la Spațiul Schengen, eurodeputatul PNL a reliefat că țara noastră îndeplinește criteriile din anul 2011, fiind o nedreptate faptul că nu i s-a permis să adere până acum, situație care, printre altele, permite forțelor extremiste de la București, de pildă AUR, să alimenteze retorica antioccidentală.
Redăm discursul integral susținut de Rareș Bogdan:
"Excelența Voastră, domnule președinte al Franței,
Excelențele voastre,
Încep prin a spune răspicat că România datorează enorm Franței, încă din veacul 19. De la istoricii Edgar Quinet și Julles Michelet, prieteni și susținători ai României, până la Napoleon al III-lea, fără de care nu am fi avut o dinastie.
Fără Franța, modernitatea și modernizarea României ar fi durat mai mult. Vă suntem recunoscători.
Generalul Henri Berthelot, i-a numit pe români „familie” și a contribuit la reorganizarea Armatei Române, iar asta ne-a ajutat să ne salvăm nu doar teritoriul, ci si identitatea națională.
În ultimele 2 decenii, Franța a fost avocatul permanent al aderării României la UE. Vă mulțumim pentru sprijin!
Domnule președinte, interveniți încă o dată în istoria noastră! Îndatorați-ne încă o dată!
Continuați tradiția prieteniei țărilor noastre și deveniți avocatul românilor pentru aderarea la Spațiul Schengen!
România îndeplinește din 2011 toate condițiile tehnice de aderare, dar este blocată pe criterii politice de neînțeles, este ținută, practic, la ușa Schengen.
Din păcate, această situație nedreaptă față de români accentuează virulența manifestărilor extremiste în țara mea. Până anul trecut, România era excepția pozitivă, fără formațiuni parlamentare ostile UE. Astăzi, lucrurile se schimbă, din păcate. Situații vădit nedrepte, precum aceasta, alimentează din plin retorica antioccidentală.
România devine un poligon de încercare pentru populism extremist antieuropean, pentru antisemitism.
Noi, românii, vă cerem sprijinul și contăm pe el! Fiți fratele nostru mai mare, așa cum a fost în istorie, țara dvs pentru noi, într-o Europă a valorilor și a solidarității!
Schengen este prioritatea zero pentru România Europeană. Nu abandonați România în afara zonei Schengen.
Vive la France! Vive la Roumanie! Vive L’Europe!".
Vedeți video:
Într-un interviu acordat Digi24, Rareș Bogdan a vorbit despre mesajul pe care i l-a transmis astăzi președintelui Franței și a detaliat motivele pentru care a precizat că există o legătură între neprimirea României în Schengen și ascensiunea unei mișcări politice precum AUR. Pe de altă parte, Rareș Bogdan a explicat de ce nu e de acord cu deputatul PNL Alexandru Muraru în privința scoaterii AUR în afara legii.
Rareș Bogdan: România a fost singurul stat din UE care practic nu avea o forță politică parlamentară care să militeze agresiv contra Uniunii Europene. Au existat câteva derapaje în era Dragnea la PSD, au mai existat derapaje la PRM, dar practic în ultimul timp în România se observă că discursul, inclusiv pe fondul crizei COVID, a devenit unul al intoleranței, orientat împotriva străinilor cei răi și democrațiilor liberale. Este un discurs care depășește ca și cadru discursul Jobbik, Fidesz sau cel al partidului lui Kaczyński din Polonia. E un discurs care se apropie ca retorică de cel al Zorilor Aurii din Grecia, al Forza Nuova din Italia, respectiv al Partidului Libertății al lui Wilders. Prin agresivitate și prin forma de manifestare a leadership-ului (AUR - n.red.) întrece chiar comportamentul celor de la AfD sau de la Frontul Național. Asta a fost aproximativ 20% din discursul meu. Discursul meu a fost construit cu referințe istorice, culturale, vorbind despre măreția Franței și despre relația Franța-România în secolul XIX și XX. (...) Cu asta l-am sensibilizat și l-am făcut foarte atent la discursul meu pe președintele Macron, știind că are o apetență specială și o sensibilitate specială la chestiunile cultural-istorice privitoare la măreția Franței. Știam că trebuie să-i câștig cu ceva atenția. Era cam al 20-lea discurs. Pentru a-i atrage atenția, trebuie să vii cu ceva de rezonanță despre care știi că-i face plăcere. Ulterior am vorbit despre faptul că e complet nedrept ce se întâmplă cu România în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Țara noastră din punct de vedere tehnic are absolut toate condiționalitățile realizate. Astfel, am solicitat sprijinul unui frate mai mare, unei țări care ne-a sprijinit atât pentru a ajunge în UE, cât și istoric. Și am ajuns la subiectul care-i doare pe români, cel privind Spațiul Schengen.
Moderator: Vorbeați despre antioccidentalism, antisemitism, euroscepticism și spuneați despre momentele în care au fost surprinși reprezentanții acelui partid, pe care le-ați asemănat cu incendierea Reichstagului. La cine vă referiți mai exact și de ce aceste asimilări?
Rareș Bogdan: După cum știți, printre bătăliile politice duse în ultimii ani au fost unele extrem de dure, de exemplu cele dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta în 2014 și cele dintre Klaus Iohannis și Liviu Dragnea. Însă, niciodată nu au existat manifestări de tipul celor din ultimele luni, pe care le practică leadership-ul AUR. Acest lucru mi-a atras și mie și altora atenția și suntem extrem de îngrijorați. Pe mine m-a îngrijorat profund manifestarea de la Parlament din data de 21 decembrie. Consider că statul român și-a dovedit slăbiciunea, iar faptul că a reacționat atât de slab este o chestiune care ne va costa pe termen lung. Am asemănat ceea ce s-a întâmplat cu incendierea Reichstagului și cu consecințele care au avut loc din cauza unei lipse de hotărâre, de fermitate, de acțiune. Nu trebuie uitat că Parlamentul României a fost atunci sub asediu, s-a intrat în curte, s-a forțat intrarea în interior, iar doi ambasadori ai unor țări extrem de importante, al SUA și al Japoniei, au fost blocați în interiorul instituției. Mai mult, mașina din coloana oficială a ambasadorului SUA a fost zgâriată, dată cu vopsea. Au existat câteva momente care au șocat și au arătat o reacție extrem de slabă pe de-o parte a Jandarmeriei, pe de altă parte a Parchetelor în privința a ceea ce a însemnat acel atac asupra Parlamentului din luna decembrie. De asemenea, comportamentul leadership-ului AUR în raport cu diverși parlamentari ai USR, PNL și UDMR este unul care nu ține de normalitatea și decența polemicii parlamentare. Totodată, au mai fost o serie de acțiuni extrem de periculoase. Au ajuns în fața casei președintelui României, la Sibiu, apoi au dat public adresa tatălui ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din Râșnov, s-au dus într-un oraș mic de provincie din Ardeal, la Ocna Mureș în județul Alba, făcând circ și spunând niște minciuni îngrozitoare despre familia mea, despre tatăl meu. Ulterior au continuat acțiunea la Zalău, în Sălaj, sfidând legea în fieful ministrului de Interne. Pe lângă asta, retorica este extrem de periculoasă. Am putut observa de-a lungul timpului o retorică ce contrazicea periculos Holocaustul, fiind una dintre temele sensibile de studiat în școală pe care noi le-am trecut adesea cu vederea. Acțiunile AUR îmi amintesc de cămășile brune, de Mișcarea Legionară. Totul a culminat prin forțarea intrării în Primăria Timișoara, acolo unde forțele de ordine ale instituției nu au făcut față și practic au ajuns până în anticamera primarului. Lucrurile nu pot rămâne sub această formă! României îi sunt încercați anticorpii. (...) Nu am vrut să fac o referire directă (despre AUR în discursul din Parlamentul European - n.red.) pentru că le-aș fi acordat prea multă importanță. Eu doar am arătat că e o directă legătură cu Schengen vs. creșterea virulenței discursului anti-european, anti-occidental, iredentist, anti-semit și intolerant.
Moderator: Colegul dvs., domnul deputat Alexandru Muraru, cere scoaterea în afara legii a AUR. Susțineți demersul?
Rareș Bogdan: Nu sunt de aceeași părere. Eu cred că bătăliile trebuie duse în cadru politic, pe bază de idei, de programe, de argumente și prin a fi cât mai atenți la a nu jigni, la a nu degenera dezbaterea. Un partid politic care are susținători e normal să fie prezent. Sunt convins că există și oameni de bună credință în cadrul AUR, care au un comportament absolut civilizat. Aceștia trebuie să devină dominanți și să oprească manifestările huliganice. Nu consider că trebuie anulată șansa unui partid de a se manifesta pe scena publică doar pentru că 1-2-3 lideri au un comportament ce nu are nicio legătură cu democrația reprezentativă.