"România funcționează astăzi ca un stat de drept!". Rareș Bogdan răspunde criticilor venite de la Bruxelles pe o temă stringentă privitoare la justiție


"România funcționează astăzi ca un stat de drept!". Rareș Bogdan răspunde criticilor venite de la Bruxelles pe o temă stringentă privitoare la justiție

În contextul în care comisarul european pentru justiție, Didier Reynders (foto 2), a criticat pe 14 ianuarie poziționarea prin care România tinde, pe alocuri, să nu recunoască supremația dreptului european, un exemplu fiind reprezentat de abordarea CCR, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, lider al delegației române de eurodeputați PPE, a declarat, în emisiunea "Culisele Statului Paralel" de la Realitatea PLUS, că trebuie intensificate eforturile de a li se explica factorilor de decizie de la Bruxelles că România, în prezent, este un stat de drept. 

Moderatoare: E o discuție care a apărut în spațiul public mai intens în ultima perioadă și anume disputa de supremație a Constituției sau a deciziilor CJUE. Discuția e direcționată într-un anumit fel, iar noi am făcut legătura cu repetatele plângeri ale celor de la USR la Bruxelles. Astăzi am punctat și ieșirea comisarului european pe justiție, care a fost amenințător la adresa României. Cum se vede situația de la Bruxelles? De la București pare o presiune din ce în ce mai mare, ca și cum am fi ca atunci în situația în care PSD era la guvernare și cei de dreapta se plângeau că nu e respectat statul de drept, că politicul se amestecă în justiție.  

Rareș Bogdan: Eu cred că trebuie să explicăm cât mai mult. Poate anumiți reprezentanți ai României și de la Bruxelles și din țară încearcă să creeze imaginea unei țări unde justiția este din nou sub presiune, ceea ce este complet fals. Nu se întâmplă acest lucru. Cătălin Predoiu a fost și l-am însoțit în ultima lui vizită din luna decembrie de la Bruxelles, în care s-a întâlnit inclusiv cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Discuțiile trebuie să meargă mult mai larg, să încercăm pe de-o parte să le explicăm celor de la Bruxelles, iar noi, reprezentanții PNL, respectiv PPE, o facem, că România funcționează astăzi ca un stat de drept, în România nu există derapaje, în România puterea judecătorească este reală, iar independența justiției este reală. De asemenea, Cătălin Predoiu, cu riscul de a-și atrage oprobriul public al marii mase din cauza creșterii pensiilor, respectă decizii ale ÎCCJ legate de creșteri de salarii și de pensii. Încă nu există o lege care să stopeze și să terminăm odată cu pensiile speciale și să trecem la toată lumea pe contributivitate. E o lacună a noastră. 

Guvernul României s-ar plasa undeva la mijloc în chestiunea respectării supremației dreptului european în fața legislației naționale, a declarat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders pentru The Financial Times, conform g4media. Reynders a precizat însă că Bruxelles-ul ar putea aplica sancțiuni României din cauza poziției "permanente" și persistente” a CCR împotriva dreptului UE și împotriva supremației deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Reynders a mai spus că există o tactică de tergiversare pe care a întâlnit-o și în discuțiile cu omologii maghiari. "În primul rând, trebuie să implementezi (deciziile CJUE - n.red.), în România, stop secției speciale. Apoi, dacă doriți să puneți în aplicare un nou sistem, vom verifica", a mai zis comisarul pe justiție al Comisiei Europene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.